Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul de azi.... Crăciunul de altă dată

Crăciunul, întruparea Cuvântului dumnezeiesc, este sărbătoarea inimilor deschise... evadarea din lumea cotidiană într-un paradis al copilăriei spirituale, iar pentru cei trecuți de prima tinerețe o întoarcere în timpul mirific al prunciei, când nu existau necazuri sau griji, iar brațele părintești te înlănțuiau cu iubire și dăruire... După ce aprindeam cu speranță și sfială ultima lumânare a coroniței de Advent, ne bucuram în bisericuța de pe ulița copilăriei de minunăția Liturghiei de ajun..., de sfințenia și simplitatea ieslei, de colindele ce străbăteau văzduhul din zeci de glasuri, de "straița" plină cu nuci și colaci aburinzi, de căldura din odaia cuminte a bunicii cu miros de cetină de brad și candela aprinsă la icoana Nașterii Domnului.

Am modelat acum Crăciunul după moda lumii în care trăim... invadați de crăciunițe cu ochi de foc, de armate de Moș Crăciuni ilari, de zeci de reclame stupide ale unui "Crăciun promoțional".

Am strâns cu avariție provizii uriașe și am încărcat mesele cu cele mai apetisante și năstrușnice bucate, am ales o muzică tumultoasă sau îmbibată cu manele... și ne-am pus pe petrecut!

Am uitat însă cu desăvârșire să-l invităm pe Cel sărbătorit și pe Cel care trebuia să fie în capul mesei... "Iată, eu stau la ușă și bat, cel ce ascultă glasul meu îmi va deschide... voi cina cu el și el cu mine!"

Dar urechile noastre s-au închis, iar inimile le-am ferecat în interior, nu mai avem timp și loc pentru el. Invitatul principal a rămas la ușă... singur în tăcerea nopții, singur în întunericul de nepătruns, el care este lumina, însingurat, înstrăinat, când el a dorit să fim o singură turmă, înfrigurat și înfometat, când el ne-a dăruit căldura inimii lui și pâinea veșniciei.

Dacă am avea răgazul să ne oprim pentru o clipă, l-am vedea pe el în cei singuri, în cei loviți de soartă, în cei a căror cruce este covârșitoare, în cei pe a căror masă și o bucată de pâine ar fi o binecuvântare.

Sărbătoarea Crăciunului este cea a inimii deschise! Să deschidem noi ușile celor aflați în nevoi și să îi ajutăm măcar pentru o zi să închidă porțile durerii!

Să ne transformăm în magi, învăluiți de sfânta lumină a Crăciunului și să aducem daruri "micuțului prunc dumnezeiesc" întrupat acum într-un copil orfan, într-o văduvă sărmană, într-un pribeag, într-un bătrân singur și neajutorat!

Să ne grăbim aidoma păstorilor și să ne plecăm genunchiul înaintea lui ascultând cu inima deschisă glasul îngerilor: "Nu vă fie teamă, căci iată, vă aduc o veste bună, de mare bucurie pentru întreg poporul: în orașul lui David vi s-a născut astăzi un mântuitor, el este Cristos Domnul" (Lc 2,10-11).

Să-l iubim pe pruncușor cu inima curată, deschizând porțile casei noastre pentru oricare dintre semenii noștri, să o facem în numele iubirii!

Crăciun fericit!

Liliana Simion


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat