Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințirea studioului "Radio Maria Iași"

Postul Radio Maria are un nou studio, la Iași. Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, PS Petru Gherghel a sfințit studioul Radio Maria Iași, situat la subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

La acest eveniment alături de PS Petru Gherghel au mai participat PS Aurel Percă, pr. Doru Popovici, director de programe al Radio Maria Oradea, împreună cu câțiva redactori, pr. Cornel Cadar și alți membri ai Oficiului pentru Comunicații Sociale al Diecezei de Iași, preoți, surori, Corul "Juvenes Ecclesiae" și credincioși.

Deschiderea ceremoniei a făcut-o pr. Doru Popovici, salutând ascultătorii postului Radio Maria, care erau prezenți, pe calea undelor, la binecuvântarea studioului din Iași. În continuare, directorul de programe al Radio Maria a făcut un scurt istoric al postului amintind că în urmă cu 22 de ani, în urma apelului la o nouă evanghelizare adresat lumii catolice de către papa Ioan Paul al II-lea, în Piața "Sfântul Petru" din Roma, a luat ființă Radio Maria. Acum Radio Maria funcționează în peste 52 de țări, pe toate cele cinci continente, iar în afara emisiunilor religioase, postul transmite și grupaje informative. În România este prezent începând cu 26 martie 2006, iar studioul din Iași vine ca o încoronare și binecuvântare a celor trei ani de activitate, de asemenea, fiind o invitație la parcurgerea unui drum de haruri alături de sfânta Fecioară Maria, Mama noastră.

Apoi, episcopul Diecezei de Iași a oficiat ritualul sfințirii studioului. După ce pr. Cornel Cadar a citit din Evanghelia după sfântul Marcu, ES Petru Gherghel a adresat tuturor îndemnul Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura! A vorbit despre bucuria cu care a primit vestea înființării Postului Radio Maria, în anul 2006, cu deviza "O rază de lumină pentru sufletul tău", fiind sigur că vocea acestui radio nu va putea rămâne doar în nord-vestul României, ci va răsuna în întreaga țară. PS Petru a subliniat că "un post de radio este un instrument prin care binele, frumosul și utilul ajung la toți ascultătorii și simt darurile lui Dumnezeu revărsându-se în inimile lor. Un post de radio devine în zilele noastre areopagul vestirii cuvântului, tribuna de la care răsună, parcă venind de deasupra norilor, glasul Creatorului, inventatorul tuturor lucrurilor minunate. Conciliul Vatican II ne-a transmis un mesaj: «Dintre minunatele descoperiri ale tehnicii, pe care geniul uman le-a extras cu ajutorul lui Dumnezeu din lucrurile create, Biserica le primește și le urmărește cu o solicitudine deosebită pe acelea care privesc mai direct sufletul omenesc și au deschis căi noi de a comunica mai ușor știri, idei și informații de tot felul. Iar dintre aceste descoperiri se evidențiază mijloacele - care prin natura lor pot atinge și influența nu numai indivizi izolați, ci mulțimi întregi și toată societatea umană - cum ar fi presa, cinematograful, radioul, televiziunea și altele de acest fel care pot fi numite pe drept mijloace de comunicare socială. Sfânta maică Biserică știe că aceste mijloace bine utilizate oferă neamului omenesc avantaje mari, întrucât contribuie mult la destinderea și îmbogățirea sufletelor și la răspândirea și întărirea împărăției lui Dumnezeu" (Inter mirifica, nr. 1-2). Radioul reprezintă un mijloc de comunicare și de comuniune în bine, în rugăciune și în realizarea celei mai desăvârșite familii: familia fiilor lui Dumnezeu, familia lui Dumnezeu, familia celor ce cred și iubesc". Episcopul a numit Radio Maria un simbol al tuturor radiourilor creștine, reprezentând un dar pe care Maica Domnului ni-l oferă; unul dintre mijloacele de a îndeplini dorința Mântuitorului de a predica, de a le transmite oamenilor iubirea și adevărul și de a promova mereu comuniunea. PS Petru și-a exprimat bucuria și mulțumirea că Radio Maria a ajuns la Iași, pentru a răspândi, și dincoace de Carpați, razele de lumină pentru sufletele noastre, de asemenea, arătându-și dorința de a putea emite cât de curând pe unde radio și de la Iași.

Toți credincioșii au recitat sfântul Rozariu, condus de păstorul Diecezei de Iași, în semn de mulțumire pentru protecția și mijlocirea sfintei Fecioare Maria.

*

Postul Radio Maria are sediul în str. Spartacus, 33, 410466-Oradea, tel. 0359/191291, fax 0259/251291, e-mail: contact@radiomaria.ro. Programul detaliat al emisiunilor din România ale acestui post de radio poate fi consultat pe internet la adresa www.radiomaria.ro. Acest post poate fi receptat cu aparatele de radio în orașele Oradea (102,2 MHz), Zalău (92,5 MHz) și Blaj (94,4 MHz), iar prin DIGI pe frecvența 12687 MHz. Audierea programelor radio prin internet se poate realiza accesând adresele:
http://www.radiomaria.org/media/start.asp?source=romania&title=romania
sau
http://www.radiomaria.org/media/romania.asx
(această adresă poate fi încărcată în programele Windows Media Player sau Winamp). Postul Radio Maria poate fi ascultat și prin accesarea secțiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro.

Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
21 noiembrie: Iași: Sfințirea studioului "Radio Maria Iași"
21 noiembrie: Iași: Sfințirea studioului "Radio Maria Iași" (FOCUS)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat