Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a început, luni, 18 ianuarie 2010, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. La celebrare, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, au participat un mare număr de preoți, profesori în cadrul seminarului și preoți oaspeți, seminariști, persoane consacrate și credincioși catolici și ortodocși, care au venit în capela seminarului ca să se roage pentru unitatea tuturor creștinilor. A fost prezent și un distins oaspete, Mons. Carlo Stancari, din Prato (Italia), un animator al mișcării ecumenice, al apropierii între creștini.

În deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, PS Aurel a precizat că cei prezenți la aceste momente de rugăciune răspund afirmativ la dorința Mântuitorului: "Ca toți să fie una... pentru ca lumea să creadă!" (In 17,21). Toți creștinii sunt chemați să-și intensifice rugăciunile și prin mărturia vieții, prin mărturia credinței în învierea lui Cristos, după exemplul ucenicilor lui Isus, să contribuie la unirea tuturor creștinilor, a tuturor celor care cred în Cristos, a tuturor acelora care-l au pe Dumnezeu Tată în ceruri.

Toți cei prezenți au participat la celebrarea liturgiei cuvântului. În cuvântul de învățătură PS Aurel a subliniat faptul că ucenicii lui Isus au dus vestea evangheliei până la marginile pământului. Biserica s-a născut misionară, iar fiecare creștin este un evanghelizator, un misionar prin vocație, fiind chemat să vestească cu certitudine că nu există mântuire decât în numele lui Isus Cristos.

Prin diversitatea misionarilor s-a născut diversitatea comunităților de credincioși, însă, cu timpul, din cauza conflictelor dintre creștini, a început să fie pusă sub semnul întrebării credibilitatea învățăturii creștinilor, ei care aveau misiunea de a chema pe toți la convertire și la mântuire.

Totuși, creștinii, dincolo de aceste diviziuni, sunt un singur trup în Cristos. Este el cel care le-a dat viață, tot el este acela care cheamă la reconciliere. Toți cei care se numesc creștini se află sub oblăduirea aceluiași Tată ceresc.

"Cum să predicăm reconcilierea dacă oamenii sunt divizați?", "Cum putem vorbi despre iubire, despre caritate, dacă oamenii se urăsc între ei?". Acestea sunt câteva întrebări pe care și le-au pus mulți dintre creștinii implicați în opera de evanghelizare: Ei au căutat o modalitate de reconciliere între creștini și și-au manifestat deschis dorința după unitatea tuturor creștinilor.

PS Aurel a amintit faptul că în anul 1910, la Edinburgh, în Scoția, s-au adunat aproximativ 1200 de persoane, reprezentanți ai societăților misionare protestante și anglicane. A fost un eveniment istoric, iar anul acesta se împlinesc 100 de ani. A început să se vorbească despre colaborarea în misiune, despre apropierea creștinilor, despre valorile care îi adună pe toți creștinii împreună. Întâlnirea de la Edinburgh nu a avut un caracter de decizie, dar reprezintă începutul unui drum care după câteva decenii a dus la nașterea mișcării ecumenice.

După cum este relatat în capitolul al XXIV-lea din Evanghelia după sfântul Luca, întâlnirea ucenicilor cu Cristos cel Înviat a fost decisivă, le-a schimbat viața: din oameni stăpâniți de frică, au devenit oameni plini de curaj. Ei care stăteau ascunși, au devenit mesageri ai lui Cristos care vor merge să vestească învierea, fiind gata să pornească în lumea întreagă și să-și ofere viața pentru Mântuitorul lor. Acest mandat din partea lui Cristos este propriu creștinilor oricărui timp. Practic, și astăzi creștinii au aceeași misiune: toți sunt chemați să participe la această străduință a ucenicilor lui Cristos, fiind părtași la mesajul mântuirii și, implicit, fiind antrenați în vocația creștină de a da mărturie prin viața lor despre credința pe care o poartă în sufletele. Eficacitatea mărturiei creștinilor va depinde de capacitatea de a se prezenta uniți în fața lumii: un singur Cristos, un singur popor sfânt care-l laudă pe Domnul și-l vestește că este viu și lucrează în istorie.

Aceasta este, pentru toți creștinii de toate confesiunile, tema acestor opt zile de Rugăciune pentru Unitatea creștinilor: reflecția asupra unei soluții în oferirea unei mărturii mai credibile în viața de fiecare zi; creștinii sunt deja martori, trebuie însă să devină martori mai buni, dar cum? Care este calea? Pentru această primă întâlnire privirile au fost îndreptate spre unicul Dumnezeu care dă viață și care îi cheamă pe toți la înviere.

Nu se poate afirma credința în înviere dacă nu se iubește viața, dacă nu se trăiește fiecare moment al vieții sub privirile pline de milostivire ale Tatălui ceresc, dacă nu se prezintă înaintea sa toată realitatea trăită. Privirea ucenicului lui Isus este și trebuie să fie mereu pozitivă; să-l binecuvânteze și să-l laude pe Dumnezeu pentru tot ceea ce a realizat în creație și în răscumpărare; să admire și să "guste" frumusețea creației, dar și să protejeze creația.

Ucenicul lui Isus promovează și apără viața, păstrând-o ca pe un tezaur prețios. Așadar, a mărturisi învierea lui Cristos înseamnă a iubi viața și a ne angaja în favoarea vieții, a oricărei ființe vii. Adică, a face în așa fel încât orice om să trăiască cu demnitate și să existe respect pentru natură și pentru întreaga creație dăruită pe pământ omului de către Creator. Sub inspirația Duhului Sfânt, creștinul trebuie să trăiască ca un adevărat înviat, fiind preocupat de înaintarea sa în perfecțiune și a întregii creații, iubindu-l pe aproapele și promovând relațiile frățești, proclamând dreptatea și construind pacea, lucrând pentru reconciliere și ostenindu-se în favoarea celor slabi și năpăstuiți.

Creștinii nu pot să-l laude pe unicul Dumnezeu și să proclame învierea unicului Mântuitor, trăind mai departe divizați. Acest lucru constituie o contra-mărturie pentru lume și este un grav scandal. Unitatea creștinilor trebuie să fie pusă în serviciul evanghelizării. Dacă creștinii sunt martorii vieții noi, divizați nu pot duce vestea despre o singură turmă și un singur păstor, care vrea să-i conducă la ape liniștite pe toți. Isus cel înviat să însuflețească în toți creștinii această dorință de viață nouă și să-i unească pe toți prin mărturisirea aceluiași adevăr.

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași (ITRC): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua întâi (deschiderea)

* * *

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (program)


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat