Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Ziua Migrantului și a Refugiatului

În prezența Mons. Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina, duminică, 17 ianuarie 2010, începând cu ora 16.00, în biserica parohială "Sacro Cuore di Gesù" din Ladispoli (Italia), s-a celebrat Cea de-a 96-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, celebrare la care au fost prezenți un mare număr emigranți catolici din această dieceză.

La acest moment de comuniune între diverse etnii și comunități au participat și Mons. Alberto Mazzola, vicar general și paroh la biserica "Sfânta Maria a Rozariului", pr. Giuseppe Colaci, paroh la biserica "Sacro Cuore di Gesù", pr. diacon Enzo Crialesi, responsabil cu emigranții pe dieceză, aproximativ toți capelanii prezenți în dieceză, care răspund de comunitățile din țările lor de origine (Filipine, Polonia, Nigeria, Ucraina și România, comunitate reprezentată de pr. Adrian Chili), dar și câțiva reprezentanți ai autorităților civile din dieceză (primarii din orașele Ladispoli, Cerveteri și Fiumicino).

Întâlnirea diecezană s-a dezvoltat în trei momente mai importante:

1. Începând cu ora 16.00, pr. diacon Enzo Crialesi, responsabil cu emigranții la nivel diecezan, a salutat și a prezentat comunitățile catolice și capelanii lor, prezenți în această dieceză.

2. La ora 16.30, Mons. Gino Reali, împreună cu autoritățile civile prezente la eveniment, au salutat toate comunitățile prezente, împreună cu capelanii lor, și a felicitat pe fiecare pentru contribuția pe care o poate aduce Bisericii și statului italian.

3. Începând cu ora 17.00, după ce am făcut un moment de reculegere în onoarea celor care au murit în urma cutremurului din Haiti, fiecare a avut mare bucurie de a se îmbogăți din diferite culturi. În acest sens am putut vedea și asculta un frumos dans din partea copiilor de la comunitatea filipineză, cântece religioase și populare din partea comunităților poloneză, nigeriană și română, după care o interpretă româncă (Elena Danusia) a delectat publicul cu două cântece tradiționale românești (timp în care câțiva credincioși români au dansat) și trei minunate cântece în limba italiană, care au făcut publicul să se ridice în picioare.

4. Momentul culminat al sărbătorii a fost celebrarea solemnă de la ora 18.30, în diferite limbi (italiană, filipineză, poloneză, malailam, română, nigeriană și spaniolă), prezidată de Mons. Gino Reali, la care au concelebrat câțiva preoți italieni din localitate și capelanii comunităților prezente la sărbătoare. La această celebrare comunitatea catolică românească prezentă în teritoriu, a intonat cântecul de la începutul Liturghiei și o intenție de la rugăciunea credincioșilor, în limba română. În predica sa, Mons. Reali a evidențiat grija pe care dieceza o are pentru emigranți și în special faptul că împărtășim aceeași credință catolică. A amintit că însuși Isus a avut experiența emigrantului, care, fugind de amenințările lui Irod, a trebuit să se ascundă în Egipt împreună cu părinții săi. Citându-l pe papa Benedict al XVI-lea, episcopul a amintit că mesajul papei de anul acesta face referire în mod special la emigranții minori care sunt cel mai vulnerabili, deoarece sunt cei mai puțini capabili de a se apăra și de a-și face auzită vocea. A mulțumit apoi parohiilor care, prin intermediul Caritasului, fac diferite eforturi pentru a veni în ajutorul acestor frați mai mici și mai neajutorați, care sunt emigranții și refugiații. Primirea și solidaritatea față de un străin, în special când e vorba de un copil, nu este altceva decât anunțul principal al evangheliei. La sfârșitul omiliei episcopul a mulțumit capelanilor pentru serviciul pe care îl desfășoară cu iubire și pasiune pentru a menține credința emigranților prezenți în dieceză, îndemnându-i să continue cu mult curaj misiunea lor.

5. Un ultim moment de fraternitate la constituit agapa frățească de după sfânta Liturghie. Această agapă frățească a fost una specială deoarece pe lângă comunitatea gazdă care a oferit o minunată pastă italiană, fiecare comunitate a încercat să ofere mâncăruri, băuturi și dulciuri tradiționale din diversele lor țări de origine. Dintre mâncărurile tradiționale nu au putut lipsi faimoasele sarmale românești, cârnații afumați, varza murată, dulciurile și vinul roșu din Moldova.

Și anul acesta am avut mare bucurie de a participa la o minunată zi plină de bucurie, de fraternitate, de comuniune și de îmbogățire reciprocă care a deschis un nou drum prin intermediul diferitelor culturi și a respectului față de aproapele. Timpul petrecut împreună a fost o ocazie potrivită pentru a sta de vorbă, a ne cunoaște, dar și o ocazie deosebită prin care am putut vedea multe aspecte pozitive din diferite țări.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 ianuarie: Ladispoli: Ziua Migrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat