Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Zi de reculegere pentru tineri din Iași

În scopul cunoașterii identității și misiunii Acțiunii Catolice, dar și ca pregătire pentru Adventul ce se apropie, tinerii din Parohia "Sf. Anton de Padova" Iași au participat sâmbătă, 21 noiembrie 2009, la o zi de reculegere la mănăstirea carmeliților din Luncani, zi ce nu ar fi putut lăsa indiferent nici sufletul cel mai arid și plictisit, darămite tineri îndrăgostiți și plini de entuziasm, ca noi... Această zi deosebită a fost întrețesută și cu vizitarea unor suflete, cărora persoane și poate situații nemiloase le-au furat copilăria, dar și cu reîntâlnirea preoților ce au activat în parohia noastră până de curând, pr. Iosif Comorașu, respectiv pr. Petru Tamaș, ambii desfășurându-și în prezent activitatea în orașul Bacău.

Da... era 21 noiembrie. Doar o zi de sâmbătă. Poate nimic deosebit în calendare ori pe firmamentul weekend-ului ce tocmai mijea. Pentru noi, însă, pare să fi fost o zi cu totul deosebită încă din zori, ruptă de rutina cotidiană, anunțând parcă euforic un ecou al cărui izvor șușotind încă nu reușeam să îl discernem clar. Era o dimineață răcoroasă de toamnă târzie, presărată cu brumă, iar ceața lăptoasă și groasă te făcea să-ți spui c-ai mai zăbovi nițel în pat, la căldurică.

Eh! Am reușit să înfrângem și tentația asta... sculați cu noaptea-n cap, cu fețe schimonosite și trupuri zgribulite, ne-am adunat o mână de suflete tinere în fața bisericii pentru a purcede în drumeția noastră către Bacău, însoțiți fiind de părintele Claudiu Budău. Drumul n-a fost nici pe departe anevoios, pentru că l-am asezonat nițel cu cântece, zâmbete, cornuri cu ciocolata și covrigi crocanți.

Mica noastră plimbare pe meleagurile Bacăului a avut așadar mai multe scopuri. Mai întâi am poposit în Luncani, o localitate de prin împrejurimile Bacăului, la mănăstirea carmeliților. Mănăstirea se află plasată într-un colț de natură mirific, izolat de rumoarea orașului; o pădure minunată cu miros tomnatic și cu frunze arămii foșnitoare, ce ne-au întâmpinat prietenos, dau locului un iz aparte. Aici a avut loc o zi de reculegere, având ca temă inițierea în ale Acțiunii Catolice, în rândul căreia vom intra și noi în curând, ca și grup de tineri.

Ziua a început cu rugăciunea de dimineață împletită în Liturghia celebrată de pr. Eduard Patrașcu, vicar la Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, și pr. Claudiu Budău, în biserica din incinta mănăstirii, care, la fel ca și locurile gazdă, este superbă. Meditațiile din acea zi au avut ca punct de plecare un fragment din profetul Isaia și unul din evanghelistul Luca (Lc 10,1-2.17-24), ce ne-au reamintit cât de îndrăgostit este Dumnezeu de noi și cum ar trebui să-i răspundem, ca și îndrăgostiți de Adevăr, tineri ce au privilegiul să audă și să vadă ceea ce alții ar fi dorit și n-au putut să vadă și să audă.

În spiritul temei propuse pentru această zi, a urmat un moment de formare, ce a avut ca suport imaginile și mesajul din cunoscutul și mult îndrăgitul film "A walk to remember", pe baza căruia am purtat discuții pe grupuri "de interes". Părintele Eduard ne-a motivat importanța catehezei și a participării active și responsabile la misiunea Bisericii, ca și tineri creștini catolici, după care am fost împărțiți în patru grupuri, fiecare având la bază un anumit proiect: formativ, liturgic, caritativ, cultural-recreativ, ce ne-am propus să-l concretizăm în anul asociativ ACT 2009-2010. Discuțiile pe grupuri au fost destul de aprinse, fiecare tânăr venind cu idei și completări pe baza temelor abordate; am cugetat și rumegat idei. Toată întrunirea a fost roditoare și sunt sigură că ne-am simțit cu toții bine pentru că am găsit un colț de liniște și am reascultat cu inimile deschise "șoaptele de iubire" ale aceluia a cărui voce credeam că nu o mai recunoaștem, ca pe un ceva uitat demult, în iureșul vociferărilor gălăgioase, dar seci, pe care avem ocazia atât de des să le suportăm, pe străzilor orașului nostru, pe care, deși dintotdeauna chemați a fi cetățeni ai cerului, ne purtăm adesea pierduți pașii...

Din lunga înșiruire de fapte ce au scris istoria acestei zile de neuitat am omis un lucru. După bucatele alese cu care surorile de la mănăstire ne-au delectat și săturat, am făcut o pauză de la discuțiile ce ne înflăcăraseră ziua și ne-am propus să ascultăm atenți vocea adierii ușoare a vântului tomnatic ce fremăta printre coroanele îngălbenite ale străjerilor pădurii. Am făcut o mică promenadă, drept recreere, prin pădure, pe dealul din spatele bisericii, presărat cu 15 cruci, tot atâtea popasuri în calea crucii Fiului Omului, dar și în drumul nostru existențial marcat de acest stindard al vieții și al victoriei, căruia noi ne-am promis să-i fim totdeauna martori. Printre frunze uscate și copaci imenși ne-am purtat pașii, iar în vârful dealului am poposit. Acolo am aflat o mulțime de alte cruci improvizate și lăsate acolo drept "marcare de teritoriu" de către alte grupuri ce s-au bucurat ca și noi, la Luncani, de atingerea delicată a vântului care nu se vede, dar se simte... ca și credința în cel care ne-a iubit pe cruce mai mult decât a făcut sau o va face vreodată altcineva. Bineînțeles, ca să nu fim mai prejos, am luat și noi două vreascuri și am făurit o cruce. E crucea noastră și amintirea ei ne va însoți mereu.

O astfel de zi de reculegere a reprezentat o ocazie unică și nu a urmărit altceva decât a ne readuna de prin toate colțurile și locurile prin care grijile și preocupările noastre cotidiene ne împrăștie cu succes, pentru a conștientiza cine suntem, a ne reaminti unde vrem să ajungem și cu ajutorul cui o putem face. Și a reușit aceasta din plin!

În ultima parte a zilei, am zăbovit un pic la orfelinatul surorilor asumpționiste din Barați, am făcut un schimb de cântece și poezii cu o parte din copilași, reamintindu-ne cu nostalgie de candoarea vârstei a cărei spontaneitate și frumusețe ne vom strădui poate în zadar să o mai recucerim vreodată, pe înaltele piscuri ale idealurilor perene ale vieții.

În cele din urmă, am făcut o vizită părintelui Comorașu care ne-a prezentat frumoasa biserică la care e paroh acum și, nu în ultimul rând, ne-am dedicat seara părintelui Petrică Tamaș, drept recunoștință pentru cei trei ani cât ne-a fost alături ca mentor și prieten.

În concluzie, astfel de zile nu se repetă prea des și merită să le prețuiești din plin. Mulțumim din inimă preoților care lucrează acum în parohia noastră și care au făcut posibilă minunea de a atinge din nou, pentru câteva momente, frumusețea lui "a fi împreună" unii cu alții, dar și cu Dumnezeu. A fost, într-adevăr, a walk to remember!

Laura Andrieș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat