Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua

A doua zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost celebrată în Parohia "Sfântul Anton" din Iași, marți, 19 ianuarie 2010, la ora 17.00

Tema zilei a fost: A da mărturie împărtășind experiențele noastre; "Ce înseamnă aceste cuvinte pe care le schimbați între voi pe drum?" (Lc 24,17)

Celebrarea a fost prezidată de pr. Alois Farțadi, paroh al comunității "Sfântul Anton" din Iași, care a îndemnat la necesitatea dialogului pentru a putea predica pe Cristos lumii care ne înconjoară. A amintit și faptul că celebrarea Paștelui la aceeași dată, anul acesta, atât pentru catolici, cât și ortodocși, poate fi un semn de speranță pentru unitate.

Au participat și preoți din parohii și congregații religioase din Iași, persoane consacrate și numeroși credincioși, atât catolici, cât și ortodocși.

Momentele de rugăciune ne-au unit pe toți într-un spirit de reculegere și meditație, fiind călăuziți de lecturile scripturistice din Ieremia 1,4-10, Psalmul 97 și Luca 24,13-17 și de cuvântul de învățătură care a fost ținut de părintele Petru Sescu.

Cristos înviat din morți caută mărturisitori, caută creștini adevărați, ucenici, care să îl proclame și să dea mărturie despre adevărul fundamental al credinței noastre, învierea. Acesta este și scopul acestei săptămâni de rugăciune, de aceea trebuie să învățăm din experiențele lui Paul, Ieremia, ucenicilor de la Emaus. Acest drum la prima vedere apare ca un drum al dezolării sufletești. Dar pentru evanghelistul Luca a merge spre Emaus înseamnă a împlini voința lui Dumnezeu.

Părintele predicator ne-a îndemnat să dăm mărturie despre adevăr care de cele mai multe ori înseamnă să și suferi, să nu fi de înțeles, să-ți faci dușmani.

De aceea, drumul spre unitate este un drum greoi, având în vedere faptul că eram obișnuiți să vedem la altar atât preoți catolici, cât și ortodocși și acum pare a fi mai greu, dar trebuie să continuăm cu zel pentru că este dorința lui Cristos ca toți să fie una.

Trebuie să avem în vedere că pe Cristos trebuie să-l căutăm în lucrurile obișnuite, nu trebuie să umblăm după minuni, să-l căutăm în semenii noștri, indiferent cum face cruce fiecare, cărei confesiuni aparține și astfel prin credința noastră să recunoaștem pe fața celuilalt fața lui Cristos pentru că toți am fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Biserica ne învață că trebuie să fim înflăcărați pentru cauza lui Cristos și trebuie să ducem la îndeplinire misiunea pe care Isus ne-a lăsat-o, aceea de a da mărturie despre iubire, care este porunca cea mai mare din Lege, să fim martori ai învierii. Martin Luter King spunea: "Ce păcat că noi oamenii am învățat să zburăm ca păsările, să înotăm ca peștii, dar nu am învățat să trăim ca frații". Așadar, să încercăm să fim frați unii pentru alții, fără a face vreo discriminare de confesiune sau de altă natură.

Seminarist Mihail Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua

* * *
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat