Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei la celebrarea Vesperelor și al Te Deum-ului de mulțumire pentru sfârșitul anului 2009

Omilia Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea

Bazilica vaticană

Joi, 31 decembrie 2009

Iubiți frați și surori!

La sfârșitul unui an bogat în evenimente pentru Biserică și pentru lume, suntem în seara aceasta în bazilica vaticană pentru a celebra primele Vespere ale Solemnității Preasfintei Maria, Născătoare de Dumnezeu și pentru a înălța un imn de mulțumire stăpânului timpului și al istoriei.

Înainte de toate, cuvintele apostolului Paul, pe care le-am ascultat puțin mai înainte, aruncă o lumină deosebită asupra încheierii anului: "Când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie... ca să primim înfierea" (Gal 4,4-5).

Textul paulin dens ne vorbește despre "împlinirea timpului" și ne luminează cu privire la conținutul acestei expresii. În istoria familiei umane, Dumnezeu a voit să introducă veșnicul său Cuvânt, făcându-l să asume o omenitate ca a noastră. Cu întruparea Fiului lui Dumnezeu, veșnicia a intrat în timp, iar istoria omului s-a deschis la împlinirea în absolutul lui Dumnezeu. Timpul a fost - ca să spunem așa - "atins" de Cristos, Fiul lui Dumnezeu și al Mariei, și a primit de la el semnificații noi și surprinzătoare: a devenit timp de mântuire și de har. Tocmai în această perspectivă trebuie să considerăm timpul anului care se încheie și al celui care începe, pentru a pune cele mai diferite evenimente ale vieții noastre - importante sau mici, simple sau indescifrabile, fericite sau triste - sub semnul mântuirii și să primim chemarea pe care Dumnezeu ne-o adresează pentru a ne conduce spre o țintă care este dincolo de timpul însuși: veșnicia.

Textul paulin vrea să sublinieze și misterul apropierii lui Dumnezeu de întreaga omenire. Este apropierea proprie a misterului Nașterii: Dumnezeu se face om și omului îi este dată posibilitatea nemaiauzită de a fi fiu al lui Dumnezeu. Toate acestea ne umplu de mare bucurie și ne fac să înălțăm laude lui Dumnezeu. Suntem chemați să spunem cu glasul, inima și viața "mulțumirea" noastră lui Dumnezeu pentru darul Fiului, izvor și împlinire a tuturor celorlalte daruri cu care iubirea divină umple existența fiecăruia dintre noi, a familiilor, a comunităților, a Bisericii și a lumii. Cântarea Te Deum, care astăzi răsună în bisericile din toate părțile pământului, vrea să fie un semn al recunoștinței fericite pe care o adresăm lui Dumnezeu pentru ceea ce ne-a oferit în Cristos. Cu adevărat "din plinătatea lui noi toți am primit har peste har" (In 1,16).

Urmând o cutumă fericită, în seara aceasta aș vrea să-i mulțumesc Domnului împreună cu voi îndeosebi pentru harurile preaîmbelșugate dăruite comunității noastre diecezane din Roma în decursul anului care se încheie. Doresc să adresez, înainte de toate, un salut deosebit cardinalului vicar, episcopilor auxiliari, preoților, persoanelor consacrate, precum și credincioșilor mulți care au venit aici. De asemenea, salut cu respectuoasă cordialitate pe domnul primar și autoritățile prezente. Gândul meu se extinde apoi la toți cei care trăiesc în Orașul nostru, îndeosebi la cei care se află în situații de dificultate și de suferință: pe toți și pe fiecare îi asigur de apropierea mea spirituală, îmbogățită de amintirea constantă în rugăciune.

Cât privește drumul Diecezei de Roma, reînnoiesc aprecierea mea pentru alegerea pastorală de a dedica timp pentru o verificare a itinerarului parcurs, cu scopul de a mări simțul de apartenență la Biserică și a favoriza coresponsabilitatea pastorală. Pentru a sublinia importanța acestei verificări, am voit să ofer și eu contribuția mea, intervenind, în după-amiaza zilei de 26 mai, la întâlnirea diecezană în Sfântul Ioan din Lateran. Mă bucur pentru că programul diecezei înaintează pozitiv cu o acțiune apostolică capilară, care este desfășurată în parohii, în prefecturi și în diferitele asociații ecleziale pe două domenii esențiale pentru viața și misiunea Bisericii, care sunt celebrarea Euharistiei duminicale și mărturia carității. Doresc să-i încurajez pe credincioși să participe în număr mare la adunările care se vor desfășura în diferitele parohii, așa încât să poată oferi o contribuție valoroasă la edificarea Bisericii. Și astăzi Domnul vrea să facă cunoscută iubirea sa față de omenire locuitorilor din Roma și încredințează fiecăruia, în diversitatea slujirilor și responsabilităților, misiunea de a vesti cuvântul său de adevăr și de a mărturisi caritatea și solidaritatea.

Numai contemplând misterul Cuvântului întrupat, omul poate găsi răspunsul la marile întrebări ale existenței umane și să descopere astfel adevărul despre propria identitate. Pentru aceasta Biserica, în toată lumea și aici, în Urbe, este angajată să promoveze dezvoltarea integrală a persoanei umane. De aceea, am aflat cu bucurie programarea unei serii de "întâlniri culturale în catedrală", care vor avea ca temă recenta mea enciclică Caritas in veritate.

De mai mulți ani atâtea familii, numeroși profesori și comunitățile parohiale se dedică să-i ajute pe tineri să construiască viitorul lor pe temelii solide, îndeosebi pe stânca tare care este Isus Cristos. Doresc ca această angajare educativă reînnoită să poată realiza tot mai mult o rodnică sinergie între comunitatea eclezială și oraș pentru a-i ajuta pe tineri să proiecteze propria viață. Formulez urări, de asemenea, ca o contribuție prețioasă în acest domeniu important să poată veni de la întâlnirea promovată de vicariat și care se va ține în luna martie.

Pentru a fi martori autoritari ai adevărului despre om este necesară o ascultare rugătoare a Cuvântului lui Dumnezeu. În acest sens, doresc mai ales să recomand vechea tradiție a lui Lectio divina. Parohiile și diferitele realități ecleziale, grație și materialului pregătit de vicariat, vor putea în mod util să promoveze această practică veche, în așa fel ca ea să devină parte esențială a pastorației obișnuite.

Cuvântul, crezut, vestit și trăit ne stimulează la comportamente de solidaritate și de împărtășire. Lăudându-l pe Domnul pentru ajutorul pe care comunitățile creștine au știut să-l ofere cu generozitate celor care au bătut la ușile lor, doresc să-i încurajez pe toți să continue în angajarea de a alina dificultățile în care se află astăzi încă atâtea familii încercate de criza economică și de șomaj. Nașterea Domnului, care ne amintește gratuitatea cu care Dumnezeu a venit să ne mântuiască, luând asupra sa omenitatea noastră și dăruindu-ne viața sa divină, să poată ajuta pe orice om de bunăvoință să înțeleagă că numai deschizându-se la iubirea lui Dumnezeu acțiunea umană se schimbă, se transformă, devenind plămadă a unui viitor mai bun pentru toți.

Iubiți frați și surori, Roma are nevoie de preoți care să fie vestitori curajoși ai Evangheliei și, în același timp, să reveleze chipul milostiv al Tatălui. Îi invit pe tineri să nu le fie frică să răspundă cu dăruirea completă a existenței lor chemării pe care Domnul le-o adresează de a-l urma pe calea preoției sau a vieții consacrate.

Doresc, încă de acum, ca întâlnirea de la 25 martie, aniversarea a 25 de ani de la înființarea Zilei Mondiale a Tineretului și a 10 ani de la ziua de neuitat de la Tor Vergata, să constituie pentru toate comunitățile parohiale și călugărești, pentru mișcări și asociații un moment forte de reflecție și de invocație pentru a obține de la Domnul darul de numeroase vocații la preoție și la viața consacrată.

În timp ce ne luăm rămas bun de la anul care se încheie și ne îndreptăm spre noul an, liturgia de astăzi ne introduce în Solemnitatea Preasfintei Maria Născătoare de Dumnezeu. Fecioara Sfântă este Maica Bisericii și mama fiecăruia dintre membrii ei, adică Mama fiecăruia dintre noi, în Cristos. Să-i cerem ei să ne însoțească cu ocrotirea ei grijulie astăzi și întotdeauna, pentru ca Isus Cristos să ne primească într-o zi în gloria sa, în adunarea sfinților: Aeterna fac cum sanctis tuis in gloria numerari. Amin!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat