Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Sfințirea bisericii "San Bartolomé"

PS Antonio Arregui Yarza, arhiepiscop de Guayaquil, a sfințit biserica "San Bartolomé" din Parohia Palestina din Ecuador, sâmbătă, 21 noiembrie 2009. La sărbătoare au luat parte peste 1.500 de persoane din toate cele 40 de filiale câte are parohia, păstorită de pr. Bartolomeu Blaj, paroh al acestei comunități de patru ani.

Ca toate sărbătorile mari, sfințirea bisericii din Palestina, a fost un moment unic și așteptat de toți. Mesajul acestui eveniment nu a fost altul decât cel din Psalmul 122,1: "M-am bucurat când mi s-a spus: «Să mergem la casa Domnului»".

Cum orice mare eveniment este pregătit din timp și acesta, a fost precedat de o novenă, nouă zile de rugăciune și de procesiuni în toată Parohia Palestina. Fiecare zi începea la ora 5.00 cu procesiunea și Sfântul Rozariu al Aurorii, procesiune purtată în fiecare zi pe câte un sector din cele nouă câte are parohia. Au participat în special creștinii fiecărui sector și toți ceilalți creștini din celelalte sectoare care au binevoit să vină, în frunte cu parohul locului care dădea binecuvântarea. Nu au lipsit nici cei mici. Vedeai câte o mămică sau bunică, iar alături copilașul firav care uneori trăgea mâna mamei sau a bunicii pentru a ține ritmul cu cei din procesiune. Tot acest timp nu a fost lipsit de hrana sfântului Rozariu, cum nu se putea să fie lipsit nici de sfânta Liturghie, hrana ce dă viață și întărește comunitatea. Toată această novenă s-a încheiat în ziua antemergătoare sfințirii bisericii, cu o Calea crucii meditată și cu sfântul Rozariul meditat până la miezul nopții, momente la care au participat toată comunitatea din cele nouă sectoare.

Ziua sfințirii a fost de o importanță deosebită, nu doar atât pentru creștinii catolici din această parohie și pentru toți ceilalți din filiale, ci pentru întreaga comunitate civilă a orașului Palestina. Și pentru cei de altă religie a fost ceva. Dacă nu au venit din dorință creștină, s-au oprit cel puțin din pură curiozitate.

Deși momentul dedicării și sfințirii avea să aibă loc abia la ora 19.00, parohul comunității a celebrat, la ora 10.00, o sfântă Liturghie pentru cei bolnavi și pentru cei de vârsta a treia, moment care a adus numeroase zâmbete pe chipurile celor în suferință și care se simțeau fără speranță. Faptul că cei din parohie nu i-au uitat a făcut ca să reapară speranța în inimile lor și să-și pună tot mai mult încrederea în Dumnezeu.

După cum la începuturile bisericii, evenimentele de o mare importanță aveau incluse și sacramentul baptismal, acest unic moment a fost așteptat și de noi veniți pe lume. Biserica ce până în această zi răsuna de zgomotele muncitorilor care făceau ultimele retușuri, iată că acum s-a umplut de sunetele cristaline a glasurilor noilor moștenitori ai împărăției cerurilor. Celebrarea sacramentului Botezului a avut loc la ora 12.00, când au fost primiți 40 de copii în marea grădină a Domnului.

Liturghia dedicării și sfințirii bisericii parohiale "San Bartolomé" a început la ora 19.00, în prezența PS Antonio Arregui Yarza, arhiepiscop de Guayaquil, a Mons. Helmut Nagorziansky, vicar arhiepiscopal, a pr. Ioan Blaj, paroh de Santa Lucia, a pr. Bartolomeu Blaj, parohul locului, a invitaților speciali și a celor 1.500 de persoane din toate satele aferente parohiei din Palestina.

Evenimentul a început cu procesiunea celor 50 de ministranți din parohie spre ușile bisericii și cu privirile celor prezenți. PS Antonio Arregui Yarza, după împlinirea ritualului de inaugurare a noului locaș, și după invitația făcută comunității de a intra cu toată inima în biserică, s-a îndreptat cu servitorii Domnului spre altarul ce aștepta să fie sfințit.

Sfânta Liturghia a decurs cu o captivitate deosebită. Toți cei prezenți, care nu mai luaseră parte la un asemenea eveniment, au rămas fascinați de toate câte se petreceau. Clipa stropirii cu apa sfințită a celor prezenți și a zidurilor noului locaș i-a impulsionat pe mulți să intre în biserică. Rând pe rând au urmat momente fascinante pentru popor. Cântecele de o frumusețe juvenilă, pregătite cu mult entuziasm de un grup de tineri ai Parohiei Palestina, au făcut ca multe chipuri să se lumineze și să iradieze de bucurie că sunt prezente.

Clipa punerii relicvelor în altarului bisericii a sfintei Narcisa a lui Isus și a sfântului Ioan Nepomuc, doi sfinți ai continentului american, a dat, de asemenea, fast și splendoare evenimentului. Ungerea altarului și a celor 12 stâlpi cu sfânta Crismă și tămâierea altarului au făcut ca din ochii multora să se reverse lacrimi de bucurie și de mulțumire către Domnul. Fumul ce se ridica în înălțimea bisericii a fost perceput de cei mai mulți ca pe un legământ ce se încheia între ei și Cel Preaînalt.

După toate aceste momente speciale, sfânta Liturghie a luat-o pe un făgaș normal și cunoscut tuturora. Totuși momentul ofertoriului, când a fost prezentată macheta bisericii, a făcut ca lumea să izbucnească în aplauze. Toate acestea nu au fost pentru simplu fapt că au văzut o machetă, ci pentru că bunul Dumnezeu a trimis oameni și a dat ajutorul necesar ca între ei să reapară unitatea și dorința locuirii sub un același acoperiș.

Sfânta Liturghii s-a încheiat cu mulțumirile unor reprezentați ai comunității către părintele paroh pentru marea realizarea ce a înfăptuit-o în mijlocul lor. Evenimentul a fost atât de mare pentru întreg orașul, încât oficialitățile locale au deliberat ca această zi să fie ca a doua ca importanță după sărbătoarea hramului și să fie sărbătorită în fiecare an.

În aplauzele tuturor celor prezenți, cei 50 de ministranți, cei trei preoți și PS Antonio Arregui Yarza s-au îndreptat spre parohie, dând mulțumire Domnului pentru această sfântă Liturghie.

Pr. Bartolomeu Blaj
Pr. Ioan Blaj
Seminarist Iulian Robu
Seminarist Alin Cătălin Butnaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Ecuador: Sfințirea bisericii "San Bartolomé"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat