Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concertul corului "Juvenes Ecclesiae"

Sărbătoarea Nașterii Domnului nu ajunge să fie rostită, ea trebuie cântată, cu voci suave, cu glasuri candide, încredințate până în străfunduri de frumusețea inefabilă și fără seamăn a Pruncului venit din sânul Tatălui ceresc în lumea noastră. Așa și-a înțeles tot efortul și toată pregătirea "Juvenes Ecclesiae", corul de tineri al catedralei noastre romano-catolice, și așa a considerat să se prezinte duminică seara, 13 decembrie 2009, împreună cu dirijorul lui, Maximilian Husaru, organist la catedrală, în fața unei mulțimi de oameni care a umplut catedrala pentru a-și umple la rândul ei inima cu frumoasele armonii ale colindelor românești și internaționale.

Alături de corul de tineri a fost anul acesta, ca invitat special, corul de copii al catedralei, "Îngerașii" care a dat amploare sărbătorii, cerându-ne să trăim cu inimi inocente de copii sărbătoarea Copilului ceresc.

Luminile au rămas neaprinse pe toată durata concertului pentru a fi pătrunși mai mult de acordurile și ondulațiile cântecelor, pentru a ușura oprirea liniștită a gândului la acea noapte de vis din istoria noastră, în care s-a născut pentru noi Lumina spre luminarea neamurilor.

Cu lumânări în mâini, asemenea unor vestitori de bucurie, într-o atmosferă devenită caldă și tainică, au apărut coriștii la altar, în timp ce două voci, Bianca-Ramona Dumea și Bernard Lazăr interpretau colindul Rugăciune în Noaptea de Crăciun.

Vocile coriștilor au intonat cântece mai mult sau mai puțin cunoscute nouă precum "Ian' te scoală", Bună dimineața la Moș Ajun", "Coroană de trandafiri", "Închinarea păstorilor", "Domnuleț și Domn din cer", "Bun gând s-o gânditu".

Cu vocile lor gingașe, "Îngerașii" ne-au cântat "Clopote sună mărire", vestind tuturor că mântuirea se împlinește în Pruncul care surâde dulce tuturor celor ce-l înconjoară.

Pentru a reașeza din nou liniștea în suflete, Alexandra Bartic a interpretat "Linu-i lin și iară lin", vrând parcă cu multă finețe sonoră și tandrețe, în sunetul celor două viori, să aducă somnul asupra Noului-Născut. În atmosfera caldă s-a putut după aceea auzi în mai multe limbi (germană, spaniolă, engleză și română) universal cunoscutul colind, de sorginte germană, "Noapte de vis", o noapte în care au vegheat doar două inimi, cea a Mariei și a lui Iosif, în contemplarea Pruncului care visa. După ce s-a cântat "Sus boieri", Irina Magdici ne-a adus aminte, cu o voce caldă, de "The First Noel", cu păstorii de pe câmpiile Betleemului, cu vestea îngerilor, cu plecarea lor grabnică spre locul unde era cel înfășat în scutece și culcat în iesle, după indicațiile îngerului. Georgiana Brudaru a întrebat cu duioșie ce fel de copil este Isus, interpretând colindul "What Child is this", corul răspunzând că el este Cristos, Regele, pe care îl privesc păstorașii și-i cântă îngerii.

Ne-am minunat iarăși de vocile zglobii ale copiilor care au cântat cu însuflețire "Deck the Halls", după care am ascultat "Carol of the Drum", "Noi umblăm și colindăm". Solemnul cântec "Isus", interpretat de soprana Victoria Bleortz, ne-a transmis cu forță emoțională însemnătatea crucială pentru istoria noastră umană a venirii în lume a lui Isus, în calitate de Salvator. În acompaniament de trompetă s-a cântat colindul "Joy to the World", căruia i-a urmat "White Christmas", interpretat suav de Ana-Maria Bordianu. Am visat și noi împreună la un Crăciun alb, nu doar pe suprafața pământului, ci înainte de toate, alb pe întinderea sufletului nostru. Aceeași voce ne-a spus cu convingere și expresivitate, care este până la urmă esența Crăciunului, intonând "Noel c'est l'amour". Crăciunul este iubirea, este o inimă eternă, este iubirea din ochii copiilor, este iubirea cea mai puternică și cea mai frumoasă. Iar această iubire trebuie cântată multiform, în toate limbile și în orice inimă. Corul de tineri "Juvenes Ecclesiae" s-a despărțit de invitații săi după ce a ascultat mulțumirea părintelui paroh Iosif Dorcu adresată corului, episcopilor și tuturor participanților, care a spus despre colind că e un act de istorie, de cultură și de credință, care e preluat de pe "vatra bunicilor", din "nămeții istoriei" și transmis mai departe, urându-ne tuturor un Crăciun Fericit prin colindul "We Wish You a Merry Christmas", interpretat de Bianca Ramona Dumea.

Să avem cu toții un Crăciun Fericit, presărat de colinde frumoase și de bucuria că Pruncul divin își face locuință pe pământul nostru, în ciuda tuturor relelor de pe el, în viața și mai ales în inima noastră.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Iași: Concertul de colinde susținut de corul "Juvenes Ecclesiae" (FOCUS)


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat