Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Siret: Sărbătoarea Epifaniei între frați în credință

"Să ne unim astăzi cu magii pentru a ne închina lui Cristos și a-i aduce daruri". Sub acest moto, putem spune noi, cei din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din orașul Siret, că s-a desfășurat ziua de 6 ianuarie 2010, Epifania Domnului sau în cazul fraților ortodocși, Botezul Domnului. Programul zilei a fost împărțit în trei momente principale: Liturghia de binecuvântare a apei în biserică, procesiunea și ceremonia de binecuvântare a apei râului Siret și concertul.

Sărbătoarea, pentru noi, a început cu sfânta Liturghie în cadrul căreia părintele paroh a binecuvântat apa, apoi a stropit cu apa binecuvântată poporul. La ora douăsprezece, după celebrarea sfintei Liturghii, păstrând tradiția noastră locală, toți credincioșii (catolici, greco-catolici și ortodocși) ne întâlnim în centrul orașului de unde plecăm împreună, în procesiune, spre râul Siret.

Acesta este momentul ce ne surprinde împreună an de an și care ne face să ne simțim mai apropiați unii de alții.

Odată ajunși pe malul râului ne oprim pentru a asculta Cuvântul Domnului. Lecturile și evanghelia sunt citite pe rând de preoții prezenți la celebrare. În acest an părintele catolic este cel care spune câteva cuvinte referitoare la semnificația sărbătorii de astăzi, legătura, dar mai ales importanța pe care o are aceasta asupra lumii expuse pericolului secularizării. După binecuvântarea apei râului, cu toții pornim spre monumentul eroilor loc în care timp de câteva momente rămânem în rugăciune și meditație cu gândul la cei care s-au luptat pentru libertatea noastră. Ajunși la locul în care ne întâlnisem cu câteva ore în urmă ne despărțim pentru a merge fiecare la casele lor.

Spre seară, credincioșii bisericii noastre au găzduit un concert organizat cu ocazia vizitei domnului Ed Weber, președintele Asociației Orașelor, în perioada 5-7 ianuarie 2010. După Liturghia de la ora 18.00, corul parohiei și un grup de seminariști ortodocși au prezentat un frumos concert de colinde. Acest concert ne-a unit pe toți indiferent de confesiunea pe care o are fiecare, de altfel fiind prezent și părintele Vasile Merlă, paroh al uneia dintre bisericile ortodoxe din oraș. De asemenea, ne-am bucurat și de prezența domnului primar Adrian Popoiu și a domnului viceprimar Leonard Cristian Mocrei.

Ed Weber, președintele Douzelage, a fost prezent la Siret pentru a cunoaște viața culturală, economică și socială a orașului, pentru că astfel orașul să poată fi acceptat ca membru în una dintre cele mai importante organizații din Uniunea Europeană - Douzelage. Orașul Siret se va înfrăți cu 26 de orașe europene, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Asociația "Douzelage" a fost formată inițial din 12 orașe. Orașele fondatoare sunt Altea (Spania), Bad Kotzting (Germania), Bellagio (Italia), Bundoran (Irlanda), Granville (Franța), Holstebro (Danemarca), Houffalize (Belgia), Meerssen (Olanda), Niederanven (Luxemburg), Preveza (Grecia), Sesimbra (Portugalia) și Sherborne (Anglia). Acestea s-au unit în 1991. În anul 1997 au mai aderat la Douzelage Karkkila (Finlanda), Oxelosund (Suedia), Judenburg (Austria), Chojna (Polonia), Koszeg (Ungaria), Sigulda (Letonia), Susice (Cehia), Turi (Estonia), Zvolen (Slovacia), Prienai (Lituania) și Marsaskala (Malta). Alte patru orașe din Cipru, Slovenia, România și Bulgaria vor adera în scurt timp. Printre acestea se află și orașul Siretul.

La finalul concertului, părintele paroh Iosif Irinel Iosub a felicitat corul bisericii și grupul de seminariști pentru reușita lor, exprimându-și bucuria că a participat la un asemenea concert, reamintind faptul că numai cu multă muncă din partea celor implicați a fost posibilă realizarea acestui concert.

Aceste momente ne introduc în momentele de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Să ne unim așadar împreună cu toții în rugăciune pentru a fi cu toții o singură Biserică.

Alex Sits

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 ianuarie: Siret: Sărbătoarea Epifaniei între frați în credință


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat