Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Persistă tentativa europeană de a-l alunga pe Cristos

Interviu luat Rosei Alberoni, sociologă, jurnalistă și scriitoare

de Włodzimierz Rędzioch

În interviul care urmează, profesoara Rosa Alberoni analizează și comentează sentința Curții Drepturilor Omului din Strasbourg, în care se impune să se scoată toate crucifixele din aulele școlare.

În urmă cu câțiva ani ați scris o carte intitulată Alungarea lui Cristos, care relatează istoria luptei împotriva lui Cristos și a Bisericii sale. De două secole, diferiți filozofi, revoluționari, politicieni și dictatori, oameni ai ateismului militant încearcă să-l elimine pe Cristos din viața oamenilor. Mi-am amintit de cartea dumneavoastră citind știrile despre decizia Tribunalului din Strasbourg: părea că viața însăși scria un alt capitol din Alungarea lui Cristos. Cu ce sentimente ați aflat verdictul scandalos al judecătorilor europeni de a interzice expunerea crucifixelor în școli?

Rosa Alberoni: Cu amărăciune, pentru că nu există durere mai rea decât aceea de a vedea realizat ceea ce s-a prevăzut. În cartea mea am analizat un parcurs istoric, clar pentru toți, de la începutul alungării lui Cristos în civilizația creștină. Parcursul - acela mai macroscopic, verificabil de oricine reflectează folosind bunul simț - începe cu iacobinii din revoluția franceză, continuă cu comuniștii, cu naziștii și apoi cu ateii militanți. Acel grup hegemon în cultură, care în mod sistematic au relativizat totul, făcând să apară în fiecare dintre noi acea dorință nesănătoasă de a face ceea ce ne este mai mult pe plac, este iarba rea a dictaturii voinței individuale semănată de ateii militanți, și apoi udată, îngrijită pentru ca să crească în mod prosper. Ei se prezintă sub diferite măști pentru a se camufla. Adică, sunt aceia care îl echivalează pe om cu animalul, care preamăresc atotputernicia tehnicii și diversitatea. Sunt cei care prin stăpânirea mijloacelor mass-media au exaltat, timp de două secole, în mod riguros și persistent, lumea întoarsă pe dos: excepția ridicată la rang de regulă, o mică minoritate care acuză majoritatea, care îndrăznește să refuze anomaliile fizice și încălcarea sacralității vieții. O acuză de obscurantism, de rasism. Anomaliile, ca de exemplu orgoliul față de homosexualitate, surzenia, orbirea și avortul, sunt afirmate ca drepturi inalienabile ale individului. Este dictatura obișnuită a unora care extermină și strivesc popoare întregi, ieri cu ghilotina, cu gulagurile, lagărele de exterminare, astăzi cu voința unei ființe umane oricare în pofida voinței a milioane de persoane. Unul este tulburat de vederea crucifixului într-o aulă universitară cu sute de studenți și atunci pretinde ca o lege să impună dispariția obiectului care deranjează vederea lui, ignorând durerea sfâșietoare a masei colegilor săi care se văd privați de un simbol al iubirii. Legea de la Bruxelles legitimează voința unui tiran în numele drepturilor omului, în numele democrației. Este un paradox mare cât un zgârie-nori.

Decizia de a face să dispară crucifixele din școli a fost luată de Curtea europeană "a drepturilor omului". În Europa de astăzi a crește fără Dumnezeu, a fi educați fără a-l cunoaște pe Cristos devine unul din "drepturile omului". Ce fel de drepturi sunt acestea?

Rosa Alberoni: Sunt drepturile pretinse de puțini iacobini în dauna a milioane de persoane. Ființa umană a fost creată liberă să acționeze, să creadă sau să nu creadă, dar nu să impună altora propriile idei. Cu atât mai mult atunci când pretinsele drepturi calcă în picioare sentimentele a milioane de persoane și merg împotriva simțului comun. Însă după două secole de exaltare a cuvântului "drept" și înlăturarea cuvântului "responsabilitate", care escortează aproape orice decizie liberă, și cel care ar trebui să se răzvrătească cu determinare se simte inhibat. În schimb, ar trebui să reflectăm asupra momentului în care s-a întâmplat deja pentru a nu lăsa terenul liber și a deveni sclavi ai legilor. Prima reflecție: în mod fraudulos ateii militanți au reușit de mult timp de acum să șteargă din programele școlare disciplina despre pilonii Vechiului Testament, patriarhii, profeții, Moise, etc. și cuvântul lui Cristos, de la venirea sa la învierea sa. Paradox al paradoxurilor, l-au șters pe Cristos din civilizația care poartă numele lui. Trebuie să ne amintim că suntem în anul 2009 din era lui Cristos. Trebuie descoperit că evreii și islamicii datează propriul calendar în mod diferit de al nostru. Un motiv va trebui să existe. A doua reflecție: toți dictatorii au încercat să impună pornirea calendarului de la capăt, pentru că ei chiar au fost vigilenți și vicleni! Pentru că ei au știut mereu că pentru a-l șterge pe Cristos trebuie ștearsă civilizația creștină, care este amintită de calendar. Au făcut asta revoluționarii francezi, Hitler etc. Pentru a-l alunga pe Cristos ei au știut mereu că trebuia să facă tabula rasa pentru a face să înceapă calendarul de la zero și să dea și să numească într-un alt mod civilizația pe care o dominau. Imediat, dacă popoarele europene nu se răzvrătesc, dacă nu veghează asupra fiecărei legi care le este propusă, vor afla că prin lege calendarul civilizației creștine va trebui să înceapă de la revoluția franceză. Adică de la era care l-a negat pe Cristos în mod deschis, înlocuindu-l cu raționalitatea intelectuală, cu birocrație rece.

Nu există riscul ca, după totalitarismul iacobin, comunist, nazist și recent islamic, în Europa să avem un nou totalitarism numit "eurocrație"?

Rosa Alberoni: Riscul există. Eurocrația reprezintă partea militantă a ateismului și va încerca să impună prin lege tot ceea ce vrea, mai ales atunci când popoarele sunt ocupate cu alte probleme, cu este acum datorită crizei economice. Pentru ca planul birocrației atee și militante să nu se desfășoare prin lege, popoarele trebuie să spună nu, trebuie să refuze legile pe care le dau acei puțini birocrați. Popoarele europene trebuie să înțeleagă că crizele economice se depășesc, așa cum am depășit în secolul al XX-lea catastrofele celor două războaie mondiale vom depăși și această criză de origine financiară. Popoarele trebuie să înțeleagă că este mai dureros și lung să pună din nou împreună cioburile propriei identități sfărâmate, decât de un scurt sacrificiu colectiv pentru a depăși o criză economică; trebuie să-și dea seama de munca vicleană pe care ateii militanți au ieșit s-o îndeplinească, încrezându-se în neatenția oamenilor preocupați să construiască. Ateii militanți, tocmai neatenției oamenilor preocupați să construiască, au reușit în mod viclean să distrugă poruncile, simțul comun, valorile fundamentale ale civilizației noastre. Astăzi când suntem pe marginea unei prăbușiri a valorilor, popoarele au obligația de a se opri și a reflecta, au obligația de a refuza legile care distrug propria identitate, propria civilizație.

Anumite ambiente politice și intelectuale luptă împotriva identității creștine a Europei visând o Europă multireligioasă și multietnică. Ce părere aveți?

Rosa Alberoni: Că se aseamănă cu trădătorii din Grecia antică în perioada orașelor stat. Un mic grup de persoane însetate de putere, numai pentru a impune propria voință scorneau din când în când un complot. Astfel, unul dintre conjurați, de exemplu un atenian mergea la Sparta invitând orașul să lupte împotriva propriilor concetățeni, și conjurații complici rămași la Atena în ascuns deschideau porțile propriului oraș în fața invadatorilor. Așa a fost distrusă civilizația greacă: adică s-a autodistrus din cauza acelor puțini măcinați de invidie și de setea de dominare.

Oare cum de stânga, liberalii și radicalii, care luptă mai aprig împotriva Bisericii catolice și sunt împotriva rădăcinilor creștine ale continentului nostru, în același timp sunt "timizi" și flexibili cu islamicii care trăiesc în Europa?

Rosa Alberoni: Pentru că îi consideră pe islamici niște aliați care pot să întărească trupele slabe pe care le au la dispoziție în Europa creștină. Pentru a distruge creștinismul sunt dispuși să facă orice. Și nu știu inconștienții că, dacă ar reuși în intenția lor funestă, vor pieri și ei. Desigur, ar fi ultimii care vor fi secerați, după ce i-au văzut pe proprii oameni sclavi sau masacrați. Mărturisesc că expresia "rădăcini creștine" mă supără mult, deoarece ar putea să fie periculoasă cu trecerea timpului, pentru că ar putea să afirme: "Cultura laică este așa de puternică încât poate să se lipsească foarte bine de rădăcina religioasă a creștinismului". Ioan Paul al II-lea a folosit-o în sens tehnic, în sens hegelian, atunci când parlamentul european scria Constituția pentru Europa. Filozoful german, tocmai pentru a face față valului iacobin și ateu, în primele decenii ale secolului al XIX reafirmă că orice Constituție pentru a fi acceptată trebuie să se ridice pe două rădăcini: tradiția culturală și religia acelui popor în acel respectiv moment istoric. Adică, Constituția trebuie să fie conformă poporului pe care trebuie să-l guverneze. Ori, dacă toată Europa este fiică a civilizației creștine, parlamentarii europeni dacă vor să scrie noua Constituție, nu pot să ignore tradiția culturală și religia creștină care reprezintă adevăratul patrimoniu al Europei. Civilizația creștină nu este formată din rădăcini, ci este un copac uriaș înălțat pe rădăcinile culturale iudaico-greco-romană. Pe aceste rădăcini culturale s-a înrădăcinat mesajul revoluționar, viziunea nouă și descumpănitoare despre lume adusă de Cristos, devenind în două mii de ani marele copac al civilizației creștine, pe care numărul mic de atei militanți vor să-l doboare. Și marea majoritate a oamenilor, nedându-și încă seama de ceea ce se întâmplă, în mod neatent și leneș continuă să numească Occident propria civilizație. O arată ca o zonă geografică a planetei nu cu numele său. Fiecare se autodefinește pământ în loc de creștin. Se autodefinește pumn de țărână în loc de persoană care aparține unei civilizații. Spun în mod neatent, pentru că dacă o civilizație nu se numește ea dispare. Istoria ne învață că ceea ce nu se numește nu există, pentru că nu s-a născut niciodată. De fapt, din totdeauna, atunci când se naște o ființă umană și-i dăm un nume, inventăm un nou obiect și-i creăm un nume potrivit, descoperim un nou teritoriu și-i dăm un nume. Spun în mod leneș, pentru că bunul simț ar fi trebuit să ne spună că după descoperirea Americii, Imperiul de Apus dispăruse definitiv. A spune Imperiu de răsărit și Imperiu de apus nu mai are sens, dat fiind că tocmai Europa a descoperit alte continente în alte emisfere - America și Australia - și acolo a dus civilizația creștină. Australia și America latină chiar fac parte din cealaltă emisferă, nu fac parte din definiția "occident". Ateii militanți au început să definească civilizația creștină numai cu termenul "occident", și toți ceilalți din lene au mers în urma lor.

Dumneavoastră în cartea Alungarea lui Cristos îi îndemnați pe creștini să-și ridice capul pentru a apăra propria identitate. În aceste zile și cardinalul Walter Kasper a lansat același îndemn. Se pare că oamenii obișnuiți de data aceasta au reacționat. Cum interpretați revolta populară în Italia împotriva legii care ar vrea să elimine crucifixul din locurile publice?

Rosa Alberoni: O reacție sănătoasă. Însă nu e suficient, liderii culturali și politici trebuie să evoce regiunile mai vaste pe care le reprezintă crucifixul. Crucifixul - ca steaua lui David pentru evrei și semiluna pentru musulmani - nu este numai un simbol religios, ci reprezintă și identitatea noastră. Pentru aceasta simbolul crucifixului trebuie apărat atât de cei care cred cât și de cei care nu cred. Dacă este eliminat crucifixul, n-am mai ști cine suntem, de unde venim și încotro mergem. N-am mai exista ca popoare, ca și civilizație. Evreii, atunci când vorbesc despre ei afirmă cu orgoliu: "Eu aparțin civilizației ebraice", tot așa spun și islamicii. Cu apelul meu conținut în cartea Alungarea lui Cristos - "Creștini, ridicați-vă capul, să apărăm identitatea noastră" - mă adresam tuturor tocmai pentru aceasta. Mă adresam - și mă adresez - nu numai catolicilor, protestanților sau ortodocșilor, deci celor care cred, ci tuturor, care cred, care se îndoiesc și atei, pentru că este în joc supraviețuirea civilizației noastre. A ignora acest pericol este un act masochist. Este dorință inconștientă de moarte, de eliminare. Această dorință apare din percepția trudei care trebuie făcută pentru a reafirma astăzi cine suntem, pentru a putea afirma și noi cu orgoliu: "Eu aparțin civilizației creștine". În schimb, cântul sirenelor care ne incită să ne lăsăm amăgiți, să nu vedem pericolul - așa de mult continuă să ne spună că o civilizație este la fel cu alta, o religie este la fel cu alta, o valoare valorează cât o non-valoare - este fermecător, însă mortal așa cum Ulise homeric a înțeles foarte bine.

(După Zenit, 25 noiembrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat