Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viitor negru pentru Europa dacă nu va investi în familie

A fost prezentat un raport la Parlamentul European.

Europa este cufundată într-o iarnă demografică fără precedent, cu o panoramă dezolantă și un viitor catastrofic. Este concluzia raportului "Evoluția familiei în Europa 2009", elaborat de Rețeaua Europeană din Institutul de Politică Familiară (IPF) și prezentat miercuri, 18 noiembrie 2009, la sediul Parlamentului European.

Prezentarea a fost făcută de: Jaime Mayor Oreja, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), Cristiana Muscardini, eurodeputată italiană, Eduardo Hertfelder, președinte al Federației Internaționale din Institutul de Politică Familiară, și Martha Thes împreună cu Amelie Gautier, reprezentanții IPF din Franța.

Conform raportului, "îmbătrânirea populației, natalitatea critică, creșterea numărului de avorturi, prăbușirea căsătoriilor, explozia rupturilor familiare și golirea caselor sunt principalele probleme ale europenilor".

"Europa este în fața unei răscruci: să parieze în mod adevărat și integral pe familie, pe maternitate și pe copilărie sau să mențină ajutoarele insuficiente care au provocat panorama actuală, cu perspective catastrofale într-un viitor apropiat", a spus Hertfelder în timpul prezentării.

Pe baza datelor, indicatorii de populație, natalitate, căsătorii și ruptură familiară s-au înrăutățit în ultimii 28 de ani.

Persoanele cu vârstă de peste 65 de ani depășesc de acum cu 6,5 milioane pe tinerii cu mai puțin de 14 ani, în timp ce în fiecare an se nasc mai puțini copii. În afară de asta, pentru IPF există un milion de divorțuri pe an și două familii din trei nu au copii.

Președintele IPF susține că acest lucru provoacă "efecte constatabile atât în dimensiunea socială cât și în cea familială".

"Din punct de vedere economic, are loc o creștere a cheltuielilor publice pentru îmbătrânirea populației, cu o creștere a ieșirilor pentru pensii și cheltuieli sanitare. Cheltuieli care, adăugate la efectele produse de scăderea intrărilor publice pentru deficitul de natalitate, pot să ajungă să provoace reducerea/eliminarea de prestații sociale și, până la urmă, prăbușirea lui welfare state".

Cât privește efectele sociale, "se evidențiază intens o societate destructurată din ruptura familiară, cu familii tot mai solitare, cu un individualism crescând și o pierdere a valorilor și referințelor care fac posibilă coeziunea socială".

Dacă nu se va inversa tendința, în anul 2050 populația europeană va pierde 27,3 milioane de persoane, un locuitor din trei va avea peste 65 de ani și numai unul din opt va avea mai puțin de 15 ani, în timp ce vârsta medie va fi de 46,7 ani.

Referitor la avort, IPF vorbește despre "explozie": "din anul 1990 în UE au fost efectuate 28 de milioane de avorturi, care au devenit prima cauză a mortalității în Europa. Este echivalentul sumei populațiilor din Malta, Luxemburg, Cipru, Estonia, Slovenia, Letonia, Lituania, Irlanda, Finlanda și Slovacia".

Europa destinează tot mai puține fonduri familiei: nu numai că ajutoarele au scăzut până la 2,1% din PIB în ultimii 10 ani, dar s-a diminuat greutatea lor față de cheltuielile sociale, ajungând doar la un euro pe zi pentru persoană.

Deci, a încheiat președintele IPF, este necesară o "sensibilitate crescândă față de problematica familiei și ca atât comisia cât și parlamentul să promoveze susținerea familiei, maternității și concilierii vieții de muncă și familiare ca răspuns la iarna demografică".

(După Zenit, 17 noiembrie 2009)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat