Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Crăciunul și Betleemul inimii

Crăciunul e aproape și această întâlnire anuală ne invită din nou să medităm asupra evenimentului extraordinar al Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Dacă drumul de credință ar trebui să ne conducă mai mult spre noi înșine și interiorul nostru, atmosfera care se respiră orientează evenimentul spre piață, spre forfotă, zgomote, frenezie.

Lumea timpului nostru, ocupată cu mii și mii de lucruri, pare să fi pierdut cu totul dimensiunea contemplativă a vieții. Sunt mulți cei care își structurează viața doar în căutarea lucrurilor care satisfac imediat. Omul de azi, care continuă să fie atras în același timp de mai mulți idoli sau de idolul sinelui, trăiește de multe ori timpul prezent în compania unui gol existențial care vrea să își ceară insistent drepturile. Însetat de independență, se eliberează de tot: religie, tradiție, autoritate... Se prezintă ca stăpân și domn al propriului destin, referință și măsură pentru sine, mai ales atunci când nu se preocupă decât să nutrească imaginea grandioasă a sinelui, nu-și mai dă seama nici de cine îi stă alături, nici de cine îl transcende.

Subiectivismul, unda emoțiilor, în timp ce încetinesc drumul spre infinit, fac să se piardă contactul cu prospețimea izvoarelor umanității. Experimentăm din ce în ce mai mult greul de a ne opri ca să privim cu inima fragmentele vieții, să îi surprindem frumusețea primită ca dar...

Acest mic copil care se va naște va fi așezat în cotidianitatea evenimentelor care ne însoțesc. Mulți îl cunosc, alții îl ignoră. Pare că nașterea acestui copil nu mai vorbește oamenilor de azi tocmai acum când teama și dezorientarea, nesiguranța și descurajarea ne cuprind în mod progresiv. Omenirea pierde din ce în ce mai mult capacitatea de a surprinde prezența lui Dumnezeu în lume, pentru că nu mai sunt locuri și spații profunde în interiorul nostru.

Doar în tăcere persoana va reuși să individualizeze hotarele locuite de propriul eu și spațiul pe care îl are pentru Dumnezeu. În tăcere va învăța să creadă în misterul care va învălui universul.

Doar în tăcere Dumnezeu vrea să răspundă celui care continuu îl caută. În tăcerea singurătății Dumnezeu se revelează inimii: gol, vulnerabil, înfășat, în iesle, lipsit de apărare, gingaș, venit într-o sărăcie absolută ca să vestească doar iubirea Tatălui.

Dacă în aceste zile speciale de sărbătoare omul se va lăsa prins doar de lucrurile materiale, marele absent nu va fi decât Isus, copilul pentru care nu a fost loc nici atunci și nu e loc nici acum, deci de ce să se facă sărbătoare?

Opriți-vă în fața ieslei! Privindu-l pe Emanuel, în tăcere, fiecare poate recăpăta conștiința de sine ca dar și valoare. Din stupoarea pentru Întruparea Fiului lui Dumnezeu se naște capacitatea de a da semnificație faptelor celor mai mici. Aici se naște bucuria sărbătorii, entuziasmul și sensul de a vrea să te simți familie, gustul pentru adevărata sărbătoare a Crăciunului.

Numai în fața lui Isus care vine într-o grotă săracă se poate redescoperi capacitatea de a fi primitori, gingași, iubitori, sensibili dezarmați și dezarmanți. Credința în Întruparea Fiului lui Dumnezeu care "s-a golit pe sine, luând condiție de slujitor și devenind asemenea oamenilor" (Fil 2,7) conduce persoana la primirea lui Dumnezeu în viață și în casă cu o fidelitate reînnoită.

Copilul acesta lipsit de apărare va veni și cu siguranță, mai are și astăzi să spună ceva omenirii.

Lângă el, Maria și Iosif propun un nou mod de a trăi esențialitatea vieții. Și nu treceau prin crize economice mondiale!!!

Ei ne propun alegeri sobre și simple, fundamentate pe gratuitatea iubiri și pe certitudinea că iubirea se exprimă de la sine. Ei ne spun în mod absolut foarte clar: Dumnezeu trebuie să fie centrul vieții!

Să nu ne așteptăm să găsim în grota lui Isus oameni plini de sine care luptă pentru putere sau care cerșesc consimțământ sau susținere spectaculoasă. Nu vom găsi decât martori ai iubirii care știu să se dăruiască, persoane care nu știu să calculeze ceea ce dăruiesc pentru Domnul.

Drumul spre grotă trebuie parcurs și durează cât Adventul. Ce ne așteaptă e minunat. Trebuie să înlăturăm ce ne distrage. Domnul vine oricum.

Sentimentele care însoțesc sărbătoarea Nașterii Domnului nu sunt spontane... e nevoie de pregătire și exercițiu.

Drum bun spre întâlnirea cu Domnul care vine în căutarea oamenilor de bunăvoință așa ca odinioară!

Sr. Silvia Brandiu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat