Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un vis misionar "aproape" împlinit...

Credincioșii din Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași au participat, marți, 8 decembrie 2009, la un eveniment unic din istoria parohiei, fiind alături de tânăra Cristina Gheț care a primit mandatul misionar de a merge în Africa (Coasta de Fildeș).

Mulți dintre credincioșii parohiei noastre au așteptat cu nerăbdare această zi deosebită. În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, Cristina a primit evanghelia și crucea misionară în cadrul Liturghiei de la ora 17.00, care a fost celebrată de pr. paroh Alois Farțadi, pr. Isidor Mîrț, din partea Centrului Misionar diecezan, pr. Pavel Chelaru, de la Parohia Tomești, și pr. Iosif Fechetă, de la Mănăstirea "Don Orione" din Iași.

Sfânta Liturghie a fost animată mai ales de membrii Acțiunii Catolice care au pregătit rugăciunea credincioșilor și oferirea darurilor, iar corul tinerilor a însuflețit aceste momente unice prin cântări alese.

Oaspete de seamă la această sărbătoare a fost grupul misionar "Inimă de Mamă" care a susținut entuziasmul și curajul tinerei misionare, mai ales, prin rugăciune.

La finalul acestei zile plină de daruri și de har, Cristina a binevoit a ne răspunde la câteva întrebări.

- În primul rând, am dori să ne spui câteva lucruri despre tine și despre experiența de viață pe care ai reușit să o acumulezi până acum.

- Mă numesc Cristina Gheț, m-am născut la 15 decembrie 1983, în Iași. Din cei 26 de ani, 18 ani i-am petrecut studiind cu plăcere. Studiile superioare le-am finalizat la FEAA, în vara anului 2007, o dată cu susținerea licenței în "Contabilitatea și managementul proiectelor". Am continuat cu masterul pe domeniul informaticii de gestiune (manageriale), afirmându-mă prin disertația cu tema "Instruirea utilizatorilor ca mecanism de securitate informațională" în vara anului curent. În timpul masterului am profitat de bursa "Erasmus" primită și am studiat cinci luni jumătate în Franța în domeniul economic-informatic.

- Când și cum a apărut dorința de a deveni misionar?

- Întotdeauna în mine a fost o luptă între a alege ceea ce îmi dă cursul normal al vieții și a face ceea ce inima îmi cere, însă nu știam exact ce dorește până nu mi s-a oferit în față răspunsul. Îmi amintesc că era o zi frumoasă, și mă aflam prin mulțimea aglomerată venită să participe la bucuria unor persoane ce primeau mandatul misionar. În cadrul sfintei Liturghii, s-a ivit un gând al meu: "asta îmi doresc și eu". Însă nu am avut curajul să-mi vociferez dorința, doar câteodată nostalgic îmi exprimam și altora visul. Însă glasul mi-a fost ascultat cu seriozitate anul trecut în ajunul Zilei Mondiale a Misiunilor.

- În ceea ce privește familia și prietenii, care au fost reacțiile acestora când le-ai împărtășit dorința de a pleca în misiune?

- Reacțiile au fost diverse în funcție de câmpul de vizualizare a importanței trăirii vieții. Voi începe cu reacția mamei, care a fost una calmă, dându-și deschis acordul să plec și considerând dorința mea venită de undeva de sus. Tata a pus preț pe faptul că am terminat studiile cu un alt scop, iar alegerea unui alt drum, care din punctul dânsului de vedere, nu mi-ar asigura viitorul, nu i-a convenit. Dar dorința mea a fost prea mare, pentru a-mi pune piedică să nu mi-o împlinesc. Frații au fost neutri, dar cred că mai mult în sensul de respect și susținere, și nu de indiferență; desigur, doar rațional vorbind, nu și-ar dori să plec, însă familia mi-a respectat decizia, iar în prezent mă simt susținută de toți membrii ei. Sora mea, îndeosebi, a fost tot timpul alături de mine, poate pentru că înțelegându-mă cel mai bine, știa că plecarea mea e bucuria mult așteptată, la care nu putea decât să se "alinieze" și să o fructifice în același fel.

Prietenii sunt alături de mine, pentru că "cine se adună se aseamănă". Chiar dacă au existat diferențe de cultură, religie, naționalitate, prietenii au primit vestea cu exaltare, bucurie și admirație pentru ceea ce am ales să fac.

- După cum știm, puțini sunt cei aleși să trăiască această experiență pentru care este nevoie mai ales de har, dar și de multă muncă. Ce presupune pregătirea pentru acest moment și ce etape trebuie parcurse pentru a putea primi mandatul de misionar?

- Perseverența, statornicia, răbdarea, credința încununate de rugăciuni sunt ingredientele indispensabile pentru a duce la capăt ceea ce ți-ai dorit. Timp de un an de la scânteia aprinderii posibilității de a pleca în misiune până la primirea efectivă a mandatului misionar am avut parte de o linie dreaptă. Dar, din când în când, se mai iveau mâini, care doreau să mă devieze de la acest drum. Dar nu-mi explic de ce nu am dat ascultare acelor mâini atât de tentate decât văzând în toate mâna protectoare a providenței.

Mai concret, în pregătirea primirii mandatului, după exprimarea dorinței în urma unui mini-interviu cu părintele Cladiu Iștoc, actualmente directorul național al Operelor Pontificale Misionare din România, am urmat cursurile de misiologie, așa cum se fac în fiecare an în cadrul Centrului Misionar Diecezan Iași. În acest an cursurile s-au desfășurat la Cordun, lângă Roman, sub îndrumarea părintelui verbit Cornel Berea. Distanța nu a fost o piedică în a ajunge la destinație o dată pe lună timp de cinci luni pentru a-mi îmbogăți cunoștințele privind statutul de misionar. La finalizarea acestor cursuri am primit vestea că voi putea merge în misiune, însă nu a fost un răspuns exact, întrucât aveam nevoie de mai multe acorduri concretizate în activități birocratice, la care nu puteam răspunde decât așteptând. De atunci, s-a declanșat în mine o bucurie, exprimată prin șiruri nesfârșite de rugăciuni de mulțumire adresate cerului.

- Și nu în cele din urmă, te rugăm să transmiți un mesaj tinerilor generației actuale care, poate, ar dori să-ți urmeze exemplul, dar nu au curajul să o facă (din diverse motive).

- Am întâlnit mulți tineri catolici ce își exprimau dorința ca într-o zi să ajungă misionari. Dar poate studiile îi opresc deocamdată în a-și face auzit glasul în fața cui trebuie. Nu numai studiile ar fi piedica, dar și ispita de a alege iluzia că viața trebuie trăită așa cum majoritatea o fac. Ideea de fond ar trebui să fie aceea de a rămâne statornici în ceea ce-ți propun frumos și nobil în viață, să rămână consecvenți în deciziile bune luate și să nu mai constituie îngrijorarea principală aceea cu privire la venitul ce-l vor obține. Deseori mi se punea întrebarea ce planuri am după cei doi ani de misionariat în Djebonoua, Coasta de Fildeș (și eu îmi puneau această întrebare uneori...), iar răspunsul era... "Nu știu". Acum știu răspunsul: "Nu-mi fac griji, Dumnezeu e deja acolo".

Aș dori să mulțumesc multora care mi-au fost sprijinul în a ajunge în vârful piramidei, la acest moment, însă aceasta îmi voi rezerva misiunea de a o face într-un alt articol. Acum mulțumesc generic tuturor, convinsă fiind că Domnul va ști să răsplătească și să umple inimile acelora care mi-au călăuzit pașii până aici și care, cred, îmi vor rămâne și pe mai departe alături.

A consemnat Adriana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Un vis misionar "aproape" împlinit


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat