Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oaspeți din Ucraina și Croația la Iași

În cea de-a treia duminică a Adventului (13 decembrie 2009), la ora 11.00, PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. A fost însoțit la Liturghie de Mons. Juraj Batelja din Zagreb (Croația), și de Mons. Iosif Svidnitskyi din Murafa (Ucraina).

În cadrul omiliei de la Liturghia din catedrală, Mons. Juraj Batelja a apreciat mărturia dată de episcopi, preoți și laici în timpul comunismului, subliniind că mărturia lor, în special a ep. Anton Durcovici, este o invitație la o fidelitate mai mare față de Cristos și față de valorile creștine.

Reluând lecturile citite la Liturghie, a subliniat mai întâi cuvintele profetului: "Nu vă fie teamă" și a dat exemplul fericitului Alois Stepinac, cardinal și arhiepiscop de Zagreb (1898 - 10 februarie 1960), căruia nu i-a fost teamă să vorbească, în condiții vitrege, despre credință și să invite la rugăciune pentru cei care persecutau Biserica. De asemenea, îi încuraja și pe alții: "Suntem mereu gata să acceptăm condamnarea din partea oamenilor, pentru numele lui Cristos. Dacă ți se întâmplă să fii condamnat pentru fidelitatea față de Cristos, bucură-te, pentru că Isus suferă în tine". La fel l-a încurajat și pe un preot care avea o parohie de 25 km lungime și 20 km lățime. Pentru a-l împiedica în desfășurarea catehezei, comuniștii i-au luat singurul mijloc de transport: bicicleta. Cardinalul i-a scris: "Părinte, nu te teme, nu te înfricoșa. Pot să ne ia casa episcopală, catedrala, dar sufletul niciodată".

În lectura a doua era invitația la bucurie. Bucurie care vine de la Isus și de la Maria. Predicatorul a ilustrat această bucurie cu exemple din viața cardinalului Stepinac. Într-o zi, medicii l-au sfătuit să-și cumpere un televizor pentru a uita de preocupările care-i dăunau sănătății. El a spus: "Nu este adevărat că acest instrument îmi oferă pacea. Îl am pe Isus din tabernacol. De ce altceva mai am nevoie? A-l avea și a fi aproape de Isus, totul apoi devine ușor".

Cardinalul a fost condamnat la 16 ani de închisoare grea și la reeducare. Într-o zi, un securist a venit în celula sa și l-a întrebat: "Mai crezi în Dumnezeu?" El se ruga rozariul. Securistul i-a spus în continuare că a fost părăsit de unii preoți, că nu mai erau cu el. Răspunsul de credință a venit imediat: "Știu că-mi sunt asigurați doi metri de pământ, care se vor lărgi spre viața veșnică".

În concluzie, oaspetele i-a îndemnat pe toți să fie atenți la ce le spune Isus din sfânta Euharistie, la a se apropia de sacramentul Spovezii, la a recita Rozariul, la a practica credința creștină, la a se îndrepta spre tot ceea ce se deschide spre viața veșnică, la a nu permite ca puterile întunericului și ale răului să ne prindă în mrejele sale.

Oaspeții prezenți la Liturghie au participat la simpozionul internațional cu tema: "Rezistența prin valori spirituale. Modele și fapte din istoria recentă a României și a Europei de Est", care s-a desfășurat la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, între 10 și 11 decembrie, când a fost comemorată moartea PS Anton Durcovici. Ei au participat la simpozion alături de personalități din Ucraina, Bielorusia, Polonia, Croația, Bulgaria, Ungaria, România... În același context, PS Zelimir Puljic, episcop de Dubrovnik (Croația), a celebrat Liturghia în capela institutului, în cadrul căreia a avut un mesaj pentru seminariști.

Cu câteva zile înainte (joi, 10 decembrie), la ora 18.00, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", ei au participat alături de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Anton Coșa la Liturghia prin care s-a comemorat martiriul PS Anton Durcovici.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Oaspeți din Ucraina și Croația la Iași


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat