Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Primele impresii din misiuni

Teodora-Lenuța Lungu și Cristina Gheț au primit mandatul misionar la 8 decembrie 2009, în parohiile din care fac parte, Iugani și respectiv Iași "Sfântul Anton de Padova". Ele au ajuns în Coasta de Fildeș, locul unde își vor desfășura activitatea misionară, și de unde ne-au trimis câteva impresii.

Sfârșitul unui drum de pregătire misionară în România și trasarea unui nou drum în Coasta de Fildeș

După ce fiecare dintre noi două am primit mandatul misionar în comunitatea noastră, cu multe emoții am început să ne facem bagajele și să ne gândim la călătoria noastră spre Coasta de Fildeș. Dar, nu am avut la dispoziție prea mult timp să ne gândim, deoarece ziua plecării a sosit cu pași grăbiți.

Drumul străbătut a fost unul lung și obositor, dar în același timp nu am permis ca oboseala să-și pună amprenta pe seninătatea și dorința noastră de a dărui acești doi ani într-un mod gratuit oamenilor pe care deja i-am întâlnit și de a primi diversitatea noii lumii ca o nouă fațetă a intervenției lui Dumnezeu. În călătoria noastră am fost ca niște bureți care au absorbit noutatea și am simțit trecerea de la mentalitatea românească la cea occidentală și finalmente la cea africană, chestiune resimțită prin escalele făcute în Bruxelles și Casablanca (Maroc) cu destinația finală: aeroportul din Abidjan (capitala politică a Coastei de Fildeș) unde am fost întâmpinate de pr. Marius Gabriel Catrințașu și de Daniel, un tânăr catolic.

După depozitarea bagajelor în mașină am pornit spre Centrul Misionar din Abidjan, unde am fost cazate fiecare în cămăruța ei, pentru a ne odihni. Nu am putut dormi mai mult de două ore, întrucât, noul câmp, în care am intrat, trebuia explorat cu ochii curiozității ce înflăcărau inima. Astfel am pornit spre ceea ce va fi de acum căsuța noastră, Djebonoua, plasată la aproximativ 20 km de un oraș renumit, Bouaké. Drumul a fost liber, ceea ce ne-a oferit posibilitatea de admira peisajele cu acei copaci înalți, cu niște coroane plate, pe care numai în poze le vedeam. În acest timp pr. Marius Catrințașu îl ținea la curent pe pr. Gabriel Cimpoeșu, paroh al misiunii din Djébonoua, cu privire la cât mai avem până ajungem la destinație.

Și iată că mult doritul moment a sosit. Am avut parte de o surpriză. O mulțime de copii aplaudau venirea noastră, încântată de cuvintele "bine ați venit" în dialectul baoule. A fost o clipă în care cuvintele nu-și mai aveau locul nici măcar în gând, ele fiind furate de aceste inimi inocente. Le-am mulțumit cu câte o bombonică. Apoi ni s-au prezentat membrii consiliului misiunii, pe care i-am salutat cu o strângere de mână, hotărâtă de a misiona după voia Domnului.

Teodora-Lenuța Lungu și Cristina Gheț,
Coasta de Fildeș

 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat