Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zaragoza: Ziua Mondială a Emigrantului și a Refugiatului

Ziua Mondială a Emigrantului și a Refugiatului s-a celebrat și la Zaragoza, în bazilica Pilarului, la 17 ianuarie 2010.

Arhiep. Manuel Ureńa, păstorul Arhidiecezei de Zaragoza, a prezidat, ca de fiecare dată de altfel, celebrarea sfintei Liturghii la care au fost convocați să participe credincioși din cele trei mari grupuri de emigranți: latino-americani, africani și est-europeni.

Alături de celebrantul principal, la sfântul altar au mai concelebrat alți șapte preoți care au o implicare aparte în pastorația emigranților.

Grupul nostru de emigranți catolici români și-a adus contribuția la desfășurarea Liturghiei, în special, prin intonarea în românește a cântecelor de la Ofertoriu și de la Mielul lui Dumnezeu, prin intonarea refrenului și citirea psalmului responsorial, prin citirea unei invocații la rugăciunea credincioșilor și prin oferirea unor daruri la momentul ofertoriului.

Merită să fie amintită aici bogăția de semnificații pe care o are posterul pregătit anul acesta pentru celebrarea acestui eveniment în diecezele și arhidiecezele spaniole:

Tema Celei de-a 96 Zile Mondiale a Emigrantului și a Refugiatului este: "Minorii imigranți și refugiați. Astăzi primim, mâine împărtășim". Anul acesta, Sfântul Părinte ne invită să devenim conștienți de situația grea a multor minori imigranți din societatea noastră. Minorii imigranți și refugiați pe care astăzi îi primim, mâine vor împărtăși cu noi, ca adulți, valorile umane și creștine pe care li le vom fi transmis.

În acest poster apare un edificiu în formă de cruce, cu uși și ferestre, dar fără acoperiș. Fiecare braț al crucii este de culoare diferită vrând să semnifice diversitatea popoarelor. Construcția reprezintă credința care este forță și inspirație pentru a "merge în toată lumea" ascultând, cu multă speranță, de chemarea și inspirațiile multiple ale Duhului.

Deasupra edificiului se află o pâine frântă și împărțită. Este trupul lui Cristos care se dăruiește pentru toți, fără a exclude pe nimeni și fără frontiere. Astfel trebuie să fie primirea reciprocă dintre noi și imigranți.

Să-i cerem lui Dumnezeu să ne lumineze calea pe care o urmăm în vederea realizării unei lumi mai drepte și mai fraterne în care toți să ne simțim frați și fii ai aceluiași Tată.

Pr. Paul Budău
(capelanul comunității catolice românești din Zaragoza)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 ianuarie: Zaragoza: Ziua Mondială a Emigrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat