Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Zile de bucurie și de har

Rugăciunea pe care Biserica ne-a pus-o adesea pe buze în această perioadă de Advent a fost "Vino, Doamne, Isuse!".

Crăciunul este răspunsul la acest strigăt. Este timp potrivit pentru ca și noi să înțelegem vestea cea bună pe care îngerii au adus-o păstorilor (cf. Lc 2,9-12). Dumnezeu nu a rămas acolo sus în cer, departe de condiția noastră istorică, ci s-a compromis cu noi până într-acolo încât să ia asupra sa condiția noastră cu toate întâmplările pe care viața le experimentează. Noi nu mai suntem "fără Dumnezeu în această lume" (cf. Ef 2,12).

"Cuvântul s-a făcut trup și a venit să locuiască între noi" (cf. In 1,14). Numele său este Emanuel, adică Dumnezeu este cu noi (cf. Mt 1,23). Vestea aceasta traversează întreg Vechiul Testament ca să ajungă până la noi, traversează toată istoria mântuirii. Este promisiunea făcută de la început: trimiterea unui mântuitor.

"Domnul este cu tine! (Lc 1,28) îi spune îngerul Mariei din Nazaret, iar atunci când va dispărea și se va înălța la cer în fața ucenicilor, va repeta: "Eu voi fi cu voi până la sfârșitul veacurilor (Mt 28,20).

Domnul e cu noi! Aceasta e bucuria Crăciunului. Domnul este cu noi în toate zilele. Chiar și astăzi, în ciuda violențelor, a nenorocirilor, a incertitudinilor și a nesiguranțelor economice, politice, umane și sociale.

Dumnezeu trăiește cu noi ceea ce noi trăim deoarece viața noastră e indisolubil legată de a sa: viața are sens, în interiorul istoriei noastre trece mântuirea. El este Emanuel, Salvatorul!

"Eu sunt cu tine! răsună vocea lui pentru fiecare. Dar dacă nu ne ținem privirea ațintită spre el, dacă nu îl cunoaștem și nu îl recunoaștem printre atâția alții care ne ademenesc cu prietenia, dacă nu ne străduim să îl contemplăm și să-i gustăm adevărata prietenie care l-a împins să vină și să își dea viața pentru noi... viața noastră rămâne tristă.

"Eu sunt cu tine!" Întruparea este eveniment și proces salvific care continuă prin Biserică, sacramentul său, să fie manifestare a lui Cristos. Acest lucru e posibil doar dacă noi, ca și Biserică, rămânem mărturisitori fideli ai iubirii și acceptăm cu curaj să fim semne vizibile ale prezenței sale în lumea care îl caută, îl așteaptă, îl vrea pe Cristos... Numai cu el putem construi o lume nouă, lumea pe care el însuși a inaugurat-o.

Bucuria Crăciunului e adevărată doar dacă are gustul prezenței lui Cristos! De aceea devine binecuvântare, devine fericire, devine promisiune îndeplinită. Și noi astăzi ne putem trimite urări de Crăciun fericit! Crăciun binecuvântat!

Sr. Silvia Brandiu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat