Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Dăruind, vei dobândi!

Într-o dimineață fierbinte de august, aud la poartă gemetele unui copil. De obicei copiii vin des pentru a cere bomboane sau alte dulciuri, dar niciodată nu se manifestă plângând. Am deschis poarta cea mare a misiunii mirat și am zărit un băiețel de 5 ani cu lacrimi mari pe obraji și cu un castronel în mâini în care mai avea doar câteva boabe fierte de orez. În limba lui mi-a dat de înțeles că îi este foame, că nu mai are decât acele firimituri și apoi va rămâne fără nimic. M-am gândit instantaneu: cât de ușor se poate face un mare bine!

Dăruind, vei dobândi! Pentru că nu doar prin cele terestre, efemere, suntem mai aproape de divinitate, am stabilit de comun acord, împreună cu părintele Gabriel Cimpoeșu, să facem o zi de evanghelizare.

Miercuri, 18 noiembrie 2009, în satul Kouassibledjekro, am dat curs acestei necesități pastorale. Am ales acest sat, nu pentru că numărul de creștini este mic, ci pentru că sunt mulți protestanți, aproape de sat fiind un templu CMA. Ne-am hotărât în această privință să-i sensibilizăm pe cei de acolo și să le predicăm în cuvinte și fapte despre adevărata Biserică a lui Cristos.

O zi de evanghelizare cuprinde mai multe părți: procesiunea prin sat cu toți creștinii catolici veniți de pe toată suprafață misiunii (peste 200), animare liturgică înainte de a începe sfânta Liturghie, esența unei asemenea zile care este celebrarea euharistică, cu explicarea mai multor texte biblice din Vechiul și Noul Testament, iar după un scurt prânz diferite manifestări religioase (teatru, dansuri și cântece creștine tradiționale baoule).

Înainte de a începe propriu-zis, am trecut pe la șeful satului pentru a-l anunța de venirea noastră și a-l invita la ceremonii. Nu a contenit nici o secundă. Deși anii îi împovăraseră bine trupul, pe toată durata manifestărilor a fost alături de noi, fiind un exemplu pentru toți cei din sat.

Demn de remarcat este gestul unui bărbat din același sat, Frederic, care, ori de câte ori mergem acolo pentru a celebra sfânta Liturghie, ne primește cu mare bucurie în curtea lui, unde a și amenajat o mica capelă din stuf pentru a ne proteja de razele puternice ale soarelui. Acum o lună a avut un grav accident de motocicletă, suferind multe leziuni la nivelul pielii. Cu o zi înainte de a merge în sat pentru evanghelizare a fost informat că i-a murit mama. Dar a ales să stea cu noi în ziua evanghelizării și chiar a cerut să ne rugăm la sfânta Liturghie pentru odihna veșnică a mamei lui.

Copilul care a bătut la poarta misiunii pentru a cere ceva de mâncare mă salută zilnic când merg spre capelă, mereu surâzător și recunoscător pentru un gest infim pe care l-am făcut: acela de a-i oferi ceva de mâncare!

Pentru hrana spirituală nu sunt limite oriunde ne-am afla. Fiecare zi în Africa este o posibilitate de a deschide noi căi către Dumnezeul cel viu, unul în ființă și întreit în persoane.

Sunt pe deplin convins că, acolo în sat, pe lângă zecile de copii care s-au bucurat alături de noi, vor fi și suflete care să îmbrățișeze credința catolică.

Dăruim atât de puțin pentru a dobândi cerul și veșnicia!

Pr. Marius-Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 noiembrie: Coasta de Fildeș: Dăruind, vei dobândi!


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat