Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Concert de colinde

Copilașii cu zâmbetul și nevinovăția lor, tinerii cu disponibilitatea și tinerețea lor, adulții cu responsabilitatea și cu dorința de a transmite tradițiile și obiceiurile de Crăciun, ne-au adunat duminică, 20 decembrie 2009, la ora 20.00, în biserica "San Giovanni Battista" să retrăim frumusețea Crăciunului ascultând un concert de excepție susținut nu numai de corul comunității romano-catolice românești, "Sfânta Cecilia" din Ladispoli, dar și de copiii din comunitate.

În cuvântul introductiv, ținut de păstorul comunității, pr. Adrian Chili, în limba română și în limba italiană, a salutat pe toți cei prezenți și a dorit bun venit tuturor la acest concert de colinde. A ținut să sublinieze apoi că prin acest concert de colinde vrem să transmitem tuturor bogăția și frumusețea obiceiurilor de Crăciun din România. Aceste obiceiuri, în timpurile comunismului, ne era interzis să le transmitem, dar acum, având această libertate și ocazie dorim să o facem plini de credință și în mod public. Pr. Adrian mai spus: "În această seară nu mai sunt eu cel care ține predica, ci predica va fi ținută de copii, tineri și adulți prin frumoasele colinde, poezii și tradiții de Crăciun, care toate vor să ne transmită același mesaj: Să mergem până la Betleem!"

Bucuria Crăciunului, bucuria colindelor, bucuria revederii anumitor tradiții de Crăciun și bucuria de a fi împreună a fost câteva motive care au adunat o mulțime așa de mare de credincioși. Corul nostru a încercat, prin colinde să ne facă să ne simțim mai aproape de cei dragi, care chiar dacă nu erau prezenți în mod fizic, suntem convinși că sufletește erau aproape de noi.

Concertul susținut de corul comunității noastre, "Sf. Cecilia", pregătit și dirijat de doamna Adriana Susanu, a conținut mai multe colinde din repertoriul național dar și internațional. Toate fiind bazate pe același mesaj: Cristos se naște.

După interpretarea colindelor Bună dimineața la Moș Ajun, Dormi rege veșnic, Iată vin colindători, Din an în an și Floricica a urmat o mică scenetă, intitulată Pruncușorul, scenetă pe care o mai fac și astăzi copii în România, în seara de Crăciun.

Emoții puternice au provocat și cântecele folk: Și azi pe străzi de iarnă, Ninge pe Moldova și Galbenă gutuie (în timp ce se cânta acest colind trei persoane împodobeau un brad cu nuci, mere, gutui, iar în loc de petală s-a pus vată, și în loc de instalații, au fost două lumânări aprinse, moment ce a dorit să ne reamintească de perioadele grele prin care am trecut în timpul comunismului), ce aveau o nuanță deosebită, mai ales pentru luna decembrie, pentru luna sărbătorilor.

Ca și punct culminat al concertului au fost ca de obicei copii, care prin așa numitul "Crăciun al copiilor", ne-au delectat auzul prin minunatele colinde Astăzi s-a născut Cristos, O pruncușor, O seară frumoasă și Moș Crăciun, care au fost presărate de 3 minunate poezii recitate de trei copilași.

Imediat după Crăciunul copiilor, întreaga comunitate a avut și o surpriză, care a constat în primirea unui grup de colindători români, veniți din comunitatea de la Cesano, pentru a ne colinda prin trei colinde minunate: Deschide ușa creștine, Trei păstori se întâlniră și Colindăm iarna. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât de mare era și dorința lor de a participa la bucuria noastră, și împreună să ne simțim ca acasă, în România.

Corul Sfânta Cecilia a încheiat concertul prin ultimele patru piese: O ce veste minunată, Să mergem toți (din repertoriu internațional), Îngerii cerului (cântec dedicat Maicii Domnului) și Colindița, colind prin care corul a dorit să transmită tuturor Crăciun fericit și La mulți ani plini de sănătate tuturor.

După cuvântul de felicitare și mulțumire adresat corului, ținut de pr. paroh Chili Adrian, acesta a dat cuvântul pr. Augustin Bărbuț, venit special pentru acest concert dar și pr. Diacon Enzo Crialesi, responsabil cu emigranții din această dieceză. Aceștia au fost profund marcați de reușita concertului și au rămas profund încântați de mesajul transmis și de vocea deosebită a tuturor interpreților.

Că și o rugăciune finală, toți împreună, români și italieni, am cântat colinda O ce veste minunată, făcând să răsune întreaga biserică de vocile și aplauzele tuturor.

Crăciunul se apropie. Nașterea Domnului e aproape. Să-l lăsăm pe Cristos să se nască și în sufletele noastre și să umple golul din inimile noastre.

Vă așteptăm să trăim împreună, în Ladispoli, sărbătoarea Nașterii Domnului, după următorul program:
Program de spovezi zilnic, și în special miercuri și joi, începând cu ora 19.30.
Joi, 24 decembrie 2009, ora 21.00: sfânta Liturghie din Noaptea de Crăciun;
Vineri, 25 decembrie 2009, ora 9.00: sfânta Liturghie din ziua de Crăciun;
Sâmbătă 26 decembrie 2009, "Sfântul Ștefan" și duminică "Sfânta Familie" sfânta Liturghie va fi tot la ora 9.00.

Crăciun fericit tuturor!

Pr. Adrian Chili
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat