Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Depunerea adeziunii la Acțiunea Catolică

În Parohia Pustiana un grup format din 57 de copii, 39 de tineri și 56 de adulți a depus, la 6 decembrie 2009, în cea de-a doua duminică a Adventului, adeziunea în cadrul AC. Sfintele Liturghii, cea a copiilor, în care au depus adeziunea copiii, cât și cea solemnă a comunității, în care au depus adeziunea tinerii și adulții, au fost celebrate de pr. Augustin Benchea, parohul comunității, pr. Marius Sabău, vicar parohial și asistent spiritual al tinerilor din AC zona Bacău, și pr. Felix Roca, asistent diecezan al AC și responsabilul Oficiului pentru Pastorația Copiilor și Tinerilor din Dieceza de Iași.

Copii, tinerii și adulții s-au pregătit intens timp de trei zile succesiv în vederea acestui moment deosebit din viața lor și a comunității din care fac parte.

În prima zi, joi, 3 decembrie, în reculegere au fost adulții, alături de pr. Iosif Dămătăr, paroh la Mărgineni și asistent spiritual al adulților din AC Dieceza de Iași. Pr. Iosif Dămătăr a accentuat în mod deosebit, atitudinea pe care cei din cadrul AC ar trebui să și-o însușească, din momentul în care au hotărât să se implice în mod activ și organizat în cadrul AC. De asemenea, i-a încurajat să lupte pentru a face binele, să fie purtători de pace și speranță și să nu abandoneze niciodată crucea, căci fără ea nu putem fi niciodată fericiți.

În cea de-a doua zi, vineri, 4 decembrie, în reculegere s-au aflat copii alături de pr. Lucian Avădăni, vicar la Moinești. Pr. Lucian a subliniat, în intervenția sa, ce este fericirea și i-a îndemnat pe copii să nu aștepte doar ca alții să-i facă fericiți, ci chiar ei să-i facă pe alții fericiți. De asemenea, părintele i-a invitat să caute cu mult curaj drumul spre adevărata fericire: împlinindu-și îndatoririle pe care le au ascultându-i pe cei mari, rugându-se unii pentru alții, ajutându-se reciproc, căutând să spună adevărul, încercând să fie recunoscători, să știe să ierte, să fie generoși, să fie întotdeauna prietenii lui Isus și să asculte de mama cerească.

În cea de-a treia zi, sâmbătă, 5 decembrie, ne-am bucurat de prezența în mijlocul nostru a pr. Cristi Burcă, vicar la Frumoasa, care, în intervenția sa, le-a vorbit tinerilor despre secretul de a trăi bucuria tinereții. Părintele a prezentat opt pași ce trebuie parcurși pentru a ajunge la adevărata bucurie spre care aspirăm cu toții. Ea este un dar al lui Dumnezeu ce nu trebuie refuzat. Odată descoperit secretul adevăratei bucurii, acesta trebuie dezvăluit și altora și astfel tinerii să devină mesageri ai bucuriei în această lume.

Sfintele Liturghii au fost pregătite de membrii AC care au depus adeziunea. Ei s-au implicat în pregătirea cântecelor, în proclamarea lecturilor, în pregătirea rugăciunii credincioșilor pe care ei au rostit-o cu multă credință pentru ei dar și pentru toți membrii AC din întreaga dieceză. De asemenea, ei au fost cei care i-au prezentat lui Isus darul lor la acest frumos eveniment.

Cuvântul de învățătură, atât la sfânta Liturghie a copiilor, cât și la cea solemnă a comunității, au fost rostite de părintele Felix Roca. Părintele i-a felicitat pe copii pentru această alegere și de asemenea i-a încurajat spunându-le că cei care fac parte din Acțiunea Catolică sunt prietenii lui Isus, fac parte dintr-o mare familie și prezența lor în această asociație este mereu motiv de sărbătoare. Tinerilor și adulților, pornind de la denumirea asociației, le-a vorbit de modul în care trebuie să acționeze: să acționeze în numele lui Cristos cu bucurie. Într-un chip deosebit în această perioadă a Adventului să acționeze cu mult curaj asemenea lui Ioan Botezătorul, pregătind venirea Domnului.

La sfârșitul sfintelor Liturghii de adeziune, părintele paroh Augustin Benchea i-a felicitat pentru da-ul lor curajos și hotărât și i-a încurajat pe toți ca aceste angajamente pe care le-au luat să le poată duce la îndeplinire cu responsabilitate, implorând mereu ajutorul sfântului Iosif, patronului Acțiunii Catolice.

Pr. Marius Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 decembrie: Pustiana: Depunerea adeziunii la Acțiunea Catolică


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat