Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Migranții și refugiații - o zi doar a lor

Duminică, 17 ianuarie 2010, Biserica Romano-Catolică a celebrat Cea de-a 96-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului.

La Roma, această zi a avut mai multe etape.

Mai întâi, la inițiativa PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care ne-a invitat să aprofundăm mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, dat cu această ocazie, a avut loc anunțarea evenimentului, cu invitația explicită de a participa la întâlnirea cu Sfântul Părinte și la a-i asculta și aprofunda mesajul.

Un al doilea pas l-a constituit participarea propriu-zisă a unui grup de români catolici și a unui grup din Republica Moldova la audiența generală din Piața "Sfântul Petru", ocazie în care papa s-a adresat migranților și refugiaților prezenți, asigurându-i încă o dată că în Biserică nimeni nu e străin, ci toți trebuie să se simtă acasă.

Ultimul moment, trăit cu o deosebită intensitate, l-a avut ca protagonist pe pr. Isidor Iacovici, parohul românilor catolici din Roma, care a invitat comunitatea românilor, a filipinezilor și pe cea a latino-americanilor la biserica "San Vitale" pentru o sfântă Liturghie specială, care a fost prezidată de Mons. Enrico Feroci, directorul Caritas Roma, alături de care au concelebrat un mare număr de preoți care proveneau din comunitățile invitate.

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a 96-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului s-a inspirat anul acesta din fragmentul evanghelic care ne îndeamnă la caritate față de cei mici (cf. Mt 25,40) și i-a avut în centru în mod special pe minorii migranți.

Isus însuși a făcut experiența migrantului, spunea Sfântul Părinte, atunci când, mic fiind, împreună cu Iosif și Maria au fost nevoiți să fugă în Egipt, pentru a scăpa astfel de furia crudului Irod, care dorea să-l ucidă (Mt 2,14).

În mesajul său, papa a vorbit despre condițiile precare în care trăiesc astăzi mulți dintre copiii migranților sau ai refugiaților, aceasta în ciuda a tot ceea ce spun sau fac organizațiile internaționale, guvernele, mijloacele mass-media sau chiar Biserica.

Papa a îndemnat în mod special parohiile și organizațiile catolice să fie deschise acestui fenomen și să-l aibă printre prioritățile de bază ale proiectelor lor pastorale.

La rândul său, Mons. Enrico Feroci, directorul Caritas Roma, în cadrul predicii a ținut să precizeze, și aceasta nu o singură dată, că fiecare emigrant este o bogăție pentru "noi, italienii care credem în capacitatea voastră de a trăi credința și de a ne conduce și pe noi către Dumnezeu, prin exemplul și credința voastră".

Isus a fost nevoit să emigreze în Egipt pentru a scăpa de crudul Irod, astăzi uneori oamenii sunt nevoiți să emigreze pentru a scăpa de cruda sărăcie. După moartea lui Irod, înștiințați de înger, Isus, Maria și Iosif s-au întors în țara lor. Sărăcia noastră probabil că nu va trece, dar ea are un scop și anume de a ne aminti că suntem dependenți de cineva, de Dumnezeu care ne-a dar darul vieții și care ne menține în el. Recunoscători acestui dar și tuturor celor care, ca muncitori-emigranți ne-au deschis granițele și casele lor, tuturor acestora, românii catolici le mulțumesc.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 ianuarie: Roma: Migranții și refugiații - o zi doar a lor

* * *

Mesajul PS Petru Gherghel pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Mesajul papei pentru Cea de-a XCVI-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat