Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Köln: Vizita episcopului Aurel Percă la comunitatea românească

În acest timp al Adventului, marcat de pregătire și așteptare, comunitatea românească din Arhidieceza de Köln a avut bucuria să primească vizita Excelenței sale Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în ziua de 6 decembrie 2009, a doua duminică din Advent și sărbătoarea Sfântul Nicolae.

Comunitatea noastră nu se remarcă prin numărul mare de credincioși, ci mai degrabă printr-o trăire deosebită în spiritul comunităților creștine primare, comuniune și împărtășire, ca într-o familie mai mare. Membri comunității noastre provin de pe întreg teritoriul României, care au reușit să ajungă în Germania încă înainte de Revoluția din decembrie 1989, cât și după și sunt foarte răspândiți pe teritoriul Arhidiecezei de Köln. Datorită tehnicilor moderne, am putut să ne organizăm într-un timp scurt, pentru a pregăti vizita pastorală cât mai bine și într-un spirit românesc.

La ora stabilită l-am întâmpinat cu pâine, sare, în cântare și în straie de sărbătoare pe Preasfințitul Aurel, care nu a venit singur, ci a fost însoțit de pr. Anton Săboanu, directorul Seminarului diecezan din Bacău, și de pr. Victor Solomon, vicar în Köln-Pulheim. Soborului sacerdotal i s-a mai adăugat pr. Mihai Caitar, plecat de aproape 40 de ani din România pentru a se îngriji de românii de pe teritoriul Germaniei. Ani la rând, pr. Mihai a bătut drumul în lungul și-n latul Germaniei și încă-l mai bate, pentru a-i întâlni pe români și a le oferi posibilitatea de a participa la sfânta Liturghie în limba română. Pr. diacon Hans Grewelding a reprezentat oficiul pentru pastorația minorităților din cadrul Vicariatului General al Arhiepiscopiei de Köln.

PS Aurel a răspuns la cântecul de bun venit cu o binecuvântare solemnă și și-a exprimat bucuria de a fi pentru prima dată în mijlocul unei comunități românești în Germania.

Liturghia am început-o cu o mică întârziere, deoarece duminică magazinele și centrele comerciale din oraș fuseseră deschise, iar în centrul orașului se instalase o aglomerație prin care era greu de trecut. Luna cadourilor a devenit luna sacoșelor, a cutiilor și a cumpărăturilor, ceea ce umbrește spiritul sărbătorii Crăciunului, Nașterea Domnului nostru Isus Cristos.

La începutul sfintei Liturghii au fost prezentați preoții oaspeți concelebranți, dintre care pr. Victor Solomon și-a asumat misiunea de a împărți milostivirea lui Dumnezeu în sacramentul sfintei Spovezi în timpul Liturghiei.

Prezența PS Aurel Percă în mijlocul nostru a fost un semn al comuniunii în rugăciune și o punte de legătură cu familiile noastre din țară, cu cei dragi care sunt departe. Sfinția sa a salutat comunitatea și în numele PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a exprimat grija spirituală și părintească pe care o au ca episcopi și păstori ai creștinilor romano-catolici din Dieceza de Iași, cât și a celor plecați peste hotare.

În predică, PS Aurel ne-a împărtășit că, odată cu planificarea întâlnirii cu românii din Köln, s-au născut și în inima sa caracteristicile Adventului: așteptarea și pregătirea. Folosindu-se de evanghelia duminicii a doua din Advent, ne-a îndemnat să ne pregătim pentru sărbătoarea Crăciunului îndreptând calea, îndepărtând tot ceea ce întâlnim pe drum și astupând găurile existente. Ne-a amintit de drumurile noastre din țară care sunt un exemplu destul de grăitor al necesității unei reparații. Ceea ce ne abate de pe calea care duce la Domnul este păcatul, pentru a îndepărta orice urmă a păcatului a lansat invitația la Spovadă și împăcarea cu Dumnezeu și cu aproapele. Odată pregătiți îl vom putea întâmpina pe Domnul Isus, în ieslea săracă și la venirea sa în slavă la sfârșitul timpurilor. Printr-o povestioară foarte grăitoare ne-a chemat la o veghere continua pentru a-l întâlni pe Dumnezeu în viața de zi cu zi, în fiecare ipostază, chiar și cele mai nesemnificative, în care Dumnezeu bate la ușa inimii noastre și dorește să fie primit.

Darurile oferite pentru sfânta jertfă au fost aduse la altar de către ministranții comunității. Printre ele a fost și o traistă care conținea dulciuri pentru copii din partea sfântului Nicolae.

La sfârșitul Liturghiei, i-am mulțumit PS Aurel pentru ca a celebrat sfânta Liturghie și ne-a întărit în credință prin explicarea cuvântului, prin rugăciune și prin împărtășirea cu trupul Domnului nostru Isus Cristos. Deoarece am avut privilegiul de a avea în mijlocul nostru un episcop adevărat cu toate că, fără barbă și mult mai tânăr decât sfântul Nicolae cel care aduce dulciuri la copii cuminți, PS Aurel a împărțit ministranților și copiilor figurine de ciocolată reprezentându-l pe "Moș Neculaie" cu mitră și cârjă, nu Moși Gerilă americani. Bucuria s-a văzut pe fețele tuturor chiar și ale adulților pentru că atunci când copiii se bucură nu poate fi ceva mai frumos în viața unui părinte.

Am adus sincere mulțumiri și preoților concelebranți, în mod special pr. Anton Săboanu, cu speranță că dintre seminariștii care se pregătesc la Bacău pentru a deveni preoți, să ajungă și pe meleagurile noastre în Germania, preoți tineri și vrednici.

Părintelui Victor Solomon i-am adus mulțumirile noastre pentru slujirea în scaunul de spovadă și, citându-l pe magistrul meu de noviciat, orice mulțumire aduce cu sine o nouă cerere, l-am invitat pe părintele să celebreze o Liturghie pentru noi, când va fi posibil.

La final, i-am adus mulțumirile personale PS Aurel pentru că în urmă cu trei ani jumătate, la Roman, am primit sfințirea întru preoție prin impunerea mâinilor sale și rugăciunea sa.

După binecuvântarea finală și intonarea cântecului "Ce bine e când frații", am făcut poze de grup și ne-am îndreptat cu toții spre parohie, unde am servit din mâncărurile noastre tradiționale românești, iar PS Aurel a avut ocazia să vorbească cu toți credincioșii mici și mari.

Preasfințite Aurel Percă, vă mulțumim că ne-ați vizitat și-l rugăm pe bunul Dumnezeu să vă întărească și să vă binecuvânteze în misiunea de păstor și conducător de suflete spre mântuire. Să ne trăiți, să ne mai vizitați și să vă rugați și pentru noi.

Pax et Bonum!
Ad multos Annos!

Pr. Gabriel Budău, OFMConv

*

Următoarele celebrări ale sfintei Liturghii în limba română:

  • 25 decembrie - Crăciunul, Nașterea Domnului nostru Isus Cristos

  • 3 ianuarie - Epifania Domnului, Boboteaza

  • 7 februarie - Binecuvântarea sfântului Blaziu

  • 21 februarie - Prima Duminica din Postul Mare, impunerea cenușii

  • în fiecare primă duminică din lună și în sărbătorile mari.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 decembrie: Köln: Vizita episcopului Aurel Percă la comunitatea românească

*

Părintele Gabriel Budău poate fi contactat la adresa: Minoritenkloster, Tunis Str 4, 50667-Köln, tel. 0049/(0)221/2090325, 0049/(0)1746077828, e-mail: fgabrielb@yahoo.it


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat