Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Marcarea sărbătorii Cristos, Regele Universului

PS Petru Gherghel a concelebrat o sfântă Liturghie pontificală, duminică, 22 noiembrie 2009, cu ocazia solemnității "Cristos, Regele Universului", în catedrala "Sfânta Maria Regină" din Iași, la care au participat un număr mare de credincioși.

Solemnitatea "Cristos, Regele Universului" ocupă un loc aparte în calendarul romano-catolic pentru că încheie și încoronează întregul an liturgic. De aceea este o zi specială care se accentuează prin celebrări liturgice solemne.

Cu această ocazie, la Iași s-a celebrat în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, alături de careu au participat mai mulți preoți și un număr mare de credincioși laici și persoane consacrate.

La predică, Preasfințitul a vorbit despre Cristos, Regele nostru și speranța noastră, întâlnit astfel de magii care vin să-l adore în momentul nașterii sale, dar mai ales el apare în glorie în momentul învierii sale. A evocat diferite alte momente care fac referire la Isus în manifestarea sa regească și astfel îl întâlnim pe el în mijlocul nostru, el care a făcut din noi o împărăție de preoți prin Botezul pe care l-am primit. Preasfințitul a mai adăugat că "Isus este alfa și omega, începutul și sfârșitul, stăpânul timpului și al istoriei, Dumnezeul nostru".

Prin evenimentul din Vinerea Sfântă în dialogul dintre Isus și Pilat unde acesta din urmă întreabă: "Ești tu rege?" ni se revelează adevărul despre regalitatea lui Isus ca noi să putem ști în cine credem (cf. In 18,33-38).

Sfânta Liturghie s-a încheiat prin expunerea și binecuvântarea cu preasfântul sacrament după care adorația a continuat până la ora 16.00.

Programul de adorație a fost împărțit astfel:

  • după sfânta Liturghie până la ora 13.00 au rămas în rugăciune cei care au participat la Liturghia de la ora 11.00;

  • de la ora 13.00 până la ora 14.00 au participat persoanele consacrate;

  • de la ora 14.00 până la ora 15.00 au participat seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași împreună cu pr. Iulian Faraoanu;

  • de la ora 15.00 până la ora 16.00 au participat tinerii din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași împreună cu pr. Cristian Diac.

Mihail Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 noiembrie: Iași: Marcarea sărbătorii Cristos, Rege Universului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat