Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea dedicată Luminii păcii de la Betleem

Cercetașii din România, pentru al paisprezecelea an consecutiv, prin cei nouă reprezentanți care au fost la Viena, după ce au trăit experiența întâlnirii cu cercetași din aproape 30 de țări, din mai multe confesiuni (catolici, ortodocși, protestanți, musulmani) au adus în țară Lumina păcii de la Betleem. În ziua de 19 decembrie patru orașe, București, Iași, Timișoara și Cluj, au devenit puncte de celebrare a luminii.

La Iași, sărbătoarea s-a desfășurat începând cu ora 11,00, în catedrala "Adormirea Maici Domnului", unde episcopul Petru Gherghel a fost însoțit de asistenți spirituali și de numeroși cercetași veniți din centrele locale: Pildești, Sagna, Iași, Bacău "Sfântul Nicolae", Adjudeni, Nicolae Bălcescu, Pașcani, Hălăucești, Bălțați, Valea Lupului... Alături de ei au fost reprezentanți ai Acțiunii Catolice din mai multe parohii și credincioși din Iași.

În introducere și înainte de momentul împărțirii Luminii, Preasfințitul a prezentat câteva date istorice, a insistat asupra gratuității luminii din partea lui Dumnezeu și i-a invitat pe toți să o ducă mai departe. Ca mesaj special, le-a cerut cercetașilor să se simtă favorizați de afirmația Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, care, făcând referință la Ziua Mondială a Păcii de la 1 ianuarie, afirma că "dacă vreți să cultivați pacea, apărați creația".

La predică asistentul spiritual general, preotul Alois Hîrja, a prezentat simbolismul Luminii de la Betleem. Ideile principale pot fi găsite în aceste citate:

- ea se integrează în minunatul limbaj al simbolismului, limbaj care primește în Biserică, în cercetășie un rol educativ și formativ: căci simbolismul utilizează "limbajul semnelor" pentru a vorbi despre realitatea profund misterioasă și impalpabilă care este dincolo de faptele și aparențele banale ale vieții; simbolismul descoperă prin transparența spiritului, prezența adevărurilor înalte și sugestiile lui;

- cu emoții, jertfe și chiar sacrificii, însăși activitatea ca atare este impresionantă prin amploare, colaborare și spiritul de pace ce domină susținerea acordată "semnului" ca atare;

- dacă sunt atât de mișcătoare eforturile participanților, profundă, interesantă și misterioasă este realitatea impalpabilă pe care o prezintă, iar adevărurile înalte și sugestiile lui ne conduc la marele plan al mântuirii și în inima iubirii lui Dumnezeu. Lumina de la Betleem este simbolul lui Isus, lumina lumii, simbolul adevărului veșnic oferit oamenilor de Dumnezeu, simbolul salvării, al iertării, al reconcilierii și al păcii;

- adevărații "purtători ai luminii" sunt cei care trăiesc în caritate, în "libertatea adevărată", care păstrează "lumina lui Isus aprinsă" și "poartă lumina prin întuneric ca să-i găsească pe cei pierduți, să vadă drumul spre infinit"

Această activitate a avut în Iași o etapă intermediară, dar importantă, care a devenit un punct nodal de unde, ca razele soarelui, "purtătorii de lumină" au purtat-o în multe localități din Moldova, în multe biserici, instituții medicale, asistență socială și de educație, la o mulțime nenumărată de familii sărace și bogate, la o multitudine de copii, tineri, adulți și vârstnici.

Pr. Alois Hîrja
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat