Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru preoți

Fideli Anului Sfintei Preoții la nivel mondial, un grup de 16 preoți din Dieceza de Iași au participat, în perioada 16-19 noiembrie 2009, la zile de exerciții spirituale la Luncani, în casa călugărilor carmeliți. Zilele de exerciții spirituale pentru preoții au fost sub patronajul sfântului Ioan Maria Vianney, patronul desemnat al acestui an de către Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea.

În 19 iunie 2009, am celebrat intrarea în Anul Preoției pentru întreaga Biserică, iar inițiativele nu au lipsit, atât din partea Suveranului Pontif, cât și din partea credincioșilor noștri laici, care se roagă neîncetat pentru păstorii trimiși de Dumnezeu în comunitățile Episcopiei noastre de Iași.

Una din aceste inițiative a venit din partea Oficiului pentru Cler al Diecezei de Iași, care a anunțat organizarea de exerciții spirituale pentru preoții din pastorație și din sectorul formativ al seminarelor.

Locația aleasă avea să fie salutată de prezența a 16 preoți care au participat cu vie înflăcărare la Luncani: un loc unde Dumnezeu a vorbit prin exemplul sfântului Ioan Maria Vianney și s-a făcut auzit prin vocea inconfundabilă a pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic din Iași (Seminarul Mare).

Prezența episcopului nostru de Iași, PS Petru Gherghel, nu a fost ca o vizită care onorează o activitate preoțească, ci cu mult mai mult. Păstorul diecezei noastre a participat activ la toate meditațiile, orele de rugăciune, adorații și mai ales la sfânta Liturghie zilnică.

Fiind Anul Sfintei Preoții, temele de meditație alese au avut ca subiect modele de oameni aleși de Dumnezeu: Abraham, Ghedeon, Iosif, Moise, David, Ilie. Însă referirile punctuale la activitatea publică a lui Isus, au avut ca scop actualizarea tuturor gesturilor din Vechiul Testament, pentru pastorația personală a preoților din zilele noastre.

Timpul liber dintre meditații a fost folosit pentru citirea și recitirea capitolelor biblice la care s-au făcut referire în timpul prelegerilor, iar cadrul natural din jurul casei și bisericii călugărilor carmelitani, au introdus forte armonios pe participanți în atmosfera de dialog intim cu Dumnezeu care singur trebuie să se facă auzit păstorilor de suflete de care au atâta nevoie credincioșii noștri.

Joi după-amiază, după ce ne-am împărtășit câteva impresii și am făcut câteva fotografii, am plecat spre parohiile noastre cu elan sporit și cu marea dorință chiar mărturisită, de a participa și la alte inițiative.

Am mulțumit părinților carmeliți pentru găzduire și organizatorilor - pr. Eduard Coșa și pr. Cristinel Fodor - pentru succesul acestor exerciții spirituale. Dumnezeu să binecuvânteze cu harurile sale Oficiul pentru Cler din dieceza noastră și pe toți cei care anul acesta se vor implica pentru explicarea și trăirea sacramentului Preoției.

Ne rugăm în continuare pentru ca Domnul să ne binecuvânteze dieceza cu preoți buni și sfinți, dar și cu vocații la sfânta Preoție și viața consacrată.

Pr. Serafim Romila


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat