Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Profesiune perpetuă în Congregația "Maria Bambina"

Cinci surori din Congregația "Maria Bambina" au făcut profesiunea perpetuă în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a superioarei generale, Piercarla Maica, în biserica "Sfânta Cruce" din Bacău, sâmbătă, 21 noiembrie 2009, în sărbătoarea "Prezentarea Preasfintei Fecioare Maria la Templu".

Încă mai am inima în sărbătoare pentru minunata zi de 21 noiembrie 2009. Este o dată pe care cele cinci surori din Congregația "Maria Bambina" nu o vor uita niciodată și poate mulți dintre cei care au participat la sfânta Liturghie în cadrul căreia sr. Iuliana Antal, sr. Cornelia Tufă, sr. Geni Pal, sr. Iacinta Benchea și sr. Maria Sar au făcut profesiunea perpetuă.

O profesiune religioasă este un eveniment măreț, deoarece ne asigură nu doar că Domnul este viu, cheamă și găsește persoane disponibile, ci și că Biserica mai este încă un teren fertil de entuziasm și radicalitate evanghelică. Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, când am sărbătorit și Prezentarea Preasfintei Fecioare Maria la Templu, încă o dată Domnul Isus ne-a surprins prin inițiativa sa, invitându-ne pe toți să recunoaștem și să ne bucurăm de fidelitatea sa.

De când Maria din Nazaret, prima fecioară consacrată pentru împărăția lui Dumnezeu, la momentul Bunei-Vestiri, a pronunțat cu mare bucurie și angajament "da"-ul ei de ascultare față de Dumnezeu care au făcut-o să participe la planul său și prin Duhul Sfânt a consacrat-o Fiului și misiunii sale în lume, un mare număr de bărbați și femei, mișcați de Duhul Sfânt, au îmbrățișat și trăit fecioria și celibatul pentru împărăția lui Dumnezeu.

Succesiunea chemărilor și a răspunsurilor din timpul ritului profesiunii perpetue (chemarea pe nume și răspunsul "M-ai chemat, iată-mă, Doamne!", rugăciunea litanică, profesiunea propriu-zisă, binecuvântarea solemnă, încredințarea însemnelor specifice (crucea), formula profesiunii perpetue... au scos în evidență că viața consacrată este o adevărată viață de credință, încărcată de toate promisiunile și exigențele unei vieți autentice de credință. Întrebările din ritual adresate de PS Petru Gherghel subliniau: legătura strânsă dintre profesiunea religioasă și botez; urmarea lui Cristos în viața de perfectă castitate, ascultare și sărăcie, ca și caracteristici ale vieții consacrate; caritatea perfectă ca ideal fundamental al vieții consacrate și, în sfârșit, semnificația sa apostolică. Una din întrebări suna astfel: Vreți, cu ajutorul lui Dumnezeu, să îmbrățișați pentru totdeauna viața de perfectă castitate, ascultare și sărăcie pe care au ales-o Cristos, preaiubitul Răscumpărător și preasfânta Fecioară Maria?

Răspunsul Vreau ne-a arătat că viața religioasă prin profesiunea perpetuă este o alegere a vieții lui Cristos și a sfintei sale Mame; o alegere liberă, conștientă și implică întreaga ființă. Consacrarea merge pe linia baptismală. Este har și dar al Duhului Sfânt, acțiune a sa care prelungește în inimile noastre ceea ce a împlinit în inima lui Cristos și a sfintei Fecioare: pasiune pentru Dumnezeu și împărăția sa. Această consacrare devine profeție.

La predică, Preasfințitul a îndemnat să privim la imaginea Mariei și la semnificația sărbătorii ei de astăzi. Maria este cea dintâi care cu încredere așteaptă mântuirea și o primește. Maria se încrede în cuvântul lui Dumnezeu, iar legământul său este siguranța ei, voința lui Dumnezeu este speranța ei, slujirea lui Dumnezeu și a fraților este esența spiritualității ei.

Viața consacrată este profetică tocmai pentru că e realistă din moment ce nu promite nimic în termeni de succes uman. Ba mai mult, ne amintește că ni se cere fidelitate și nu succesul. Viitorul nostru nu e doar un viitor istoric, dar viitorul nostru e în mâinile lui Dumnezeu și la dispoziția sa, oricând "pentru a împlini misiunea pe care Duhul Sfânt o pregătește".

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate, pentru cele cinci surori profese, pentru viața și carisma institutului nostru fondat de sfânta Bartolomea, pentru darurile Duhului Sfânt care surprind și solicită cu o creativitate fără egal.

Sr. Silvia Brandiu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat