Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul "Urbi et Orbi" al Sanctității sale Benedict al XVI-lea - Crăciun 2009

Iubiți frați și surori din Roma și din lumea întreagă
și voi toți, bărbați și femei iubiți de Domnul!

"Lux fulgebit hodie super nos, quia natus est nobis Dominus - Astăzi peste noi va străluci lumina, pentru că s-a născut pentru noi Domnul" (Liturghierul Roman, Nașterea Domnului, Liturghia de dimineață, Antifona de intrare).

Liturgia de la Liturghia de dimineață ne-a amintit că de acum noaptea a trecut, ziua este aproape; lumina care provine din peștera din Betleem strălucește asupra noastră.

Totuși, Biblia și Liturgia nu ne vorbesc despre lumina naturală, ci despre o lumină diferită, specială, într-un fel îndreptată și orientată spre un "noi", același "noi" pentru care Pruncul din Betleem "s-a născut". Acest "noi" este Biserica, marea familie universală a celor care cred în Cristos, care au așteptat cu speranță noua naștere a Mântuitorului și astăzi celebrează în mister actualitatea perenă a acestui eveniment.

La început, în jurul ieslei din Betleem, acel "noi" era aproape invizibil în ochii oamenilor. Așa cum ne prezintă Evanghelia după sfântul Luca, cuprindea, în afară de Maria și de Iosif, puțini păstori umili, care au ajuns la peșteră înștiințați de Îngeri. Lumina primului Crăciun a fost ca un foc aprins în noapte. În jurul totul era întuneric, în timp ce în peșteră strălucea lumina adevărată "care luminează orice om" (In 1,9). Și totuși, totul se întâmplă în simplitate și în ascuns, după stilul cu care Dumnezeu acționează în întreaga istorie a mântuirii. Lui Dumnezeu îi place să aprindă lumini circumscrise, pentru a străluci apoi pe rază largă. Adevărul, ca și Iubirea, care sunt conținutul ei, se aprind acolo unde lumina este primită, răspândindu-se apoi în cercuri concentrice, aproape prin contact, în inimile și în mințile celor care, deschizându-se în mod liber strălucirii sale, devin la rândul lor izvoare de lumină. Este istoria Bisericii care începe drumul său în peștera săracă din Betleem, și de-a lungul secolelor devine Popor și izvor de lumină pentru omenire. Și astăzi, prin intermediul celor care îl întâlnesc pe Prunc, Dumnezeu mai aprinde focuri în noaptea lumii pentru a-i chema pe oameni să recunoască în Isus "semnul" prezenței sale mântuitoare și eliberatoare și să lărgească acel "noi" al celor care cred în Cristos la întreaga omenire.

Peste tot unde există un "noi" care primește iubirea lui Dumnezeu, acolo strălucește lumina lui Cristos, chiar și în situațiile cele mai dificile. Biserica, asemenea Fecioarei Maria, îl oferă lumii pe Isus, pe Fiul, pe care Ea însăși l-a primit în dar, și care a venit pentru a-l elibera pe om din sclavia păcatului. Asemenea Mariei, Biserica nu se teme, pentru că acel Prunc este forța ei. Dar ea nu-l ține pentru ea: îl oferă celor care-l caută cu inimă sinceră, celor umili de pe pământ și celor care plâng, victimelor violenței, celor care doresc binele păcii. Și astăzi, pentru familia umană profund marcată de o gravă criză economică, dar mai întâi morală, și de rănile dureroase ale războaielor și conflictelor, cu stilul împărtășirii și al fidelității față de om, Biserica repetă împreună cu păstorii: "Să mergem până la Betleem" (Lc 2,15), acolo vom găsi speranța noastră.

Acel "noi" al Bisericii trăiește acolo unde s-a născut Isus, în ?ara Sfântă, pentru a-i invita pe locuitorii săi să abandoneze orice logică de violență și de răzbunare și să se angajeze cu reînnoită vigoare și generozitate pe drumul spre o conviețuire pașnică. Acel "noi" al Bisericii este prezent în celelalte țări din Orientul Mijlociu. Cum să nu ne gândim la situația tulburată din Irak și la acea mică turmă de creștini care trăiesc în regiune? Ea uneori îndură violențe și nedreptăți dar este mereu dispusă să-și dea propria contribuție edificării conviețuirii civile contrare logicii ciocnirii și al refuzării celui de aproape. Acel "noi" al Bisericii acționează în Sri Lanka, în Peninsula coreeană și în Filipine, ca și în alte ținuturi asiatice, ca o plămadă de reconciliere și de pace. În continentul african nu încetează să-și ridice glasul spre Dumnezeu pentru a implora sfârșitul oricărei samavolnicii în Republica Democrată Congo; îi invită pe cetățenii din Guineea și din Niger la respectarea drepturilor fiecărei persoane și la dialog; pentru cei din Madagascar cere să depășească dezbinările interne și să se primească reciproc; tuturor le amintește că sunt chemați la speranță, în pofida dramelor, încercărilor și dificultăților care continuă să-i chinuiască. În Europa și în America de Nord, acel "noi" al Bisericii stimulează la depășirea mentalității egoiste și tehniciste, la respectarea persoanelor mai slabe, începând de la cele încă nenăscute. În Honduras ajută la reluarea drumului instituțional; în toată America Latină acel "noi" al Bisericii este factor identitar, plinătate de adevăr și de caritate pe care nici o ideologie n-o poate înlocui, apel la respectarea drepturilor inalienabile ale oricărei persoane și la dezvoltarea ei integrală, veste de dreptate și de fraternitate, izvor de unitate.

Fidelă față mandatul Întemeietorului ei, Biserica este solidară cu aceia care sunt loviți de calamitățile naturale și de sărăcie, chiar și în societățile bogate. În fața exodului celor care migrează din țara lor și sunt duși departe de foame, de intoleranță sau de degradarea ambientală, Biserica este o prezență care cheamă la primire. Într-un cuvânt, Biserica vestește pretutindeni Evanghelia lui Cristos în pofida persecuțiilor, discriminărilor, atacurilor și indiferenței, uneori ostile, care - dimpotrivă - îi permit să împărtășească soarta Învățătorului și Domnului ei.

Iubiți frați și surori, ce dar mare să facem parte dintr-o comuniune care este pentru toți! Este comuniunea Preasfintei Treimi, din a cărei inimă a coborât în lume Emanuel, Isus, Dumnezeu-cu-noi. Asemenea păstorilor din Betleem să contemplăm plini de uimire și de recunoștință acest mister de iubire și de lumină! Crăciun fericit tuturor!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat