Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea

Creștinii, catolici și ortodocși, s-au unit în rugăciune, vineri, 22 ianuarie 2010, în cea de-a cincea seară din cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în capela Surorilor Providenței din Iași. Rugăciunea a fost condusă de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, predicator fiind pr. Alois Fechet, vicar episcopal.

La începutul celebrării, PS Petru a adresat tuturor un cuvânt de speranță. Și-a exprimat bucuria de a putea participa alături de ceilalți credincioși la rugăciunea Bisericii pentru unitate, alături de copiii care-și încep drumul vieții prin educația oferită de surorile providenței. Glasul copiilor este un glas puternic: "Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la mine, căci împărăția cerurilor este a acelora care sunt ca ei" (Mt 19,14). Și, de aceea, lor, copiilor care se pregătesc pentru viață, pentru viitor, Preasfințitul Petru le-a adus un salut deosebit, rugându-i să ceară de la Dumnezeu, pentru familiile lor, pentru țara lor și pentru întreaga familie umană, unitatea.

Pr. Alois Fechet, în cuvintele sale adresate credincioșilor, a făcut apel la mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea din 17 ianuarie 2010 (cu o zi înainte de începerea octavei de rugăciune). Papa a îndemnat credincioșii să încălzească în inimile lor speranța unirii, speranța unui ecumenism adevărat; să se întâlnească între ei în cele opt zile de rugăciune, să se întâlnească și să se recunoască ca ucenici ai lui Cristos, frați între ei și frați cu Cristos.

Vestirea evangheliei lui Cristos va fi cu atât mai credibilă cu cât creștinii vor fi mai uniți în dragoste și vor trăi ca adevărați frați.

Lecturile propuse vorbesc despre suferință, despre durere, despre necaz, despre strâmtorare. De la naștere și până la mormânt omul are parte de suferință. Pruncul nou-născut plânge, iar plânsul lui continuă până la bătrânețe. Suferința însoțește omul de la naștere până la moarte.

Prin psalmul responsorial, fiecare credincios a fost întrebat: "Cine ne va despărți de dragostea lui Cristos?". Răspunsul, în toate situațiile expuse, este "nimic". Apostolul Paul este exemplul aceluia care a desfășurat un apostolat atât de greu, dar atât de rodnic, găsind mereu puterea în unitatea cu Cristos.

Toți creștinii trebuie să aibă convingerea că Dumnezeu este prezent, îi însoțește și continuă să îi iubească, și, mai ales, convingerea că, făcând parte dintr-un cerc al solidarității nu sunt singuri: și alții, asemenea lor, pun umărul pentru a ușura povara purtată; este o adevărată forță.

Mântuirea nu este posibilă decât prin acceptarea suferinței, decât prin însușirea suferinței. Mântuirea ne-a fost adusă de Cristos prin cruce. Crucea este speranța iertării. Crucea este mijloc de împăcare, suferința este mijloc de ispășire, dovadă de iubire.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel a amintit tuturor credincioșilor cuvintele lui Isus: unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu prezent în mijlocul lor. Dăruirea lui Isus, pe cruce, în suferință, în iubire, a fost pentru toți. El intră acolo unde i se deschide; se prezintă acolo unde este invitat. Norii situațiilor nu trebuie să descurajeze speranța din sufletele creștine. Isus a invitat la sine pe copii. Toți creștinii trebuie să fie fără pată pentru a putea merge la Isus și pentru ca ceilalți să recunoască în ei chipul Mântuitorului.

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea

* * *

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat