Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia

Cea de-a treia zi din cadrul Octavei de Rugăciune Pentru Unitatea Creștinilor i-a reunit, miercuri, 20 ianuarie 2010, la ora 17.00, în jurul altarului din Capela Surorilor Providenței Divine / Plopii fără Soț din Iași, pe PS Petru Gherghel, numeroși preoți și călugări, surori și mulți creștinii în rugăciunea înălțată Domnului, în dorința "ca toți să fie una... pentru ca lumea să creadă!" (In 17,21).

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a început celebrarea prin salutul călduros adresat tuturor credincioșilor prezenți și, într-un chip special surorilor Providenței Divine, care sunt chemate, prin vocația lor, la rugăciune și la slujire. De asemenea, episcopul s-a bucurat de prezența bătrânilor în suferință, care-și unesc, clipă de clipă, suferințele lor cu iubirea lui Isus, oferindu-le pentru întreaga Biserică. Și, nu în ultimul rând, PS Petru și-a arătat mulțumirea pentru prezența "oaspeților care reprezintă Biserica soră", frații ortodocși.

Păstorul diecezei a explicat că dorința participării Excelenței sale la rugăciunea pentru unitate în capela surorilor se naște din amintirea iubirii predilecte a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, față de cei aflați în suferință, față de cei care știu să trăiască experiența iubirii jertfelnice.

După invocațiile cu intenții speciale, pentru unitatea tuturor creștinilor, la care s-au rugat toți cei prezenți și după lecturile din Sfânta Scriptură, pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, a rostit cuvântul de învățătură, care a fost cu adevărat încurajator pentru toți creștinii prezenți.

Predicatorul și-a început cuvântarea arătându-și nemulțumirea față de dezinteresul și, implicit, față de prezența scăzută a credincioșilor din România la rugăciunea creștinilor pentru unitate. Pr. Iosif Dorcu a adus în atenția celor prezenți experiența ES Peter Sartain, episcop al Diecezei de Joliet (Illinois, SUA), care povestea anul trecut, plin de bucurie, că nu a mai văzut de foarte mult timp catedrala sa, "Sfântul Raimund Nonnatus", atât de plină cum a fost pe 25 ianuarie 2009, când a fost o celebrare specială pentru unitatea creștinilor. "Atât de mulți credincioși erau în catedrală, încât nu mai era parcă niciun loc; era arhiplină", povestea entuziasmat episcopul, spunând că a trăit una dintre cele mai frumoase zile din viața sa ca episcop. Acesta este un semn că acei credincioși doresc unitatea, unitate a cărei dorință, a cărei sete nu este prezentă, se pare, în rândul creștinilor români.

Analizând pericopa evanghelică, propusă pentru celebrare, pr. Dorcu a evidențiat faptul că Emaus-ul nu poate fi identificat cu certitudine, ca loc geografic, creându-se o mare confuzie. Deci ucenicii, în drum spre Emaus, nu se știe încotro se îndreptau, de fapt, se poate spune că mergeau spre "nicăieri". Din nefericire, și creștinii diferitelor Biserici, sunt orientați, în drumul lor, spre "Emaus-ul mântuirii". Sunt multe asemănări între creștinii de astăzi și acei ucenici. Ei discută și se consultă chiar cu privire la Isus răstignit la Ierusalim; la fel fac și creștinii de astăzi prin diverse întâlniri și conferințe pe teme de teologie și nu numai. Apoi, creștinii, deși sunt concentrați asupra legăturii cât mai puternice cu Dumnezeu, deseori pățesc, asemenea ucenicilor, să fie în discuții aprinse despre Cel Înviat și, cu toate acestea, să nu-i realizeze prezența în aproapele, să nu-l simtă, să nu-l vadă pe Cristos de lângă ei... Și pe creștini, ca odinioară pe ucenici, Isus îi întreabă: "Unde mergeți?", "Încotro vă îndreptați?". Și, mai mult, ucenicii - ca și creștinii - au pretenția de a ști totul, tot ce s-a petrecut la Ierusalim, tot ce se poate spune despre Fiul lui Dumnezeu, reproșând "Necunoscutului" că nu este informat cu privire la evenimentele petrecute în istoria omenirii. Și celor doi ucenici, ca și creștinilor, le lipsește speranța: deși cunoșteau vestea cea bună predicată cu autoritate și în repetate rânduri de Isus, deși au auzit parabolele și au văzut minunile, sunt lipsiți de speranță; părăsind Ierusalimul merg spre "Emaus". Privind astfel, lesne putem observa o lipsă a speranței că omenirea este sub ochii lui Dumnezeu; o lipsă a speranței în cuvintele veșnice ale lui Isus Cristos; o lipsă a speranței că Dumnezeu poate oferi unitatea.

Însă, tot din textul Evangheliei după sfântul Luca, aflăm că cei doi ucenici, abia atunci când îl descoperă pe Isus, se îndreaptă entuziaști spre ceilalți apostoli, pentru a împărtăși vestea cea bună și pentru a trăi împreună cu ei bucuria lui Cristos cel viu. Tot astfel trebuie să se comporte și creștinii. Ca adevărați descoperitori și mărturisitori ai celui mort și înviat pentru răscumpărarea omenirii, creștinii trebuie să împartă ca o singură turmă viața cea nouă, sub conducerea unicului păstor.

Creștinii, care experimentează viața cea nouă dăruită de Cristos, nu pot trăi izolați. Ei trebuie să împărtășească adevărul mântuirii împreună cu toți frații lor întru Cristos. Ar trăi în eroare cei care ar spune că sunt în unire cu Cristos, dar sunt despărțiți de frații care împărtășesc viața aceluiași Duh, de frații care se numesc copiii aceluiași Tată. Cu cât creștinii sunt mai aproape de Cristos, cu atât sunt mai uniți și cu ceilalți creștini; nu există "Emaus"-ul singurătății, al egoismului, atunci când există proximitatea lui Cristos cel înviat. De aceea, zilele de rugăciune pentru unitatea dintre creștini vorbesc într-un mod clar despre credința creștinilor.

În cazul Bisericilor surori, Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, nu se poate vorbi despre o diferență de credință. Ba chiar și manifestarea credinței îmbracă forme similare. Dacă se privesc elementele de unitate - adunarea euharistică, Sfânta Scriptură, sacramentele, Tradiția, Sfinții Părinți greci și latini, mărturisirea de credință, rugăciunea, locurile sfinte, cultul icoanelor, al sfinților și sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului și maica tuturor creștinilor... - se observă că sunt valori comune ale unei singure credințe.

Ce poate și ce trebuie să facă creștinul de astăzi? Răspunsul îl oferă Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea enciclică Ut unum sint, printr-o expresie deosebit de frumoasă și profundă: primatul rugăciunii. Rugăciunea, la îndemâna oricui, are o valoare care nu se pierde și care, mai degrabă sau mai târziu, aduce roadele sale.

Unitatea este voința lui Isus și nimeni nu are dreptul să-și impună, în mod contrar, propria voință. Biserica este conștientă de acest imperativ dat acțiunii sale și acționează prin păstorii ei în vederea realizării dorinței Mântuitorului. Există aproximativ 30 de episcopi care și-au ales ca moto tocmai acest gând care să le fie ca o călăuză în misiunea de păstori ai poporului lui Dumnezeu: "Ca toți să fie una". Și Preasfințitul Petru Gherghel pe stema episcopală are scrise aceste cuvinte: Ut omnes unum sint - Ca toți să fie una.

Pr. Iosif Dorcu și-a încheiat cuvântarea prin citarea cardinalului Walter Kasper: "Avem comoara în vase de lut. Deși îl avem ca fundament comun pe Isus Cristos, noi trăim în Biserici diferite. Facem acest lucru contrar dorinței și poruncii lui Isus Cristos... Indiferența dintre noi a întunecat lumina lui Isus Cristos din ochii multor oameni... Ne cunoaștem prea puțin și, de aceea, ne iubim prea puțin ". Iar ÎPS Zizioulas, mitropolit de Pergam, spunea: "Aceasta este dorința profundă a acelora care tânjesc cu inimile lor după o Biserică nedivizată, Una, Sfântă, Catolică și Apostolică. Dar este și dorința celor care și astăzi, într-o lume fără Cristos, repetă cu insistență și cu încredere filială cuvintele apostolilor: «Doamne, la cine să mergem? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice»".

La sfârșitul celebrării PS Petru Gherghel, mulțumind pentru participarea și implicarea în străduința răspunsului la vocația creștină, a amintit că rugăciunea este datoria tuturor creștinilor, este mărturia acelora pe care Isus Cristos i-a făcut frați și surori; nu doar pe ucenici și pe apostoli, ci pe toți aceia cărora Isus le este frate și pe care îi cheamă la iubire față de frați, față de mama cerească și față de Tatăl ceresc.

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia

* * *
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat