Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șasea

Institutul "Don Orione" din Iași a găzduit cea de-a șasea zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor, sâmbătă, 23 ianuarie 2010, întrunind atât creștini catolici, cât și ortodocși, pe tema: A da mărturie fidelă conform Scripturilor "Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?" (Lc 24,32)

Cu rugăciunea rozariului condus de seminariștii institutului s-a pregătit și așteptat momentul celebrării liturgice a rugăciunii pentru unitatea creștinilor. Părintele Valeriano Giacomelli, priorul casei, a celebrat acest moment în unire cu mai mulți preoți, persoane consacrate și nenumărați credincioși.

"Voi veți fi martori ai acestor lucruri". Cu toții suntem chemați să fim martori în viața de zi cu zi și pentru asta avem nevoie de harul lui Dumnezeu, avem nevoie de mijlocirea sfinților, precum spunea și Don Orione: "Este proprie institutului nostru sarcina de a se ruga, a lucra, a se sacrifica pentru a reface unitatea sfărâmată a Bisericii și a favoriza prin orice mijloc avântul ecumenic pe care Sfântul Duh l-a insuflat Bisericii sale", așadar unitatea nu este de la oameni, ci este de la Duhul Sfânt.

Pentru a ne ruga cu inima curată, mai întâi trebuie să ne cerem iertare pentru toate păcatele pe care le-am făcut împotriva unității, fie în familia noastră, cât și în afara ei, și mai ales în Biserică.

Și de această dată capitolul 24 din Evanghelia după sfântul Luca ne-a ajutat să continuăm acest parcurs de rugăciune, continuat de cuvântul de învățătură rostit de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Sfinția sa a spus că un adevărat creștin ecumenic trebuie să aibă simțul umorului, fără de care nu putem să ne apropiem unii de alții. Înainte de toate ar trebui să rezolvăm problema unității și în interiorul Bisericii noastre ar trebui să avem o anumită detașare de tensiunile care au fost create și să trecem pe deasupra cu acel zâmbet al lui Dumnezeu, pe care să-l împrumutăm pentru a-l transforma într-un umor sacru, pentru a putea trece mai ușor peste aceste momente care încă ne mai țin departe unii de alții.

Un pilon în acest parcurs este credința în Sfânta Scriptură, în cuvântul lui Dumnezeu. Origene ne învață că primul sens al Scripturii este Cristos. El spune că înainte de orice, Cristos este Scriptura, Cristos cel care a fost vestit, profețit pe care scrierile Vechiului Testament l-au prevestit. Cuvintele Sfintei Scripturi reprezintă corpul fizic, corpul logusului care este trupul lui Cristos, care este deosebit de trupul mistic al Bisericii, de trupul euharistic, de trupul spiritual, de trupul glorificat, însă între toate acestea există o legătură pentru că primul sens al Scripturii este Cristos. Unitatea Bisericii, așadar, se poate reconstrui pe acest pilon care este Cristos.

Cristos este unul singur pe care toți trebuie să-l mărturisim, indiferent de confesiunea religioasă pe care o avem. De aceea trebuie acordat un rol important studiului scripturistic.

Un alt pilon pentru unitatea Bisericii îl găsim în exemplul sfinților care au avut un simț puternic pentru refacerea unității Bisericii, așa cum avem exemplul sfântului Orione, fericita Tereza de Calcutta, papa Ioan Paul al II-lea etc.

Conciliul Vatican II, în documentul Unitatis et redintegratio, ne învață că drumul ecumenismului este fără întoarcere, chiar dacă vom fi singuri pe această cale. Dorința Bisericii Catolice de a reface unitatea Bisericii rămâne fermă, iar pentru realizarea acestui lucru strategia cea mai bună este rugăciunea continuă.

Așadar, să continuăm să ne rugăm, nu numai în aceste zile dedicate acestui eveniment, ci și în viața de fiecare zi, pentru a face posibilă acea unitate pe care însuși Cristos a exprimat-o, ca toți să fie una.

Seminarist Mihail Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șasea

* * *

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat