Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Adeziune 2009 - motivațiile unei alegeri

Membrii Acțiunii Catolice reînnoiesc, duminică, 6 decembrie 2009, în cadrul solemn al sfintei Liturghii, adeziunea lor în slujirea Bisericii după carisma Acțiunii Catolice, iar noii candidați își depun prima lor adeziune.

Este un moment deosebit, prin care se conștientizează importanța apostolatului laicilor. Membrii Acțiunii Catolice aleg liber ieșirea din anonimat, angajându-se în fața păstorilor și a comunității, să trăiască în mod activ, în formă organică și comunitară, misiunea de creștin, slujind Biserica locală în colaborare cu păstorii ei pentru realizarea scopului apostolic al Bisericii.

Acțiunea Catolică este o formă de apostolat laic care datează încă din 1868. Apărută pentru prima dată în Italia, încurajată și susținută mereu de Biserică, se dezvoltă treptat, fiind astăzi prezentă în peste 40 de țări din întreaga lume. În cadrul Bisericii Catolice din România, Acțiunea Catolică își desfășoară activitatea din 1929, în diecezele și eparhiile din țară.

În Dieceza de Iași, Acțiunea Catolică a împlinit 17 ani de activitate, fiind prezentă în 45 de parohii. Având la bază cele patru note caracteristice prezentate în documentul conciliar Apostolicam actuositatem (eclezialitate, organicitate, laicitate și colaborarea cu ierarhia), Acțiunea Catolică cuprinde trei sectoare de activitate (copii, tineri și adulți) și domenii vaste de acțiune: liturgic, formativ, caritativ și cultural recreativ.

Tema anului asociativ 2009-2010, Pentru ca bucuria noastră să fie deplină, întărită de versetul biblic "Bucurați-vă pentru că numele voastre sunt scrise în ceruri" (Lc 10,20), ne face mai conștienți de bucuria pe care o trăiesc toți cei care îi slujesc lui Cristos, de bucuria alegerii făcute.

Încredințăm providenței divine pe asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice, membrii și toate proiectele lor, pentru ca Dumnezeu să ne ajute să fim fideli alegerii făcute, împlinind toate în bucuria prezenței sale, cu Cristos, în Cristos și pentru Cristos!

Adriana Ianuș

*

Adeziunea la Acțiunea Catolică - motivațiile unei alegeri

A depune adeziunea la Acțiunea Catolică înseamnă a spune da unui ideal de viață creștină. Se spune da Acțiunii Catolice deoarece ea este:

  • un ideal de viață creștină;

  • o experiență de viață laicală;

  • o experiență de viață bisericească;

  • o experiență de comuniune între persoane;

  • o experiență de co-responsabilitate.

Un ideal de viață creștină

Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" este o asociație de laici care se angajează la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formă comunitară și organică și în directă colaborare cu ierarhia Bisericii. De aceea, membrii Acțiunii Catolice se deschid chemării lui Dumnezeu de a trăi în Biserică și în lume ca laici, după modelul care ni-l oferă Isus Cristos.

O experiență de viață laică

Membrii Acțiunii Catolice încearcă prin prezența lor să insufle spiritul lui Cristos, fiind astfel "sarea pământului și lumina lumii". Acțiunea Catolică, prin programele sale și prin acțiunile personale ale membrilor săi, contribuie la construirea unei societăți civile bazată pe principiile vieții și moralității creștine, formează laicii catolici în spiritul unui angajament responsabil, personal și colectiv față de valorile vieții, libertății și demnității persoanei și grupurilor de persoane.

O experiență de viață bisericească

Membrii Acțiunii Catolice se angajează la formarea personală și comunitară care îi ajută să corespundă vocației universale de sfințire și apostolat în condițiile lor specifice de viață; colaborează la misiunea Bisericii, aducând experiența lor proprie și asumându-și responsabilitatea în viața asociației pentru a contribui la elaborarea și punerea în practică a acțiunii pastorale a Bisericii, ținând cont în mod constant de mentalitatea, cerințele și problemele persoanelor, familiilor și mediilor de viață; se angajează să mărturisească în viața lor unirea cu Cristos și să influențeze cu spirit creștin și cu responsabilitate tot ceea ce fac în mediul realităților temporale.

O experiență de comuniune între persoane

Acțiunea Catolică înțelege să fie în viața asociativă un semn al unității Bisericii în Cristos. Asociația se organizează în așa fel încât favorizează comuniunea între membrii ei și cu toate persoanele din poporul lui Dumnezeu și face organică și eficace slujirea comună apostolică. Membrii se angajează că construiască un spirit de fraternitate și de solidaritate, care să fie semn al iubirii și al comuniunii dintre ei.

O experiență de coresponsabilitate

Acțiunea Catolică, pentru a realiza propria slujire la construirea și misiunea poporului lui Dumnezeu, colaborează direct cu ierarhia așezată de Dumnezeu să conducă Biserica, într-un raport de comuniune deplină și de încredere. Acceptă cu disponibilitate călăuzirea ei și își oferă cu responsabilitate propria contribuție organică și sistematică la pastorația Bisericii. Colaborează la creșterea comuniunii între laici, cler și episcop. Experiența asociativă și activitatea apostolică a Acțiunii Catolice au ca primă îndatorire prezența și slujirea în Biserica locală și se desfășoară în unitate constantă cu cerințele și deciziile sale pastorale. Pentru aceasta, ea oferă contribuția sa organismelor pastorale ale diecezei și parohiei. Acțiunea Catolică promovează responsabilitatea în misiunea Bisericii Universale și colaborează la creșterea spiritului ecumenic.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat