Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Toamna se numără bobocii... la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești a organizat "Ziua bobocilor", vineri, 20 noiembrie 2009. Printr-o suită de manifestări artistice, evenimentul a marcat urarea de bun-venit în școală a elevilor de clasa a IX-a.

La 15 septembrie, atunci când Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești și-a deschis porțile pentru un nou an școlar, curtea școlii răsuna de voioșia elevilor, iar holurile și sălile de clasă erau pline de elevi cu chipurile vesele de bucuria revederii. Printre aceștia se aflau și boboceii de clasa a IX-a, care-au pășit în noua lor școală cu sfială, cu emoție, dar și cu speranța împlinirii unor idealuri ce vor fi purtate spre pârguire de strădaniile lor și a dascălilor lor. A intrat în tradiția liceului organizarea unor concursuri și activități artistice înmănuncheate sub titulatura "Ziua bobocilor", eveniment ce marchează urarea de bun-venit în școală a elevilor de clasa a IX-a, dar și momentul de cunoaștere, socializare și afirmare a lor în fața colegilor mai mari.

Anul acesta evenimentul a avut loc vineri, 20 noiembrie 2009. Cuvântul de deschidere i-a aparținut directoarei Violeta Apostu, care s-a adresat elevilor din clasele mai mari spunându-le: "Boboceii sunt niște ființe fragile de care trebuie sa aveți grijă voi cei mai mari și cărora trebuie le dați exemplu bun și să-i integrați în familia liceului nostru; (...) Iubiți-vă colegii respectându-le demnitatea!".

Activitatea a început cu înălțarea minții către Dumnezeu prin care înțelepciunea umană a fost unită cu înțelepciunea divină, întrucât omul creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu cel înțelept și bun, crește spiritual împreună cu el. Rugăciunea a fost deschisă de pr. Mihail Vacaru, directorul elevilor seminariști, apoi, în aplauzele spectatorilor, și-au făcut intrarea în scenă cei 15 bobocei care s-au înscris în program cu o suită de manifestări artistice.

Având în vedere buna colaborare și parteneriatele educaționale încheiate între liceul nostru și parohiile romano-catolice din Onești, sub titlul "Școala, familia și Biserica în formarea personalității adolescentului", printre invitați s-au aflat pr. Ioan Anton, paroh la Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" și profesor al liceului, pr. Florin Sescu, vicar la Parohia "Sf. apostoli Petru și Paul", dar și părinți ai elevilor.

Probele pregătite de organizatori (diriginții claselor a IX-a) elevilor înscriși în concurs au constat în:

  • auto-prezentare - care a avut menirea de a comunica planurile și definițiile pe care fiecare persoană le dă identității sale;

  • competențe și aptitudini artistice: piese de teatru, cântece, poezii, prin care participanții și-au pus în valoare talentul și talanții pe care i-au primit de la Dumnezeu și pe care doresc să-i înmulțească în cei patru ani de liceu;

  • un set de întrebări de cultură generală cu caracter interdisciplinar, alături de exerciții de dicție care-au făcut deliciul spectatorilor;

  • o probă de dans popular și modern prin care elevii au redat atât frumusețea exterioară (latura fizică a artei), cât și pe cea interioară (latura spirituală a artei).

Juriul, în componența căruia au intrat câțiva dintre profesorii școlii, a putut surprinde grația, inteligența, creativitatea și spontaneitatea boboceilor. S-au înmânat premii și diplome de participare care-au reliefat aprecierea calităților și a ținutei morale de care au dat dovadă participanții.

Câteva momente artistice educative (pantomime cu mesaje religioase) au prezentat și elevii claselor mai mari.

Manifestarea a fost un moment de bucurie și fraternitate, de îmbinare a activităților școlare cu cele extrașcolare, dar a avut și scopul de a marca încheierea distracțiilor zgomotoase și a descătușării energiei prin dans, prin care se pune accent mai mult pe pregătirea exterioară, urmând să întâmpinăm Adventul cu intensificarea pregătirii interioare, spirituale, pentru a-l primi așa cum se cuvine pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel așteptat!

Întreaga activitate s-a desfășurat sub deviza: "Nihil sine Deo!" (Nimic fără Dumnezeu!).

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Onești: Toamna se numără bobocii... la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat