Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea: "Ieslea este o școală de viață"

Publicăm discursul pe care Benedict al XVI-lea l-a rostit duminică, 13 decembrie 2009, aceasta cu ocazia rugăciunii mariane Angelus, recitată împreună cu credincioșii și pelerinii prezenți în Piața "Sfântul Petru".

* * *

Iubiți frați și surori!

Suntem de acum în a treia duminică din Advent. Astăzi în liturgie răsună invitația apostolului Paul: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă... Domnul este aproape!" (Fil 4,4-5). Maica Biserică, în timp ce ne însoțește spre Crăciun, ne ajută să redescoperim sensul și gustul bucuriei creștine, așa de diferită de bucuria lumii. În duminica aceasta, conform unei frumoase tradiții, copiii din Roma vin și aduc statuietele Pruncului Isus, pe care le vor pune în ieslele lor, pentru a fi binecuvântate de către papa. Și, de fapt, văd aici în Piața "Sfântul Petru" atâția copii și adolescenți, împreună cu părinți, profesori și cateheți. Preaiubiților, vă salut pe toți cu mare iubire și vă mulțumesc că ați venit. Pentru mine este motiv de bucurie să știu că în familiile voastre se păstrează obiceiul de a face ieslea.

Însă nu e suficient a repeta un gest tradițional, oricât ar fi de important. Trebuie să existe încercarea de a trăi în realitatea de toate zilele ceea ce reprezintă ieslea, adică iubirea lui Cristos, umilința lui, sărăcia lui. Este ceea ce a făcut sfântul Francisc la Greccio: a reprezentat pe viu scena nașterii, pentru a o putea contempla și adora, dar mai ales pentru a ști mai bine să pună în practică mesajul Fiului lui Dumnezeu, care din iubire față de noi s-a despuiat de toate și s-a făcut prunc mic.

Binecuvântarea "Pruncușorilor" - așa cum se spune la Roma - ne amintește că ieslea este o școală de viață, unde putem învăța secretul adevăratei bucurii. Aceasta nu constă în a avea multe lucruri, ci în a ne simți iubiți de Domnul, în a ne dărui altora și a ne iubi. Să privim ieslea: sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif nu par o familie foarte norocoasă; au avut primul lor copil în mijlocul unor mari lipsuri; și totuși sunt plini de bucurie intimă, pentru că se iubesc, se ajută, și mai ales sunt siguri că în istoria lor este în acțiune Dumnezeu, cel care s-a făcut prezent în micul Isus.

Și păstorii? Ce motiv ar avea să se bucure? Acel nou-născut nu va schimba desigur starea lor de sărăcie și de marginalizare. Însă credința îi ajută să recunoască în "pruncul înfășat în scutece, așezat într-o iesle", "semnul" împlinirii promisiunilor lui Dumnezeu pentru toți oamenii "de bunăvoință" (Lc 2,12.14), și pentru ei!

Iată, iubiți prieteni, în ce constă adevărata bucurie: înseamnă a simți că existența noastră personală și comunitară este vizitată și umplută de un mister mare, misterul iubirii lui Dumnezeu. Pentru a ne bucura avem nevoie nu numai de lucruri, ci de iubire și de adevăr: avem nevoie de un Dumnezeu apropiat, care încălzește inima noastră, și răspunde la așteptările noastre profunde. Acest Dumnezeu s-a manifestat în Isus, născut din Fecioara Maria. De aceea, pruncușorul acela, pe care-l punem în grajd sau în peșteră, este centrul a toate, este inima lumii. Să ne rugăm pentru ca fiecare om, asemenea Fecioarei Maria, să poată primi ca și centru al propriei vieți pe Dumnezeul care s-a făcut prunc, izvor al adevăratei bucurii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat