Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica Catolică în dialog cu instituțiile UE

Biserica Catolică din România este în dialog deschis, transparent și constant cu instituțiile UE.

Biserica Catolică din România, împreună cu Comisia Episcopatelor Comunității Europene (COMECE), au întâmpinat cu bucurie intrarea în vigoare, la 1 decembrie 2009, a Tratatului de la Lisabona, care introduce în dreptul primar al Uniunii Europene un articol (nr. 17) de o deosebită importanță pentru Biserici.

Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, îi reprezintă pe episcopii catolici din România în cadrul COMECE din 2005: mai întâi ca observator, iar din 2007 ca membru de drept, fiind reprezentantul Conferinței Episcopilor din România (CER) în cadrul COMECE. PS Bercea a afirmat: "Prin Articolul 17, Uniunea Europeană recunoaște identitatea și contribuția specifică a Bisericilor și de aici se poate porni un dialog. COMECE este optimistă în acest sens, datorită dialogului practicat deja cu instituțiile Uniunii Europene, un dialog care de acum se poate intensifica".

Acest lucru înseamnă că "Biserica Catolică din România, respectiv Biserica Ortodoxă și celelalte Biserici, conform Tratatului, au dreptul de a intra în acest dialog deschis, transparent și constant cu instituțiile Uniunii Europene. Este foarte important ca Bisericile să găsească modalități de dialog, pentru ca valorile evanghelice să fie purtate de către parlamentarii români, și nu numai, în instanțele Uniunii Europene", a adăugat PS Virgil Bercea.

Comisia Episcopatelor Comunității Europene (COMECE) a fost înființată în 1980 și reunește delegații Conferințelor Episcopilor Bisericii Catolice de pe teritoriul Uniunii Europene, având un secretariat permanent la Bruxelles. Printre obiectivele sale se numără: monitorizarea și analizarea procesului politic al UE, informarea membrilor Bisericii Catolice cu privire la politica și legislația UE, dialogul cu instituțiile UE, promovarea unei reflecții, bazate pe învățătura socială a Bisericii Catolice, asupra provocărilor pe care le înfruntă Europa unită.

Și din comunicatul de presă al COMECE reiese mulțumirea de a crea posibilitatea ca Bisericile și Comunitățile religioase să-și poată întări dialogul cu Comisia Europeană, cu Consiliul și cu Parlamentul european și să contribuie mai eficient la reflecția politică europeană. Inspirate de doctrina socială a Bisericii și întărite de experiența lor în domeniu, vor putea să ducă un dialog critic și constructiv cu factorii de decizie europeni asupra politicilor elaborate de UE. În acest sens, COMECE, împreună cu partenerii săi ecumenici din cadrul KEK (Conferința Bisericilor Europene) va face în curând propuneri concrete Comisiei europene, Parlamentului european și Consiliului pentru a ancora acest dialog într-o practică instituțională constantă.

În acești ultimi ani, s-a realizat un dialog practic între Instituțiile europene și COMECE și partenerii ecumenici, încrederea reciprocă crescând constant. COMECE sperând ca acest dialog să se poată intensifica și aprofunda, pe baza articolului 17, cheamă Bisericile și pe creștinii din întreaga Europă să profite de această oportunitate de dialog pentru a contribui cu competență și umanitate la proiectul european.

Bisericile din Europa întâmpină așadar cu bucurie dialogul cu Uniunea europeană ca pe un instrument care le va permite să însoțească în mod mai eficient creșterea comunității europene, pentru ca ea să devină o Comunitate de oameni și de valori, conștientă de responsabilitatea sa, unită și primitoare.

Prelucrare de Iustian-Ionuț Petre,
după informații oferite de biroul de presă al CER


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat