Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Aurel Percă la un deceniu de episcopat

Preasfințitul Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, a sărbătorit, marți, 8 decembrie 2009, zece ani de la consacrarea întru episcopat. PS Aurel Percă a celebrat sfânta Liturghie de la ora 18.00, concelebrând PS Petru Gherghel, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și un prelat din Odesa. Au fost prezenți numeroși colegi ai PS Aurel și un mare număr de credincioși.

"Toată frumoasă ești, Marie, tu ești Mama lui Isus, marele preot și mama tuturor preoților!" Acestea au fost cuvintele PS Petru Gherghel de la începutul celebrării sfintei Liturghii, când și-a arătat prețuirea și bucuria că PS Aurel își serbează zece ani de episcopat la altarul lui Isus din catedrala Diecezei de Iași. De asemenea, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru lucrurile minunate și colaborarea fructuoasă, implorând totodată binecuvântarea asupra activității PS Aurel.

După ce colegul PS Aurel, pr. Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, a proclamat evanghelia, PS Anton Coșa a rostit cuvântul de învățătură și omagiere a ministerului episcopal a PS Aurel. A fost amintită marea bucurie a hirotonirii celor 18 diaconi în cadrul Liturghiei de la ora 11.00; a fost evocată și splendoarea sărbătorii ce a avut loc în urmă cu zece ani, aceea a consacrării episcopale a Mons. Aurel Percă: "Era o zi foarte asemănătoare cu cea de astăzi. Biserica catedrală, deși fără frumusețea arhitecturală de care se bucură astăzi, era impresionantă prin mulțimea de lume, oaspeți și localnici, toți cu fețe senine, ascunzând imensa bucurie și satisfacție ce le cuprindeau sufletele datorită evenimentului pe cale să înceapă. Mulți dintre noi prezenți astăzi, la această Liturghie aniversară, eram prezenți și atunci, însoțindu-l pe Mons. Aurel cu rugăciunea noastră. În ziua aceea a început pentru Dieceza de Iași o nouă etapă luminoasă în istoria ei. Domnul a auzit rugăciunea fiilor săi și a binevoit să le dăruiască încă un păstor, care era așteptat de mult să se alăture păstorului diecezei pentru a intensifica slujirea poporului lui Dumnezeu".

După această mărturie emoționantă în calitate de "martor" al bucuriei poporului lui Dumnezeu, PS Anton a invitat toți credincioșii să aducă, împreună cu episcopul sărbătorit, o rugăciune de mulțumire și de laudă lui Dumnezeu pentru atâtea daruri pe care le-a revărsat peste alesul său și peste ministerul său episcopal, peste Dieceza de Iași pe care o slujește cu vrednicie fără istovire, împărțind bucuriile și durerile acestei slujiri cu PS Petru, precum și alături de colaboratorii apropiați, cu întreg prezbiteriul diecezan și cu poporul pe care îl slujește.

PS Anton a reliefat imaginea adevăratei bucurii a păstorului: "Ce bucurie poate fi mai mare pentru un păstor decât aceea de a vedea cum cresc și se răspândesc roadele slujirii sale?" S-a reamintit faptul că, deși întreaga slujire a episcopului auxiliar este o slujire "auxiliară" - adică destinată să susțină și să ajute acțiunea de păstorire a episcopului diecezan, în calitatea sa de păstor al diecezei - în slujirea sa PS Aurel și-a îndeplinit cu multă pasiune și abnegație această menire. S-a impus și printr-un ritm propriu, vivace, marcat de disponibilitate fără limite, întocmai cum aștepta și păstorul diecezei și, în același timp, printr-o profundă înțelegere a situațiilor, îmbinând talentul său de cărturar cu simplitatea și modestia, făcând, astfel, ca Dieceza de Iași să culeagă roadele unei frumoase colaborări episcopale.

Au fost reliefate multe merite ale PS Aurel Percă. Dintre acestea, amintim implicarea Excelenței sale în organizarea și desfășurarea Sinodului diecezan, dragostea față de școlile catolice, atașamentul față de seminarul diecezan și, în mod deosebit, față de Seminarul "Sf. Iosif" de la Bacău, în realizarea căruia străduința Preasfinției sale a fost determinantă. În calitatea sa de vicar general, cunoaște și este făcut părtaș la toate greutățile și preocupările episcopului diecezan, pe care le îmbrățișează și le face proprii, căutând să le ușureze.

Toate aceste câteva repere îl definesc pe PS Aurel ca un om de sacrificiu, un om al Bisericii, un vrednic colaborat al păstorului diecezan, care iubește turma și este gata, și el, să-și dea viața pentru ea; unul care se străduiește să trăiască zilnic, conform motoului său episcopal, după îndemnul: "Rămâneți înrădăcinați și întemeiați în iubire" (Ef 3,16).

PS Anton a mai spus că a fi episcop nu este o onoare, ci o slujire. Episcopul știe că nu-și aparține sieși, ci turmei care i-a fost încredințată. Gândurile sale, inima sa, timpul său, bucuriile și suferințele sale, așteptările și speranțele sale sunt cele ale fraților și surorilor încredințați iubirii sale. Fac parte din obligațiile păstorului îndatoririle de a-i cunoaște, a-i asculta, a-i primi, a-i înțelege, a-i încuraja, a se îngriji de preocupările, fragilitățile și slăbiciunile fraților săi. Semnificativ pentru un episcop care a fost consacrat în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri este dragostea sa față de Preacurata și relația sa specială cu Maria. Ea, care a primit acel privilegiu atât de mare de a fi scutită de pata păcatului strămoșesc, este, prin sfințenia sa fără margini, prin puterea sa mijlocitoare, asistentă cu braț puternic al păstorilor, apărând împotriva șarpelui ispititor, conducând mereu spre Isus, unicul bine, care face rodnic sacrificiul întregii vieți a păstorilor.

În Anul Sfintei Preoții este imperios necesar să susținem cu eforturi neobosite preoții în realizarea misiunii mântuitoare a Bisericii. Cu atât mai mult se cuvine să susținem, așa cum putem mai bine, episcopii, pentru ca ei să poată conduce, după exemplul unicului preot Cristos, întreaga turmă spre mântuire.

Un alt coleg al PS Aurel, conf. univ. pr. dr. Iosif Enășoae, a cântat împreună cu toți cei din catedrală rugăciunea credincioșilor, iar apoi întregul popor s-a reunit în jurul altarului, pentru celebrarea liturgiei euharistice.

La sfârșitul sfintei Liturghii și a zilei care a fost cu adevărat binecuvântată pentru Dieceza de Iași și pentru celelalte dieceze pentru care au fost hirotoniți diaconi, PS Aurel și-a exprimat mulțumirea față de bunul Dumnezeu care l-a ales în urmă cu zece ani pentru a fi alături de PS Petru, de toți preoții și credincioșii, care alcătuiesc poporul lui Dumnezeu, ca episcop auxiliar al Diecezei de Iași. PS Aurel a evocat cu emoție cuvintele sfântului Augustin: "Pentru voi sunt episcop, împreună cu voi sunt creștin!", spunând că se consideră un creștin alături de toți creștinii din dieceză, încercând să împlinească datoriile care îi revin și pe care i le adresează în fiecare moment Dumnezeu.

Excelența sa a spus că este o ocazie binevenită pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce i-a dăruit în timpul care a trecut din momentul consacrării, de asemenea, fiind și un prilej de a cere iertare pentru lipsa de corespundere. PS Aurel s-a încredințat pe mai departe milostivirii lui Dumnezeu, pentru a împlini cât mai bine misiunea primită. Și-a exprimat bucuria de a putea mulțumi bunului Dumnezeu pentru cei zece ani de episcopat, alături de credincioșii adunați ca o familie, prin celebrarea sfintei Euharistii, care este mulțumirea prin excelență. De asemenea, a mulțumit sfintei Fecioare Maria că l-a ocrotit fiind mereu ca o bună mamă. A mulțumim și credincioșilor care înalță rugăciuni lui Dumnezeu pentru preoți și episcopi. Preasfințitul și-a exprimat recunoștința și față de preoți cu care împarte grija față de poporul lui Dumnezeu, menționând într-un mod special PS Petru pentru încrederea acordată și buna colaborare în munca de păstorire a Diecezei de Iași. În final, Preasfințitul s-a rugat parafrazând cuvintele sfântului Paul "Rugați-vă fraților pentru jertfa mea, pentru ca slujirea mea de episcop să fie bineplăcută lui Dumnezeu, Tatăl atotputernicul!"

PS Aurel a primit o frumoasă urare: "Mulți ani în continuare, în slujirea turmei lui Cristos, înconjurat de frați și surori de sacrificiu, sub cereasca protecție a Preacuratei!"

La mulți ani, Preasfințite Aurel!

Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: PS Aurel Percă la un deceniu de episcopat


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat