Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șaptea

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu credincioșii adunați în rugăciune, duminică, 24 ianuarie 2010, în cea de-a șaptea zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, au fost găzduiți de către Frații Școlilor Creștine, la Mănăstirea "La Salle" din Iași.

La începutul celebrării, PS Aurel a adresat tuturor îndemnul - care în această săptămână a fost misiunea tuturor creștinilor - de a căuta împreună căile unității pentru a fi "o singură turmă și un singur păstor". Printr-un asemenea mod de viață creștinii se vor prezenta în fața lumii ca adevărați martori ai morții și învierii Domnului Isus Cristos, fiind modele și impuls pentru ca lumea să creadă și, crezând, să se apropie toți de unicul păstor, unicul cap care este Isus Cristos.

Cea de-a șaptea zi a octavei a îndemnat creștinii să dea mărturie prin caritate și prin speranță. Toți creștinii au obligația de a dovedi prin viața lor iubirea, caritatea față de frații lor și prin speranța depășirii tuturor barierelor, a tuturor obstacolelor care creează diviziuni în familia creștină și în familia umană, să realizeze unitatea mult dorită.

Pr. dr. Iosif Enășoae, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași și responsabil și asistent spiritual al Oratoriului "Sfântul Dominic Savio" din Iași, a susținut reflecția pentru toți creștinii prezenți la celebrare. Biserica îl prezintă ca punct de referință pe Isus Cristos; el este singurul Mântuitor care strânge în jurul său pe toți oamenii și toți găsesc în el speranță, bucurie și fericire veșnică.

"De ce v-ați tulburat și de ce se ridică aceste gânduri în inima voastră?" (Lc 24,38). Predicatorul a prezentat tema centrală a liturgiei cuvântului: credința în misterul central al creștinismului, învierea lui Isus Cristos. Tema propusă pentru ziua a șaptea din cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost: A da mărturie prin speranță și caritate. Isus Cristos îi invită pe apostoli să creadă, să creadă în învierea sa, să creadă că este el Cel Viu. Le aduce dovezi pentru a-i convinge și pentru a-i face astfel martorii săi. Petru și Ioan se lasă interpelați de mesajul lui Cristos; se duc la templu și, în numele lui Isus, redau sănătatea ologului de la poarta templului.

La Cina cea de Taină Isus s-a rugat "ca toți să fie una... pentru ca lumea să creadă". Isus se roagă pentru că dorește mărturia tuturor, pentru ca "toți", nu numai "aceștia", ci toți care vor asculta evanghelia și vor crede, să fie una, pentru a fi o singură mărturie, ca toți să-și dea seama că, într-adevăr, Isus Cristos este Mântuitorul și, prin el, Tatăl dorește să-i adune pe toți în marea familie a celor răscumpărați. Acesta este și motivul comuniunii în rugăciune a creștinilor, care vor să dovedească că Isus Cristos cel înviat este, în continuare, în Biserica sa, că el, și astăzi, trăiește și lucrează, iar aceasta trebuie să fie pentru toți creștinii un motiv de bucurie: Domnul este cu noi și, în același timp, un motiv de speranță: Domnul nu ne părăsește, chiar dacă, uneori, întâlnește opoziție din partea multor creștini.

Pr. Enășoae a propus exemplul sfântului Francisc de Salle, sărbătorit chiar la 24 ianuarie. Francisc de Salle este unul dintre păstorii care a înțeles cum trebuie să-și trăiască misiunea de a-i aduna pe toți în preajma lui Cristos. El este exemplul oricărui credincios care se apropie de Dumnezeu, care este iubire și copleșește cu iubire, transformând creștinii într-o imagine vie a lui Isus Cristos - iubire. Această apropiere, transpusă în mod evident în viața sa prin iubirea față de Dumnezeu și față de semeni, i-a oferit sfântului Francisc forța și bucuria de a se ști trimis de Isus Cristos pentru a vesti oamenilor chemarea lor la mântuire. Iar, în această misiune, sfântul Francisc primește zelul și predilecția față de cei aflați în eroare. În urma conștientizării mandatului primit prin botez, fiecare creștin, asemenea sfântului episcop, nu poate să tacă, nu poate rămâne nepăsător față de cuvintele sale veșnice, nu poate să nu-l predice pe Cel Viu, care a venit pentru toți, a murit pentru toți și a înviat pentru toți.

Cel mai puternic discurs al creștinilor despre Cristos este acela oferit prin limbajul vieții, al conduitei propriei trăiri. Dacă prin viață se vorbește despre dragostea față de Cristos, despre dragostea față de Biserica sa, cu siguranță, chiar și aceia care au o imagine eronată despre Cristos și despre Biserică se vor convinge cu privire la adevăr: în Biserică, și astăzi, Cristos trăiește și acționează. Predicatorul a făcut cunoscut celor prezenți secretul destăinuit de sfântul Francisc de Salle: Cu o picătură de miere poți prinde mai multe muște decât cu un butoi de oțet. Așadar, fiecare creștin este chemat să fie o picătură de miere, plin de bunătate, iubire și speranță, pentru a face ca întreaga familie umană să fie adunată în jurul lui Cristos.

În încheierea celebrării, PS Aurel, amintind de apartenența credincioșilor la o Biserică sau la alta, a îndemnat toți creștinii să trăiască după cuvintele cântecului atât prezent în octava de rugăciune: "Ce bine e când frații în Domnul se iubesc / Și-n dragoste și pace în lume viețuiesc". Preasfințitul mulțumind credincioșilor care s-au unit în rugăciune și în casa Fraților Școlilor Creștine, a invocat-o pe Maica Domnului, maica unității, mama tuturor creștinilor să mijlocească darul unității pentru toți creștinii și să deschidă sufletele tuturor spre harul dătător de unitate.

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași : Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șaptea

* * *

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șasea
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat