Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri de Crăciun din Ecuador

Sărbătoarea Crăciunului îi unește pe oameni indiferent de distanța care îi desparte. Aflat în pastorație în Ecuador, seminaristul Alin Cătălin Butnaru a dorit să împărtășească gândurile și trăirile preoților și seminariștilor români din această țară, pentru ca această sărbătoare a Crăciunului să-și atingă menirea.

Deși ambientul nu ne ajută simțim atmosfera Crăciunului, pentru că această perioadă aici este cea mai caldă din timpul anului, noi încercăm să trăim bucuria nașterii Domnului mai mult în interior decât în exterior. Până acum am avut parte de momente unice ce pot fi trăite doar în misiuni. Mulțumim Domnului că ne-a rezervat o asemenea șansă. Noi îi însoțim pe preoții noștri în toate activitățile lor pastorale și îi ajutăm în măsura puterilor noastre. Preoții noștri au mult de muncă și, oricât ar încerca să ajungă la toți cei care au nevoie de un preot, nu pot ajunge pentru că necesitățile pastorale sunt mult prea multe. Parohia "San Bartolomé" are aproximativ 40 de filiale, iar Parohia "Santa Lucia" are aproximativ 100. Pe lângă necesitățile pastorale se adaugă și o altă realitate, sectele își fac simțită prezența în comunitățile de catolici, ceea ce duce la o muncă asiduă a preoților. De multe ori am regretat că noi, seminariștii, nu suntem încă preoți - lumea de aici are nevoie în primul rând de sacramente, iar noi nu le putem oferi ceea ce au cu adevărat nevoie. Totuși ceea ce facem prin munca noastră pregătește primirea sacramentelor.

De exemplu, în cantonul Palestina ce îl are ca paroh pe părintele Bartolomeu Blaj, a fost nevoie de o vizită din casă în casă a unei filiale, "Las Canas", ce se află la 20 km de casa parohială. Pentru că parohia nu-și poate permite un al vehicul al cateheților, unicul mod de ajunge acolo este mersul pe jos. Prin soarele puternic și prin mediul plin de praf, mai înainte de ajunge în această filială, a trebuit să vizităm alte două filiale aflate în drumul nostru, "Vincens" și "Pijigual". Pentru a ajunge în "Vincens" am traversat râul care desparte localitatea cu o canoe care însă nu avea vâsle, unicul mod de a face ca vehiculul să se deplaseze a fost mâinile noastre. După ce am salutat familiile și am stat câteva momente în mijlocul lor, ne-am îndreptat spre o altă filială ce se afla la vreo 10 km de aceasta. "Pijigual", așa se numește cea de-a doua filială din drumul nostru. După ce am făcut o vizită casă cu casă acestei filiale, moment în care le-am adus un salut oamenilor și i-am confirmat ora când va veni părintele pentru a celebra sfânta Liturghie, ne-am îndreptat frunțile spre obiectivul nostru, "Las Canas", filiala cea mai îndepărtată a parohiei din Palestina. Aceeași strategie a trebuit să o aplicăm și în această ultima filială: vizita casă cu casă și discuții cu fiecare familie. Pentru oameni, această vizită va rămâne pentru mult timp în mintea lor, mai ales că preotul nu poate veni decât foarte rar în această zonă. Vizita unui catehet sau a unei persoane ce vine din partea parohiei este un moment de bucurie și întărire pentru ei, mai ales că aici protestanții fac tot felul de campanii de cucerire.

O altă experiență pastorală am trăit-o în Parohia "Santa Lucia" ce îl are ca paroh pe părintele Nicu Blaj, în filiala "Bermejo de Frente". În acest sătuc nu s-a celebrat Liturghia timp de doi ani, pentru că părintele Nicu a dorit ca și acești credincioși să simtă bucuria Crăciunului, a programat o sfântă Liturghie pentru ziua de 20 decembrie. Am vizitat satul casă cu casă salutându-i pe oameni, conversând cu ei și anunțându-le ziua și ora Liturghiei. În ziua de 20 decembrie, am fost prezenți în acest sat, în locul și la ora stabilită. Era prezentă doar o persoană. Cu timpul au sosit mai mulți copii și adulți, atrași de sunetul vioi al colindelor. Cu o oră întârziere, s-a celebrat sfânta Liturghie pentru cei 60 de credincioși prezenți în școala din sat. A fost o bucurie imensă pentru noi, deoarece și acești oameni au simțit, după atâta timp ce înseamnă Crăciunul.

În cele aproximativ două luni de când suntem aici, am avut parte de experiențe nenumărate. Ar fi mult mai multe de povestit, însă ne limităm la acestea două experiențe mai actuale pentru noi. Multe din ele poate că nici nu pot fi relatate, ci mai mult sunt trăite, iar pentru acest lucru vă invităm să vizitați misiunea din Ecuador.

Momentul mult așteptat al nașterii pruncului în Betleem să vă aducă în suflet bucuriile și trăirile de care avem parte în acest colț uitat de lume și nu însă de Dumnezeu.

Din partea noastră, seminariștii Alin-Cătălin Butnaru și Iulian-Gabriel Robu, și a preoților Bartolomeu Blaj și Nicu Blaj, vă dorim un Crăciun fericit și un An Nou plin de binecuvântări și realizări.

Alin-Cătălin Butnaru

* * *

Ecuador: Sfințirea bisericii "San Bartolomé"
Ecuador: Noua misiune a Diecezei de Iași
Ecuador: Cinci ani de prezență misionară a Diecezei de Iași
Ecuador: Pe urmele misionarilor noștri
Album foto: 1-14 septembrie: Vizita în Ecuador a PS Aurel Percă la preoții misionari originari din Dieceza de Iași


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat