Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul internațional "Rezistența prin valori spirituale"

Episcopia Romano-Catolică de Iași, în colaborare cu Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", Universitatea "Al. I. Cuza" și Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din Iași, au organizat simpozionul internațional cu tema "Rezistența prin valori spirituale. Modele și fapte din istoria recentă a României și a Europei de Est", desfășurat în Aula magna a institutului în zilele de 10 și 11 decembrie 2009.

Organizarea acestui simpozion a dorit evocarea istoriei recente care să reliefeze rezistența la presiunea dictaturii comuniste prin valorile spiritului. Motivul pentru care s-au ales aceste zile de 10 și 11 decembrie nu a fost unul întâmplător, ci pentru faptul că în aceste zile s-a comemorat 60 de ani de la momentul arestării episcopului Anton Durcovici și 58 de ani de la trecerea sa la Domnul. Astfel, simpozionul s-a dorit a fi un omagiu intelectual, pastoral și liturgic adus fostului păstor al Diecezei de Iași. Simpozionul a dorit sa aducă și un omagiu tuturor păstorilor Bisericii lui Cristos din România și din Europa de Est care în timpul persecuției comuniste și-au dat viața pentru Dumnezeu și pentru binele turmei încredințate; s-a dorit și omagierea elitelor românești și europene care au crezut în valorile spiritului până la acceptarea sacrificiului vieții lor.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat în cadrul a trei sesiuni și s-au bucurat de participarea multor oaspeți de seamă, din țară și de peste hotare.

Iată lista tuturor celor care au luat cuvântul în cadrul simpozionului:

  • ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București

  • ÎPS Zelimir Poljic, arhiepiscop de Dubvronik, Croația

  • PS Petru Gherghel, episcop de Iași, România

  • PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, Republica Moldova

  • Mons. Stefan Monolov, Sofia-Plovdiv, Bulgaria

  • Acad. Alexandru Zub, Iași, România

  • Pr. prof. dr. Tadeusz Rostworoski, SJ, Cracovia, Polonia

  • Mons. Juraj Batelja, Zagreb, Croația

  • Prof. dr. Stanislav Balik, Brno, Cehia

  • Pr. prof. Iosif Makarciuk, Minsk, Belarus

  • Mons. Iosif Svidnitskyi, Murafa, Ucraina

  • Prof. dr. Gabor Harmai, Esztergom, Ungaria

  • Prof. dr. Eduard Ferenț, Iași, România

  • Prof. dr. Emil Dumea, Iași, România

  • Dr. Violeta Barbu, București, România

  • Conf. dr. Ioan Mitrofan, Blaj, România

  • Dr. Dănuț Doboș, Iași, România

  • Lect. dr. George Enache, Galați, România

  • Prof. dr. Wilhelm Dancă, Iași, România.

În cadrul sfintei Liturghii de joi, 10 decembrie 2009, cu care s-a marcat începerea oficială a simpozionului, pr. Wilhelm Dancă, rectorul institutului, a ținut să-l felicite pe ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, cu ocazia împlinirii jubileului de argint al consacrării sale episcopale.

După sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Ioan Robu, a avut loc începerea propriu-zisă a lucrărilor cu două cuvântări de salut, rostite de către PS Petru Gherghel, și respectiv, de prof. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

A avut loc apoi prezentarea a trei mesaje adresate participanților la acest simpozion: din partea cardinalului Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop și mitropolit de Cracovia, a cardinalului Miroslav Vlk, arhiepiscop și mitropolit de Praga, și din partea cardinalului Angelo Sodano.

Prima parte, a cărei moderator a fost pr. Wilhelm Dancă, a cuprins: cuvântarea ÎPS Ioan Robu, care a prezentat mărturia catolicilor din Arhidieceza de București în timpul comunismului, cuvântarea ÎPS Zelimir Poljic, care a prezentat persoana cardinalului Aloisyus Stepinac, unul dintre eroii exemplari ai Bisericii din Croația, precum și cuvântarea PS Petru Gherghel, care a prezentat familia ca un centru de rezistență al catolicilor în timpul regimului totalitar. Au mai luat apoi cuvântul PS Anton Coșa, care a prezentat rezistența catolicilor din Republica Moldova în fața persecuției bolșevice, Mons. Stefan Monolov, reprezentant al Diecezei de Sofia-Plovdiv, care a vorbit despre martiriul catolicilor din Bulgaria în timpul socialismului, prima parte încheindu-se cu discursul academicianului Alexandru Zub, care a prezentat unele amprente spirituale din închisorile regimului comunist.

A doua parte, moderată de părintele Ștefan Lupu, a cuprins cuvântările rostite de: pr. Eduard Ferenț, care a vorbit despre apărarea identității creștine ca prilej de maturizare umană și spirituală, pr. Tadeusz Rostworowski, SJ, care a prezentat figura cardinalului Ștefan Wyszyński, un reprezentant important al rezistenței Bisericii din Polonia, prof. Stanislav Balik, care a vorbit despre situația Bisericii Catolice din Cehia în timpul comunismului, precum și pr. Iosif Makarciuc, al cărui discurs a scos în evidență situația catolicilor din Belarus. După o scurtă pauză au mai luat cuvântul Mons. Juraj Batelja, care a prezentat figura cardinalului Aloisyus Stepinac, Mons. Iosif Svidnitskyi, care a prezentat situația catolicilor ucraineni în fața persecuțiilor bolșevice, pr. Gabor Harmai, care a vorbit despre fidelitatea catolicilor maghiari față de valorile spirituale în timpul regimului comunist, și pr. Emil Dumea, al cărui discurs s-a concentrat pe relația dintre Biserică și stat în România contemporană.

A treia parte a simpozionului, moderată de părintele Ștefan Lupu, a cuprins cuvântările rostite de: dr. Violeta Barbu, care a prezentat unele mărturii ale solidarității dintre catolici și ortodocși în perioada regimului comunist: pr. Ioan Mitrofan, care a vorbit despre evidențe și ocultări ale persecuției Bisericii Greco-Catolice Române Unite cu Roma din 1948 până în prezent, dar și cuvântarea rostită de dr. Dănuț Doboș, care a vorbit despre justiția politică și "vinovăția" de a fi catolic în perioada regimului comunist. Au mai luat cuvântul dr. George Enache, care a prezentat unele înțelesuri ale anticomunismului, referindu-se la cazul Bisericii Ortodoxe Române, și pr. Wilhelm Dancă, al cărui discurs a purtat numele de "Rugăciunea și căderea zidurilor comunismului în România".

În cadrul fiecăreia din aceste trei părți ale simpozionului au avut loc dezbateri cu privire la temele discutate, fiind prezentate și unele mărturii personale legate de perioada comunistă.

Scopul acestui simpozion, citându-l pe pr. Dancă, a fost acela de a promova legătura dintre generații prin adresarea unui mesaj generației prezente: trăire în lumea valorilor spirituale centrate pe credința în Cristos este o cale de salvare în fața presiunii diferitelor dictaturi (comunistă, fascistă, materialistă, relativistă sau nihilistă).

Textele conferințelor vor fi publicate în numărul următor al publicației "Dialog teologic" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Adaptare după www.itrc.ro de seminarist Mihail Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 decembrie: Iași: Simpozionul internațional "Rezistența prin valori spirituale" (FOCUS)


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat