Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Talanții familiei creștine

Deseori m-am întrebat cum aș putea să interpretez corect parabola talanților (Mt 25, 14-30) atunci când e vorba de viața mea și de ce să nu recunosc, nu m-am simțit foarte confortabil imaginându-mă în fața lui Dumnezeu care-mi va cere cont, mai devreme sau mai târziu, de felul în care am valorificat darurile primite.

De fiecare dată analizam cu oarecare scrupulozitate modul în care capacitățile mele personale erau bine utilizate în viața socială, de exemplu privindu-le prin prisma rezultatelor obținute la școală și mai apoi la locul de muncă.

Comparându-mă cu personalități din diverse domenii: învățământ, medicină, artă, știință mi-am dat seama că, în raport cu ei, nu am realizat până acum ceva cu adevărat important.

Gândindu-mă la acest lucru, la un moment dat am conștientizat că primul și cel mai prețios talant primit de la Dumnezeu este însăși viața mea. În consecință, înainte de orice, voi da socoteală despre cum am înmulțit acest talant, mai precis voi fi întrebat despre felul în care am acceptat toți copiii cu care Dumnezeu a dorit să binecuvânteze familia noastră și despre felul în care am înțeles să veghez la creșterea lor umană și spirituală.

Nu e puțin lucru să întorci înmulțit un asemenea dar valoros care este viața!

Judecând lucrurile atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, realizez că ceea ce mi se cere implică o mare responsabilitate și o angajare foarte serioasă. Dar în definitiv, ce merit aș mai avea dacă o asemenea datorie de a face rodnică viața de căsătorie, n-ar fi și foarte exigentă, fiind presărată cu multe sacrificii necesare care sfințesc familia și o poartă pe calea sigură a crucii spre înviere?

Cred că, la sfârșit, pentru cei care am ales viața de familie în cadrul căsătoriei, nu vom da socoteală despre cariera profesională sau despre câți bani am câștigat la serviciu, ci mai curând ne vom prezenta cu roadele iubirii noastre care sunt copiii.

Să fim convinși că dincolo de puterile noastre, de ceea ce putem face noi ca părinți în acest sens, mult ajutor va veni de la însuși Domnul vieții care ne spune și astăzi: "Oricui are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel care nu are, se va lua și ceea ce are" (Mt 25, 29).

Iar pentru cei care traversează momente de suferință, de îndoială și de ispită (oportunitatea de a crește copii în timp ce apar noi amenințări la adresa vieții - virusul AH1N1, criza economică etc.), iată un cuvânt de încurajare și speranță rostit acum 30 de ani, în luna ianuarie 1980 de papa Ioan Paul al II-lea: "Acel da generos pe care femeia trebuie să-l spună în fața vieții care i-a înmugurit în sân - un da însoțit deseori de frica de multe greutăți - comportă mereu un act interior de încredere în Dumnezeu și de încredere în omul nou care trebuie să se nască".

Aș completa cele spuse de Sfântul Părinte: "Cu cât mai multe da-uri, cu atât mai mulți talanți cu care putem câștiga cerul!"

Ciprian Nesimuca


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat