Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Aniversarul PS Aurel Percă

PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a sărbătorit și în localitatea sa natală, Săbăoani, duminică, 13 decembrie 2009, împlinirea a 10 ani de la consacrarea episcopală. PS Aurel a dorit să marcheze acest moment festiv și în locul unde, cu ani în urmă, a primit, din partea familiei și a comunității, acele mici "semințe de credință", care l-au condus, într-un final, spre sfânta Preoție și spre consacrarea întru episcopat.

Marți, 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, a împlinit 10 ani de când a fost consacrat episcop, primind ca dar spiritual sfințirea întru diaconat, într-un cadru solemn, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a unui grup de 18 studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie solemnă. Alături de episcop au concelebrat: pr. Toma Encuță, paroh de Săbăoani "Sfântul Mihail Arhanghelul", pr. Ionel Bișog, paroh de Săbăoani "Sfântul Iosif Muncitorul", pr. Ciprian Tiba, paroh de Săbăoani "Sfânta Cruce", prelatul Albert Holenstein, părinții vicari din Săbăoani, doi dintre colegii săi din perioada de seminar, pr. Anton Encuți și pr. Iosif Enășoaie, precum și numeroși credincioși din comunitatea natală.

La începutul sfintei Liturghii, o tânără a dorit să-i ureze un călduros bun venit prin intermediul versurilor unei poezii. Apoi, PS Aurel și-a mărturisit motivul pentru care a dorit să fie prezent în Săbăoani, la 10 ani de la consacrarea ca episcop: dorința de a le mulțumi consătenilor săi pentru sprijinul spiritual pe care i l-au acordat în tot acest timp, mai ales prin munca asiduă dusă în acești ani, alături de preoții comunității, în a ridica lui Cristos și Bisericii sale încă trei biserici, în care poporul lui Dumnezeu să-l poată lăuda pe Dumnezeu.

După proclamarea lecturilor sfinte, PS Aurel a încurajat credincioșii din Săbăoani să se pregătească în mod autentic pentru venirea Fiului lui Dumnezeu în lume, întorcându-și privirea spre Cristos, care este prezent, în special, în oamenii săraci, care au nevoie de sprijinul nostru. În acest mod, a concluzionat Preasfințitul, vom putea trăi și experimenta cu adevărat bucuria autentică care vine numai de la Dumnezeu.

Un moment deosebit la constituit sfârșitul acestei Liturghii, când pr. Toma Encuță, în semn de prețuire pentru toată munca de până acum a "vlăstarului sfânt al comunității din Săbăoani", PS Aurel, a dorit să-i dăruiască câteva cadouri simbolice, pe care le-a și explicat: crucea, care este semnul lui Cristos prin care el ne-a mântuit, "acolo unde noi găsim sprijin în suferințe și dificultăți"; Sfânta Scriptură și Sfântul Rozariu, din care Preasfințitul și-a luat merinde pentru drum din copilărie și până în prezent; potirul și pixida, prin care el este chemat să transforme pâinea și vinul în trupul și sângele Mântuitorului pentru poporul încredințat de Dumnezeu; baptisteriul în miniatură, prin care să-și amintească mereu chemarea lui Cristos, aceea de a boteza oamenii din toate colțurile pământului în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh; icoana cu Cristos Pantocrator și buchetul de 10 trandafiri albi, simbol al celor 10 ani de episcopat în Dieceza de Iași.

La finalul sfintei Liturghii, corul copiilor din Săbăoani și un grup de tineri au prezentat un program de cântece și poezie religioasă.

Episcop drag, rămâi la datorie cu ochii înainte
Oricât de aspru-i gerul sau para de fierbinte
Oricine-ar fi să-ți plece și-oricât de greu să-ți fie,
Rămâi la datorie, rămâi la datorie!

La mulți ani, Preasfințite Aurel, și Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Pr. Marius Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Săbăoani: Aniversarul PS Aurel Percă


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat