Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", un loc semnificativ pentru o inițiativă de rugăciune

Studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași și-au unit glasurile, vineri, 22 ianuarie 2010, în catedrala Adormirea Maicii Domnului, în cântece și rugăciuni pline de credință pentru a răspunde dorinței lui Isus: "Ca toți să fie una" (In 17,21) și pentru fi în sintonie cu toți cei care, în această săptămână, se roagă pentru unitatea creștinilor.

Conștienți de rolul Sfintei Fecioare Maria în realizarea comuniunii depline și vizibile între toate Bisericile și comunitățile ecleziale, tinerii au preferat un lăcaș de închinare dedicat ei pentru ca împreună să-l contemple pe Fiul lui Dumnezeu, prezent în Euharistie și expus spre adorare. Asemenea magilor veniți la ieslea lui Isus, studenții au oferit Domnului darul deschiderii pentru a evidenția bogăția și frumusețea spiritualității mariane, a creștinilor, care îmbină cele două tradiții: orientală și latină. Timp de o oră, tinerii au invocat darul unității prin două rugăciuni specifice: Acatistul Maicii Domnului și Litania Lauretană.

În coruri alternative, studenții au recitat diverse laude mariane, "comori ale riturilor: oriental și latin, valori complementare, expresii ale frumuseții unității în diversitate, în Biserica lui Cristos. Rugăciunea Acatistului, alcătuită din trei cuvinte cheie: Bucură-te, Mireasă, Aleluia, poartă pecetea spiritului oriental, mai poetic, cu multe repetări în exprimare, în timp ce Litania Lauretana are un caracter mai sobru, mai precis, cu exprimare limpede, dar fără exuberanță poetică. Laudele incomparabile pe care imnul marian, anonim, le aduce într-un limbaj arhaic, Maicii Domnului, se regăsesc și în Litanie, dar limitate doar la o simplă enumerare".

Sugestive au fost și simbolurile care au însoțit momentele de adorație. Întrucât în rugăciune nu ne prezentăm izolați, ci în comuniune, prin rugăciunile unora pentru alții și a sfinților pentru noi, la picioarele altarului au fost așezate două icoane, o cruce și o lumânare.

Icoana cu gestul mâinilor întinse o reprezintă pe Mama lui Dumnezeu ce îndrumă spre unicul centru, spre Cristos, spre crucea lui, îndemnându-ne: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,3-5).

Crucea lui Isus, care a realizat unitatea familiei fiilor lui Dumnezeu, este și simbol al convertirii. Privind lumea ce ne înconjoară marcată de indiferență față de cel rănit, de prejudecăți, de discriminări și excluderi, convertirea se impune ca o coordonată permanentă în viața creștinului și a Bisericilor. Unitatea este amenințată la toate nivelurile pornind de la unitatea interioară a persoanei, a familiei, a comunității, a societății etc., iar tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ne amintește: "Voi veți fi martorii acestor lucruri" (Lc 24,48). Lumea de azi are nevoie de martori, de exemple, iar Biserica ne propune astfel de modele chemându-ne să devenim imitatori.

Cine nu recunoaște și nu admiră blândețea, umilința și iubirea Inimii Neprihănite a Mariei, atitudini indispensabile creștinilor și Bisericilor în drumul lor spre unitate?

De la Maria putem învăța umilința care permite accesul la bogățiile altora, care oferă o viziune respectuoasă și optimistă a valorilor lor, pozitive. Umilința permite creștinului să facă primul pas, să-l asculte pe fratele său, să încurajeze orice gest de comuniune în diversitate, să evite orice duritate în limbaj și idei, promovând iubirea fraternă.

Lumânarea, simbol al luminii lui Cristos adusă de Sfânta Fecioară, sau cum atât de frumos o numește sfântul Ciril din Alexandria: "Fecioară și mamă purtătoare de lumină", să fie ținta mărturiei noastre pentru comuniunea deplină, în credință, a fraților creștini de pretutindeni.

De multe ori, în acest itinerar, ne simțim mai încrezători și mai curajoși dacă suntem însoțiți de cineva drag, iar Fecioara Maria ne este alături. Cuvintele lui Isus pe Calvar: "Femeie, iată fiul tău" și "iată mama ta" (In 19,26-27) denotă faptul că toți oamenii sunt fiii Mariei și că pentru toți ea a devenit mamă. În aceasta calitate, Mama lui Isus vine în întâmpinarea necesităților noastre, ca la nunta din Cana. Maica Bisericii, venerată și de frații ortodocși, asistă Bisericile în eforturile lor pentru a descoperi și împărtăși reciproc realitatea Mariei, în toată bogăția ei, în ciuda unor dezacorduri din lumea protestantă.

Isus trebuie să fie adorat ca Dumnezeu, iar Maria poate fi venerată ca mamă. Din inima ei, de Mama a lui Dumnezeu, au ieșit la lumină cele mai frumoase laude adresate Domnului.

Cu încrederea că iubirea față de Mama Cerească poate conduce pe fiecare creștin la depășirea dificultăților inerente unității, studenții au încheiat momentele de rugăciune.

Tinerii au plecat mai motivați pentru unitate, după ce au gustat bucuria adorării lui Isus în diversitatea expresiei laudelor adresate Divinei Mame, astfel:

Bucură-te, stea care arăți Soarele;
Bucură-te, pântecele dumnezeieștii Întrupări;
Bucură-te, prin care se înnoiește Zidirea;

Bucură-te, prin care adorăm pe Creatorul!

Maica Domnului să ne obțină și nouă darul de a menține aprinsă flacăra vie a dorinței de unitate și de a gusta mereu bucuria adorării Sfintei Treimi, izvorul oricărei unități, armonii și iubiri.

O, Marie, Maica unității - roagă-te pentru noi care alergam la tine!

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", un loc semnificativ pentru o inițiativă de rugăciune


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat