Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție pentru Anul Sfintei Preoții

"Dăruiește, Tată atotputernic, acestor fii ai tăi demnitatea prezbiteratului. Reînnoiește în ei revărsarea Duhului tău de sfințenie; să îndeplinească în mod fidel, Doamne, slujirea din a doua treaptă preoțească primită de la tine și cu exemplul lor să-i conducă pe toți la o integră conduită de viață" (Pontificale Romanum. De Ordinatione Episcopi, presbyterorum et diaconorum, editio typica altera, Typis Polyglottis Vaticanis, 1990)

Din Vatican, 15 ianuarie 2010

Preaiubiți confrați întru Preoție,

Partea esențială a rugăciunii de hirotonire ne amintește că Preoția este în mod esențial un dar, și, tocmai în optica "darului supranatural", ea comportă o demnitate pe care toți, credincioși laici și cler, sunt chemați mereu s-o recunoască. E vorba de o demnitate care nu vine de la oameni, ci care este dar pur al harului, la care suntem chemați și pe care nimeni nu-l poate să-l revendice ca drept. Demnitatea prezbiteratului, dăruită de "Tatăl Atotputernic", trebuie să transpară în viața preoților: în sfințenia lor, în omenitatea primitoare și plină de umilință și caritate pastorală, în luminozitatea fidelității față de evanghelie și față de învățătura Bisericii, în sobrietatea și solemnitatea celebrării tainelor divine, în haina ecleziastică! Totul, în preot, trebuie să amintească, lui însuși și lumii, că a fost făcut obiect al unui dar nemeritat și de nemeritat, care-l face prezență eficace a absolutului în lume, pentru mântuirea oamenilor.

Duhul de sfințenie, a cărui revărsare reînnoită se imploră, este garanție pentru a putea trăi "în sfințenie" vocația primită și, în același timp, condiție a posibilității însăși de "a îndeplini cu fidelitate slujirea". Fidelitatea este întâlnirea splendidă dintre libertatea fidelă a lui Dumnezeu și libertatea creată și rănită a omului, care totuși, prin puterea Duhului, devine capabil în mod sacramental "să-i conducă pe toți la o integră conduită de viață". Departe de a reduce slujirea prezbiterală la categorii moraliste, acest îndemn indică "plinătatea" vieții: o viață care să fie realmente viață și care să fie integral creștină.

Preotul, investit de Duhul Tatălui atotputernic, este chemat să "conducă" prin învățătură și celebrarea sacramentelor și, mai ales, prin propria viață drumul de sfințire a poporului încredințat lui, având certitudinea că acesta este unicul scop pentru care existe însuși prezbiteratul: paradisul!

Darul Tatălui face din "fiii-Preoți" niște preaiubiți; o portio electa populi Dei, care este chemată "să fie aleasă" și să strălucească și prin sfințenia vieții și mărturia credinței.

Amintirea darului primit și mereu reînnoit al Duhului și ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Slujitoarea Domnului și Tabernacol al Duhului Sfânt, să permită fiecărui preot "să îndeplinească în mod fidel" propria misiune în lume, așteptând răsplata veșnică rezervată fiilor aleși, care sunt și moștenitori!

Mauro Piacenza
arhiepiscop titular de Vittoriana
secretar al Congregației pentru Cler

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat