Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Angelus din 1 ianuarie 2010

Iubiți frați și surori!

Astăzi Domnul ne dă să începem un nou an în Numele lui și sub privirea Preasfintei Maria, a cărei Solemnitate a Maternității Divine o celebrăm. Sunt bucuros să vă întâlnesc la acest prim Angelus din 2010. Mă adresez vouă, care ați venit în număr mare în Piața "Sfântul Petru", și celor care se unesc cu rugăciunea noastră prin radio și televiziune: tuturor vă doresc ca anul abia început să fie un timp în care, cu ajutorul Domnului, să putem merge în întâmpinarea lui Cristos, a voinței lui Dumnezeu și astfel să îmbunătățim această lume a noastră.

Un obiectiv cu care toți sunt de acord, condiție indispensabilă pentru pace, este acela de a administra cu dreptate și înțelepciune resursele naturale ale Pământului. "Dacă vrei să cultivi pacea, păzește creația": acestei teme, de mare actualitate, am dedicat Mesajul pentru a XLIII-a Zi Mondială a Păcii. În timp ce Mesajul era publicat, șefii de stat și de guvern erau adunați la Copenhaga pentru întâlnirea despre climă, unde a reieșit încă o dată urgența unor orientări concertate pe plan global. Totuși, în acest moment, aș vrea să subliniez importanța pe care, în tutelarea ambientului, o au și alegerile fiecăruia, ale familiilor și ale administrațiilor locale. "Devine de acum indispensabilă o efectivă schimbare de mentalitate care să-i inducă pe toți să adopte noi stiluri de viață" (cf. Mesaj, nr. 11). De fapt, toți suntem responsabili de ocrotirea și de îngrijirea creației. De aceea, și în acest domeniu, este fundamentală educația: pentru a învăța să respectăm natura; pentru a ne orienta tot mai mult "să construim pacea pornind de la alegerile cu rază largă până la nivelul personal, familiar, comunitar și politic" (ibidem).

Dacă trebuie să avem grijă de creaturile care ne înconjoară, ce considerație va trebui să avem față de persoane, frații și surorile noastre! Ce respect față de viața umană! În prima zi a anului, aș vrea să adresez un apel conștiințelor celor care fac parte din grupuri armate de orice tip. Tuturor și fiecăruia le spun: opriți-vă, reflectați și părăsiți calea violenței! În acel moment, acest pas va putea să vi se pară imposibil, dar, dacă veți avea curajul să-l faceți, Dumnezeu vă va ajuta și veți simți cum se întoarce în inimile voastre bucuria păcii, pe care probabil că de mult timp ați uitat-o. Încredințez acest apel mijlocirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maria. Astăzi, liturgia ne amintește că la opt zile după nașterea Pruncului, Ea, împreună cu soțul ei Iosif, l-au tăiat împrejur, conform legii lui Moise, și i-au pus numele Isus, așa cum fusese numit de către înger (cf. Lc 2,21). Acest nume, care înseamnă "Dumnezeu mântuiește", este împlinirea revelației lui Dumnezeu. Isus este chipul lui Dumnezeu, este binecuvântarea pentru orice om și pentru toate popoarele, este pacea pentru lume. Mulțumim, Maică Sfântă, că l-ai născut pe Mântuitorul, Principele păcii!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat