Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Eroismul bucuriei

Un paradox? Aparent, da - fiindcă vorbind de eroism, subînțelegem înfruntare, curaj, jertfă, sacrificiu de sine. Sau "capacitatea de a săvârși fapte mari" (DEX), în aceleași condiții. Și implicit, durere. Iar sentimentul de vie mulțumire, care definește bucuria, ar putea veni, dacă eroul supraviețuiește, mai târziu, ca o eventuală compensație a suferinței. Oricum, "eroism" și "bucurie" nu se pot suprapune pentru același subiect în aceeași unitate de timp.

Dar mai există și o altă interpretare: "bucurie eroică".

Am fi tentați să spunem: "Da, exact ceea ce aniversăm în aceste zile": și ne-am referi la drumul greu din Nazaret la Betleem, la Nașterea Mântuitorului lumii în acel umil sălaș, la fuga în Egipt imediat după Naștere... Fiindcă e cu adevărat eroism în acel "Fiat mihi secundum verbum tuum" - "Fie mie după cuvântul tău", eroism în a accepta spusele îngerului și a găsi puterea ca tocmai el, dreptul și milostivul Iosif, să întemeieze o familie trecând peste prejudecățile și orgoliile care nu erau numai ale acelei epoci, eroism în fiecare din clipele când uimirea celor din jur însoțea vorbele micului Isus, ca o confirmare că se vor împlini cele ce fuseseră scrise. Eroismul acceptării și supunerii în fața voinței Tatălui.

Și ne-am aminti, iarăși, de eroismul celui "plin de har și putere" care în fața Sinedriului, știind clar că-și semnează prin propriile vorbe condamnarea la moarte, are curajul să facă istoria mântuirii poporului evreu până la Isus - de eroismul celui a cărui față era "ca a unui înger" și nimeni nu putea ține piept "înțelepciunii și duhului cu care vorbea". Și de la Ștefan, ne-am aminti de martirii creștini știuți și neștiuți dintotdeauna și de pretutindeni, ridicați sau nu la cinstea altarelor noastre, dar cu siguranță ridicați la altarul Tatălui, care continuă să așeze la nesfârșit cununi credinței noastre... Eroismul credinței creștine.

Și iarăși ne-am întoarce la eroismul familiei.

Și am privi în jur. E un eroism întemeierea unei familii în zilele noastre. E un eroism a dori un copil în zilele noastre. E un eroism a da naștere unui copil, în zilele noastre. E cu adevărat un eroism a trăi în zilele noastre. Și a lupta pentru viață în zilele noastre. Și pentru bucurie. Fiindcă ne ducem zilele în civilizația morții. Fiindcă la școală se prezintă adolescenților nu frumusețea purității și iubirii, nu bucuria familiei, ci necesitatea sexului, metodele de contracepție și oportunitatea avortului. Iar la colțul gardului se vând băuturi alcoolice și droguri.

E un eroism a munci în zilele noastre. Indiferent de domeniul de activitate, piedicile întâmpinate la fiecare pas și dezinteresul criminal al celor plătiți tocmai ca să fie interesați de problemele obștii, creează un singur cuvânt de ordine: "Mai bine migrarea!"

E un eroism să rămâi aici unde ne sunt rădăcinile, ca să muncim, să trăim, să întemeiem o familie, să ne bucurăm de credința noastră pe pământul bun și sfânt al strămoșilor noștri.

E un eroism să trăiești credința creștină într-un sistem care se afirmă ateu, sau liber-cugetător dar propagă satanismul sub diverse măști, inclusiv sub "armura" științei - și intoleranța religioasă mergând până la crimă.

Și e un eroism să lupți pentru Bine în sistemul concertat al Răului.

Dar "când Dumnezeu e cu noi, cine poate sta împotriva noastră?"

Iată izvorul bucuriei noastre.

De aceea, bucuria noastră nu e a inconștienței, nici a satisfacției mai mult sau mai puțin răutăcioase a lui "eu am, nu-mi pasă de altul", nici a lui "să moară vecinul, ca să-i iau capra", nici a lui "nu mă interesează, ăsta nu crede în Dumnezeul meu, bine i-au făcut", nici a lui "noi, cu armele noastre, putem orice, noi suntem stăpânii". Fiindcă armele noastre sunt armele luminii, bucuria noastră e a copilului, dar nu a nepăsării, inconștienței, cruzimii, invidiei și orgoliului, nu a mândriei, ci a purității.

A acelei purități duioase a copilului care cere mângâiere, care cere ocrotire, ca să se poată bucura aici, pe pământ, cu îngerii din ceruri.

Acesta e adevăratul eroism al bucuriei: a ști, a trăi, a acționa, a fi bucurie în bucuria Lui Dumnezeu.

Iar neliniștea în bucurie este aceea a unei singure întrebări: "Ce am făcut pentru Dumnezeu?" "Ce fac în acest moment pentru Dumnezeu?" " Ce pot să fac MAI MULT pentru Dumnezeu?", atunci când Dumnezeu e în fiecare semen al meu la fel ca și în mine însumi.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat