Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sesiune ecumenică

Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas" din Roman (CCEDIPU), Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității "Ovidius" din Constanța și Departamentul de Cercetare al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași au organizat, în ziua de 24 noiembrie 2009, la Centrul de Cercetare al Universității "Al.I. Cuza" din Iași, sesiunea științifică ecumenică "7-9 mai 1999-2009 - 10 ani de speranță".

Deschiderea a fost făcut de prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc, OFMConv., director al CCEDIPU.

Au conferențiat profesori de la cele două facultăți, precum și pr. dr. Mario Querini, OFMCap., responsabil al Centrului de Spiritualitate Franciscană și Activitate Ecumenică "Domus Mariae" din Onești.

Prof. univ. dr. pr. Vasile Nechita, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea "Ovidius" Constanța, a subliniat, din doctrina Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, atitudinea de promotor smerit al ecumenismului, prin depășirea ecumenismului diplomatic și promovarea ecumenismului viu, al speranței. Profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă (Adrian Neculcea, Vasile Citirigă, Nicolae Dorneanu, Ioan Dură, Constantin Ciobanu) și-au concentrat discursul în jurul aceleiași probleme actuale a ecumenismului activ. A fost făcută invitația continuării acestor inițiative universitare, propunându-se o următoare întâlnire la Constanța.

Prof. univ. dr. pr. Iosif Bisoc a dezvoltat o temă de cercetare despre vocația ecumenică a Sfântului Părinte, insistând asupra darului bunului Dumnezeu făcut omenirii. Discursul planetar ecumenic al papei Ioan Paul al II-lea a fost trăsătura ontologică a suveranului pontif, model de ascultare, asemenea sfintei fecioare Maria.

Prof. univ. dr. pr. Emil Dumea a prezentat o temă istorică despre activitatea Sfântului Părinte, subliniind firescul evenimentelor în derularea lor spre căderea cortinei de fier. Astfel, l-a identificat pe Ioan Paul al II-lea cu "necesitatea istorică" a secolului trecut.

Prof. univ. dr. pr. Iosif Enășoae a vorbit despre importanța acceptării întru ascultare creștină a hotărârilor ecumenice care sunt luate de către conducerile bisericilor surori. Nouă, credincioșilor umili, revenindu-ne gestul oferirii simbolice a suferinței personale pentru unitatea Bisericii.

Departamentul de Cercetare al Facultății de Teologie Romano-Catolică și-a concentrat prezentarea pe punctele nr. 98 și 99 din scrisoarea enciclică "Ut unum sint" a papei Ioan Paul al II-lea, referitoare la angajarea ecumenică. A fost identificat în persoana episcopului martir Anton Durcovici "semnul tot mai luminos de speranță și de încurajare" pe care l-a avut România, ca o prefigurare de acum 70 de ani a vizitei Sfântului Părinte în țara noastră.

Departamentul de Cercetare
al Facultății de Teologie Romano-Catolică


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat