Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a 96-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului
(17 ianuarie 2010)

Migranții și refugiații minori

Iubiți frați și surori,

Celebrarea Zilei Migrantului și Refugiatului îmi oferă din nou ocazia de a manifesta grija constantă pe care Biserica o nutrește față de cei care trăiesc, în diferite moduri, experiența emigrației. Este vorba de un fenomen care, așa cum am scris în Caritas in veritate, impresionează prin numărul de persoane implicate, prin problematicile sociale, economice, politice, culturale și religioase pe care le ridică, prin provocările dramatice pe care le pune comunităților naționale și celei internaționale. Migrantul este o persoană cu drepturi fundamentale inalienabile care trebuie respectate mereu și de toți (cf. nr. 62). Tema din acest an - "Migranții și refugiații minori" - atinge un aspect pe care creștinii îl evaluează cu mare atenție, amintindu-și de avertismentul lui Cristos, care la judecata finală va considera făcut lui însuși ceea ce s-a făcut sau s-a negat "chiar și unuia dintre aceștia mai mici" (cf. Mt 25,40.45). Și cum să nu-i considerăm printre "cei mai mici" și pe minorii migranți și refugiați? Însuși Isus, copil fiind, a trăit experiența migrantului pentru că, așa cum relatează Evanghelia, pentru a scăpa de amenințările lui Irod a trebuit să se refugieze în Egipt împreună cu Iosif și Maria (cf. Mt 2,14).

Dacă Convenția Drepturilor Copilului afirmă cu claritate că trebuie salvgardat mereu interesul minorului (cf. art. 3), căruia trebuie să-i fie recunoscute drepturile fundamentale ale persoanei la fel ca adultului, din păcate în realitate acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. De fapt, în timp ce crește în opinia publică conștiința necesității unei acțiuni punctuale și incisive pentru ocrotirea minorilor, de fapt mulți sunt lăsați în părăsire și, în diferite moduri, sunt în pericol de exploatare. Despre condiția în care ei se află s-a făcut interpret veneratul meu predecesor Ioan Paul al II-lea în mesajul trimis la 22 septembrie 1990 secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, cu ocazia Întâlnirii Mondiale pentru Copii. "Sunt martor - a scris el - al condiției sfâșietoare a milioane de copii din orice continent. Ei sunt mai vulnerabili pentru că sunt mai puțin capabili să-și facă auzit glasul" (Insegnamenti XIII, 2, 1990, pag. 672). Doresc din inimă să se rezerve atenție justă migranților minori, care au nevoie de un ambient social care să permită și să favorizeze dezvoltarea lor fizică, culturală, spirituală și morală. A trăi într-o țară străină fără efective puncte de referință le creează lor, în special celor lipsiți de sprijinul familiei, nenumărate și uneori grave necazuri și dificultăți.

Un aspect tipic al migrației minorilor este constituit de situația copiilor născuți în țările gazdă sau, de aceea, a copiilor care nu trăiesc cu părinții emigrați după nașterea lor, ci ajung la ei ulterior. Acești adolescenți fac parte din două culturi cu avantajele și problemele legate de dubla lor apartenență, condiție care poate totuși să ofere ocazia de a experimenta bogăția întâlnirii dintre tradiții culturale diferite. Este important ca lor să le fie dată posibilitatea frecventării școlii și a ulterioarei integrări în lumea muncii, astfel oferindu-li-se facilitarea integrării sociale, grație unor structuri formative și sociale oportune. Să nu se uite niciodată că adolescența reprezintă o etapă fundamentală pentru formarea ființei umane.

O categorie specială de minori este aceea a refugiaților care cer azil, fugind din diferite motive din propria țară, în care nu primesc protecție corespunzătoare. Statisticile revelează că numărul lor este în creștere. Așadar, este vorba de un fenomen care trebuie evaluat cu atenție și care trebuie tratat cu acțiuni coordonate, cu măsuri de prevenire, de protecție și de primire adaptate, după cum prevede și însăși Convenția Drepturilor Copilului (cf. art. 22).

Mă adresez acum îndeosebi parohiilor și multelor asociații catolice care, animate de spirit de credință și de caritate, fac eforturi mari pentru a veni în întâmpinarea necesităților acestor frați și surori ai noștri. În timp ce exprim recunoștință pentru ceea ce se face cu mare generozitate, aș vrea să-i invit pe toți creștinii să-și dea seama de provocarea socială și pastorală pe care o pune condiția minorilor migranți și refugiați. Răsună în inima noastră cuvintele lui Isus: "Am fost străin și voi m-ați primit" (Mt 25,35), precum și marea poruncă pe care el ne-a lăsat-o: a-l iubi pe Dumnezeu cu toată inima, cu tot sufletul și cu toată mintea, dar unită cu iubirea față de aproapele (cf. Mt 22,37-39). Acest lucru ne face să considerăm că orice intervenție concretă a noastră trebuie să se hrănească înainte de toate din credința în acțiunea harului și a providenței divine. În felul acesta și primirea și solidaritatea față de cel străin, în special dacă e vorba de copii, devine vestire a evangheliei solidarității. Biserica o proclamă atunci când își deschide brațele și lucrează ca să fie respectate drepturilor migranților și refugiaților, stimulându-i pe responsabilii națiunilor, ai organismelor și ai instituțiilor internaționale să promoveze inițiative adecvate pentru sprijinirea lor. Să vegheze asupra tuturor sfânta Fecioară Maria și să ne ajute să înțelegem dificultățile celor care sunt departe de propria patrie. Celor care sunt implicați în lumea vastă a migranților și refugiaților îi asigur de rugăciunea mea și le împart din inimă binecuvântarea apostolică.

Vatican, 16 octombrie 2009

Papa Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat