Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Mărturii de credință de la Jeunesse Lumière

"Primii apostoli ai tinerilor sunt tinerii înșiși" - cu acest gând tinerii din Bacău au primit marți, 24 noiembrie 2009, vizita unui grup de șapte tineri din Franța, aparținând Școlii Catolice Internaționale de Rugăciune și Evanghelizare Jeunesse Lumière, aflați într-un turneu în România. După ce au prezentat școala din care fac parte, aceștia au dat mărturie despre cum își trăiesc credința și cum au ajuns să se apropie de Isus.

Jeunesse Lumière este o școală catolică internațională deschisă tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani, indiferent de naționalitate. Tinerii sunt invitați să ia un an sabatic, desprinzându-se în acest interval (între lunile septembrie-iunie) de ritmul de viață anterior și de ceea ce făceau până atunci, pentru a trăi împreună.

După un an trăit în școala Jeunesse Lumière, tinerii se reîntorc la ocupațiile de dinainte: unii își continuă studiile, alții munca, unii se decid pentru viața de căsătorie, iar alții intră într-un seminar sau într-un institut de viață religioasă.

Asemenea școli Jeunesse lumière s-au mai deschis în Europa în Polonia și Italia. Într-un viitor nu prea îndepărtat se dorește deschiderea unei asemenea școli și în România. Această școală a fost fondată de părintele Daniel Ange, un duhovnic deosebit, un prieten al tinerilor, în anul 1984.

Cei șapte tineri se află în România pentru a face cunoscut acest mod de a-și trăi credința. Marți seara, după ce s-au prezentat și au intonat un cântec, au mărturisit modul în care au ajuns să urmeze această școală. Cei mai mulți dintre ei și-au găsit aici liniștea pe care nu o găseau în societate, alții au găsit aici răspuns la multe dintre întrebările existențiale care îi frământau. Isus, rugăciunea, prietenia și unitatea dintre ei sunt doar câteva dintre elementele care le-au întărit credința și le-au readus bucuria de trăi. Ei nu sunt tineri care aparțin unei categorii sociale speciale, ci sunt tineri obișnuiți, însetați de adevăr și fericire. Se putea desprinde cu ușurință din mărturia lor faptul că în această școală s-au regăsit pe ei înșiși, au găsit ceea ce căutau cu adevărat.

Ei au început sâmbătă un turneu prin diferite comunități din Moldova și Transilvania. De exemplu, pe 25 noiembrie au făcut o vizită și la Colegiul Catolic "Sf. Iosif" din Bacău, la Casa de Copii din Barați, iar după amiază au plecat spre Onești, unde se vor întâlni cu alți tineri. Prezența lor în diferite comunități, grupuri, unde dau mărturie despre trăirile lor, reprezintă un răspuns la mesajul papei Ioan Paul al II-lea adresat tinerilor: "Primii misionari ai tinerilor sunt tinerii înșiși".

Cei patru piloni pe care se sprijină școala Jeunesse Lumière sunt: rugăciunea, viața în comun (comuniunea), formarea și evanghelizarea altor tineri din lume (misiunea).

Iată cum s-au prezentat oaspeții francezi acești patru piloni în cadrul întâlnirii cu tinerii și credincioșii din Bacău, marți seara:

"Vă voi prezenta primul suport important din școală: rugăciunea. Acordăm un timp special lui Dumnezeu, avem mult timp de rugăciune, rugăciune personală, dar și comunitară. Ne rugăm împreună dimineața, la prânz și seara. De asemenea avem și o Liturghie în fiecare zi. Este momentul cel mai important al zilei. Nu facem abstracție de sărbătorile importante ale Bisericii, iar săptămâna noastră se organizează ca și cum ar fi o săptămână sfântă: vinerea e ca și o zi de reculegere, în care ne rugăm; sâmbăta este o zi de sărbătoare, sărbătorim Învierea Domnului Isus; duminica este o zi de repaus". (Hélène)

"Al doilea suport important este formarea noastră. Este ca o săptămână normală, școlară, care se întinde de luni până vineri. Disciplinele pe care le studiem sunt legate de teologie, bioetică etc. În fiecare săptămână vine în școala noastră un profesor care ne prezintă cursurile". (Samuel)

"Al treilea suport foarte important este viața fraternă, adică viața de comunitate. În acest an suntem împreună aproximativ 30 de tineri, care trăim împreună 24 din 24 de ore. Imaginați-vă că ar trebui să respectăm câteva reguli pentru ca activitatea noastră să se desfășoare bine. Prima regulă este cea a iertării. Dacă în timpul zilei am avut niște discuții sau neînțelegeri trebuie în cel mai scurt timp să cerem iertare persoanelor respective. Suntem responsabili, de asemenea, de organizarea activităților din interiorul comunității. Ne implicăm în diferite servicii importante: bucătărie, spălătorie, menaj etc. O altă regulă pe care o avem este aceea de a nu ne exclude unul pe celălalt. Ceea ce înseamnă că ne adresăm tuturor. Nu avem preferințe asupra unor persoane, nu le caracterizăm după îmbrăcăminte. Ne deschidem tuturor, pentru ca să nu existe separări între noi. De asemenea, respectăm celibatul dragostei. Suntem atât fete cât și băieți. Este normal să avem sentimente, dar venind aici ne angajăm să nu le mărturisim până la sfârșitul anului. Aceasta din mai multe motive. În primul rând pentru a nu avea o legătură cu cineva, pentru a nu da atenție egală tuturor și apoi pentru a verifica dacă această dragoste este durabilă. Avem două săptămâni de vacanță pe an: la Paște și la Crăciun. Familiile noastre pot veni să ne viziteze pentru a vedea cum trăim și cum se desfășoară activitatea noastră în școală". (Hélène)

"Al patrulea suport important de la Jeunesse Lumière este misiunea. Papa Ioan Paul al II-lea a spus tinerilor: "Primii misionari ai tinerilor sunt tinerii înșiși". Noi mergem în școli, în spitale, la Radio și chiar și în închisori pentru a vorbi despre cum trăim credința. Le spunem tuturor că trăi astăzi credința este posibil, iar acest lucru ne face fericiți". (Samuel)

Redăm în continuare mărturia unuia dintre acești tineri:

"Vă voi prezenta modul în care Dumnezeu a venit în viața mea. Provin dintr-o familie catolică. Mergeam în fiecare duminică la Liturghie, participam la cateheze. Copilăria a fost fără probleme. Am fost cu adevărat iubit de părinți. Începând cu adolescența, am observat violența celor din școala în care eram. Nu eram deloc obișnuit. Nu regăseam în colegi dragostea pe care eu o trăiam în familie. Atunci am început să nu mai comunic altora ceea ce trăiam în interior, am devenit foarte timid. Tinerii puteau foarte ușor să mă ia cu asalt, iar eu nu reacționam. Acest sentiment de solitudine interioară a devenit mai profund, iar eu am început să creez în mine un adevărat castel al singurătății. Cu cât vedeam mai multe răutăți în jur cu atât mai mult mă izolam. În exterior nu vedeam nimic. Era ca și cum aveam două lumi. În interiorul meu era o cu totul altă lume. În acest timp strigam către Dumnezeu și spuneam pentru ce există asta? Cum se face că eu trăiesc aceste lucruri atât de rău? La vârsta de 18 ani am fost la Întâlnirea Mondială a Tineretului, care a avut loc la Toronto, în 2002, alături de papa Ioan Paul al II-lea. Acolo am văzut mii și mii de tineri, care iradiau de o bucurie profundă și adevărată. Vedeam că bucuria lor este una adevărată, iar eu eram trist, având ceva în interiorul meu. Atunci am realizat că trebuie să mă îndrept spre acest izvor, care este credința. Aveam cu adevărat o sete de bucurie, de fericire de a trăi. La vârsta de 20 de ani, un prieten de la cateheză m-a invitat la un grup de rugăciune. Am întâlnit acolo persoane foarte bucuroase, vesele; bucuria iradia pe toate chipurile. În acest moment Dumnezeu a decis să-mi vorbească. Nu mi-a vorbit ca o voce ce se adresează unui sfânt, ci mi-a vorbit în interiorul inimii mele și a rămas în profundul ei. Dumnezeu a acționat și eu vreau să trăiesc această bucurie pe care o vedeam la alții. Am simțit că-mi spune: Pentru asta trebuie să abandonezi ceea ce știi greșit despre mine... Am reușit să abandonez toate aceste idei. În tot acest timp un gând mi-a rămas în inimă: Doamne, abandonez toate și accept să merg înainte cu tine! Am simțit că sunt pătruns de dragostea lui Dumnezeu care a intrat în mine. Era Dumnezeu care îmi arăta în ce mod ne iubea. Totul s-a schimbat în viața mea. Vedeam într-o manieră diferită. Știam că oriunde m-aș fi dus Dumnezeu era cu mine și mă ajuta să găsesc esențialul. Am descoperit că sunt iubit de Dumnezeu, oricâte lucruri rele mi s-ar întâmpla. El m-a călăuzit în mai multe rânduri. A făcut să alung solitudinea și să mă îndrept spre alții, l-am găsit în Biserică și acum Dumnezeu mă călăuzește zilnic. În fiecare zi mă abandonez în mâinile sale, iar el mă conduce". (Guillaume)

Redacția Biserica și viața


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat