Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința Episcopilor din România
Str. Popa Tatu, 68
Sector 1
010804-București
Tel. 021/3111289
Fax 021/3111591
Nr. 120/25.11.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Început în 2008, la Budapesta, dialogul dintre Consiliile permanente ale Conferințelor Episcopilor din Ungaria și din România a continuat printr-o întâlnire care s-a desfășurat între 23 și 25 noiembrie 2009, la Iași, în România. Din delegația ungară, condusă de ES card. Péter Erdő, președinte al Consiliului Conferinței Episcopilor din Europa (CCEE) și președinte al Conferinței Episcopilor din Ungaria, au făcut parte: PS Balázs Bábel, arhiepiscop de Kalocsa-Kecskemét, PS Nándor Bosák, episcop de Debrecen-Nyíregyháza, PS László Kiss-Rigó, episcop de Szeged-Csanád, și Mons. Gábor Mohos, secretar general. Delegația română a fost formată din ÎPS Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România, PS György Iakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și pr. Cazimir Budău, secretar general. A participat și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Pe lângă momentele de comuniune prin celebrările liturgice, întâlnirea a avut două momente de dialog. În cadrul primului moment, membrii celor două delegații și-au prezentat diecezele, responsabilitățile, bucuriile, dificultățile, situația vocațiilor, inițiativele, speranțele.

Unele probleme la care s-a făcut referire în cadrul primei întâlniri au fost dezvoltate în cadrul celei de-a doua. Astfel, cardinalul Erdő a vorbit despre dificultățile țiganilor în privința posibilității acestora de integrare în societate și în privința violenței pentru care sunt fie obiect, fie subiect.

S-a vorbit apoi despre cărțile liturgice, traduceri, posibile colaborări.

O altă temă a fost aceea a catolicilor din Dieceza de Iași. Unii dintre aceștia solicită celebrarea sfintei Liturghii în limba ungară. Poziția episcopilor români, păstorii de fapt ai acestor oameni, este aceea că toți au dreptul la Liturghie în limba proprie, dar aceasta dacă și-o doresc ei. Toți episcopii s-au arătat de acord că apartenența noastră la Biserica Catolică este un fapt fundamental care iluminează și identitatea noastră etnică și de acea trebuie să trăim în comuniune.

La finalul întâlnirii, episcopul de Iași l-a invitat pe cardinalul Erdő să participe la pelerinajul marian la Cacica, pentru a celebra și Liturghia pentru pelerinii de limbă ungară.

Dimineața ultimei zile a fost consacrată vizitei la mitropolitul ortodox Teofan și în câteva mănăstiri.

Următoarea întâlnire va avea loc în 2010 în Ungaria.

Pr. Cazimir Budău
secretar general


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat