Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua (Coasta de Fildeș): La cumpăna dintre ani

A împărtăși cu toată lumea marea noastră bucurie, a misionarilor români, prezenți în Coasta de Fildeș: a pr. Gabriel Cimpoeșu, paroh, a pr. Marius Gabriel Catrințașu, vicar, a tinerei laice, Cristina Gheț, și, nu în ultimul rând, a mea, Teodora-Lenuța Lungu, este încoronarea bucuriei trăite la cumpăna dintre ani în mijlocul comunității africane, Djébonoua. Acest moment a fost marcat în mod fastuos (numai cum mentalitatea africană poate da o conotatie aparte acestei trăiri) în cadrul unei sfinte Liturghii, celebrate la 31 decembrie 2009, la ora 22.30, în biserica din localitate.

Înainte de începerea Liturghiei, pr. Gabriel Cimpoeșu a reamintit enoriașilor săi că în fața altarului este un vas unde pot fi puse dorințele pentru noul an, pe care si le-au exprimat în scris și care urmau să fie arse înainte de ofertoriu. A fost un moment înălțător asemenea fumului care se ridica spre cer, angrenând întreaga comunitate la rugăciune, cu un spirit plin de speranță că bunul Dumnezeu va asculta cererea fiecăruia. Efectul acestui mod de a ne ruga împreună a fost acela de a mă întreba pe mine însămi: Ce-mi pot dori mai mult? Este sentimentul pe care îl trăiesc încontinuu de când am ajuns în Africa, acela de a mă simți că am totul, sunt plină de bucurie și această bucurie o voi dărui necondiționat acelora care nu au cunoscut bucuria nașterii Pruncușorului Isus.

Decorul din biserică și amabilitatea africană mi-au oferit oportunitatea să mă simt una de-al lor, deși sunt la mii de kilometri distanță de familia mea și de cei dragi. Totalmente, atenția mea a fost captată de atmosfera silențioasă din biserică și de modalitatea poporului african de a aduce laudă Creatorului, diferită de cea europeană. Corul tinerilor care a animat Liturghia a adus o notă de jovialitate aparte care a pus o amprentă pregnantă în viața mea și care mi-a dat garanția că un tânăr cu foarte puțin poate dărui în cantități incomensurabile celor din jur. Spre surprinderea mea, acest cor a avut un concurent pe măsură: corul greierilor, plus prezența șopârlelor care desigur, fac parte din spectaculozitatea decorului african, parafrazând spusele preoților prezenți aici, în misiune, de mai mulți ani.

La predică, pr. paroh Gabriel Cimpoeșu a prezentat importanța figurii preotului în mijlocul oamenilor, ca fiind reprezentantul lui Dumnezeu aici pe pământ, concluzând omilia cu un bilanț al anului trecut, ce s-a făcut remarcat prin celebrarea a o sută zece Botezuri și nici o înmormântare de când preoții români au preluat misiunea (1 septembrie 2009). Spontan, aplauzele au răsunat în întreaga biserică, lucru ce denotă bucuria acestor oameni minunați că au în mijlocul lor un reprezentant a lui Dumnezeu ce i-a făcut părtași la harurile sacramentelor.

La sfârșitul Liturghiei, comunitatea din Djébonoua și-a manifestat bucuria și mulțumirea printr-un dans tipic african care nu se mai termina, pentru a arăta că vor duce bucuria și în familiile lor, în special celor bolnavi și celor care au fost în imposibilitatea de a ajunge la biserică, aceasta a fost și invitația părintelui paroh.

Teodora-Lenuța Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 decembrie: Djébonoua (Coasta de Fildeș): La cumpăna dintre ani


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat